Gruvboomens baksida



Vid demonstrationen igår på Medborgarplatsen delades ett flygblad ut som kort förklarar bakgrunden till ”Manifestationen mot gruvsnyltare och minerallagar” som nätverket Budkavlen hade kallat till. Det var ett möte i trevlig stämning med några hundra deltagare, där talare från olika håll i landet, bl.a. från Ojnareskogen på Gotland, belyste sin oro för rovdrift på mineral och naturförstörelser för kortsiktig profitjakt. Det var gott om banderoller, musik och vacker sång, inte minst av ”Uti vår hage” som ofta sjöngs vid de framgångsrika protesterna i Ojnareskogen. Manifestationen får bra utrymme i ett reportage i Sveriges Radio och viss annan massmedia. Den 13/11 fanns en debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt, som i dag besvaras av generaldirektören för SGU, Sveriges Geologiska Undersökning. Meningarna är delade. Jag tycker nog att SGU:s GD alltför lätt avfärdar oron och kritiken och att han avstår från att bemöta viktiga delar av nätverkets kritik.

Deltagande fordrar stor engagemang. Leif och Elisabeth Öhman från Randijaur 3 mil norr om Jokkmokk åkte buss 16 timmar i sträck och anlände vid midnatt natten till lördag. Hemfärden inleds lördag kväll. Vid manifestationen delade fyra medlemmar i Indiensolidaritet ut ett flygblad om de hårda metoder som Indiens regering sätter in mot befolkningen för att bryskt odemkratiskt få kontroll över naturtillgångar till storbolagen, med gott stöd av arrangörerna. Problematiken är likartad.

Flygbladstexten Gruvboomens baksida.

”Sverige skänker bort sina mineraltillgångar till utländska gruvbolag. Skattepengar betalar för järnvägsnät och vägar som gruvbolagen använder och den enda intäkt som staten får är skatteintäkterna för de arbetstillfällen som genereras och en ynka halv promille i mineralavgift – men miljardvinsterna försvinner utomlands. När gruvorna läggs ned efter ett tiotal år återstår endast hål i marken och eviga problem med giftigt gruvavfall som kan orsaka problem i hundratals år.

Regeringen driver på och gör allt de kan för att förenkla för gruvbolagen när det gäller miljöprövningarna. Sverige riskerar nu att inom en tjugoårsperiod helt dräneras på sina mineraltillgångar och att tusentals arbetstillfällen inom jordbruk, skogsbruk, besöksnäring och rennäring försvinner för all framtid. Det enda som kommer att återstå är ödelagd natur och förorenat vatten.

Turismen omsatte förra året hela 246 miljarder kronor mer än stål-, järn- och personvagnsexporten tillsammans. Trots det väljer regeringen att satsa på gruvnäringen och minskar resurserna till turismsatsningarna. Man lyssnar på den enormt mäktiga gruvlobbyns ord om att gruvnäringen är hållbar. Samtidigt varnar experter för konsekvenserna av stora dagbrott och läckage av tungmetaller och syra i känsliga och skyddsvärda naturområden. Ojnareskogen, Kebnekaise, Tärnaby, Umeälven, Ölands alvar, Vättern och många andra platser är hotade.”

Vill Du stödja gruvmotståndet? Sätt in ett bidrag på Naturskyddsföreningens plusgirokonto 186755-5 eller Urbergsgruppens bankgirokonto 114-7719 och märk Ditt bidrag ”Budkavlen”.

Lyssna gärna på gruvserien i P1 Kaliber. Tre avsnitt kommer det första var i söndags.

Rekordsiffror för gruvindustrin
LKAB gjorde 2011 en vinst på 14,8 miljarder kronor. Den andr stora aktören, Boliden gjorde hade en vinst på 3,3 miljarder kronor och 783 miljoner kronor satsades på prospekering 2011. Vid årsskiftet fanns 1139 gällande prospekteringstillstånd. Det finns just nu 15 mineralgruvor i Sverige med bearbetningstillstånd, 11 av dessa i Norrbotten och Västerbotten. 2011 var 5593 personer sysselsatta i gruvindustrin – dessa producerade sammanlagt ca 68 miljoner ton malm. Källa:SGU (Sveriges Geologiska Undersökning).


intressant.se, , , , , , , , , ,

SvT DN 18/11 Lars Epsteins bloggSvD 13/11 SvD Brännpunkt 18/11 Expressen 18/11
Sveriges Radios reportage från demonstrationen FIB-KulturfrontYoutube Local People DNSveriges Radio 5/9 LKAB Aftonbladet Expressen


13 svar till “Gruvboomens baksida”

  1. Otroligt märkligt att inte den svenska regeringen inser och förstår värdet av att ta tillvara och för framtiden förvalta de tillgångar de genom genom val fått förtroendeuppdraget att arbeta med. Kan det vara så att de är för korkade för att förstå? Så vitt jag minns så har åtminstone tidigare generationer politiker varit lite brajtare i pallet än att bara ge bort allt vi gemensamt äger och har…

  2. Och man blir inte lugnare av inlägget i Brännpunkt idag i Svenska Dagbladets generaldirektör undviker de flesta centrala frågor. De flesta politikers perspektiv tycks vara begränsat till att det kan ge ökning av arbetstillfällen en tid (medan man bortser från minskning av andra arbetstillfällen, inverkan på turism, natur etc.) Alternativ till dagens neoliberala kapitalism verkar man inte kunna reflektera över. Fastlåsning vid perspektiv som särskilt i efterhand ter sig högst begränsade är inget nytt i mänsklighetens historia. Men den relgiösa ortodoxin, konventikelplakatet, häxbränning, jesuitorden, slaveriet och kolonialismen (i viss mån) ville man gärna relatera till generell lägre kunskapsnivå på jorden, men det räcker inte. Kolonialismen finns som neo-kolonialism, kontroll över ekonomi och utsugning utan direkt territoriell kontroll. Detta är ämnen för fortsatta diskussioner.

    • Men är inte egentligen i synnerhet utsugningen, vilken i sig väl är en konsekvens av alla de handlingar du exemplifierat med, en företeelse som kan hänföras till lägre kunskapsnivå och den, kunskapsnivån alltså, tycks ju inte höjas med tiden eftersom allt kan fortgå i oförminskad eller tom ökande utsträckning? För med kunskapen om vilka processer som sätts igång respektive underbyggs av just medveten utsugning så borde det ju egentligen vara en omöjlighet att utsätta sina medmänniskor för det?! Alltså skulle jag vilja påstå att den allmänna kunskapsnivån generellt minskar istället för ökar, dock kan den inom enskilda områden istället sägas öka. Kanske tex gällande just förslagenheten och metoderna att sko sig på andras bekostnad, vilket då paradoxalt nog blir den exakta motsatsen till en generellt högre kunskapsnivå.

      • Mycket tankeväckande. Vi lever i ett klassamhälle. Marx gamla devis “Människans medvetande bestäms av hennes samhälleliga vara” håller i stort sett. Dominerande massmedia står i den härskande kapitalistklassens tjänst och där finns inget om utsugning, lika litet som i skolundervisningen eller universitetsundervisningen i ekonomin (har man sagt mig, och skrivit). Det handlar om ideologi.

        Varför presenterar inga politiska partier hur man vill ha ett socialistiskt, bättre, mer deomkratiskt samhälle? Snart publicerar jag mina egna skisser!

        • Jojo, men ideologi, eller åtminstone en typ av ideologi är ju i realiteten utsugning. Man kan säga samma sak med olika ord, vilket ju sker i spillrorna av skolan i de fall man öht närmar sig fenomenen. Man behöver ju inte säga utsugning explicit fast man menar det. Däremot menar jag att kunskapsnivån är bristande om man inte förstår och inser att omskrivningarna, ideologiska eller ej, betyder samma sak. Och det verkar som om allt fler inte förstår.

          Kan det vara så vad gäller de politiska partierna, att den sjunkande kunskapsnivån är en spegel av samhället, eller är det kanske så att de med reell kunskap är tillräckligt smarta att inte ge sig in i politiska sammanhang där man riskerar att utsättas för dumhet, stress, intriger och annat elände iscensatt av den lägre kunskapen för att denna ska klara att vidmakthålla sin egen, sjunkande, nivå? Dvs anställ eller engagera aldrig någon klokare än dig själv för det kan ju utgöra ett hot. I så fall har varken vi eller kommande generationer någon ljusning i sikte. Men så illa kan det väl ändå inte vara, eller kan det?

        • Nej, jag tycker att dina tankegångar är intressanta. Notera också motrepliken till inlägget i SvT.
          Vad har du för belägg för sjunkande kunskapsnivå? Hos vilka? Var?

          • Tja, beläggen är väl väl synbara vart man sig i samhället vänder?! Hur man beter sig mot varandra i vardagslivet, hur företagen beter sig mot sina anställda vad gäller psykosocial arbetsmiljö, hur politikerna, i synnerhet inom ledarskiktet, behandlar såväl sina medlemmar som andra, hur skolan utvecklas eller snarare avvecklas etc. Fler exempel?

            Jo jag noterade även Jacobssons replik. Men jag är benägen att hålla med i argumenten om hur förenklande verktyg som gör att människan behöver tänka mindre riskerar att hämma utveckling och kreativitet. Dvs när man kommit till ett visst stadium så behöver man inte för sin överlevnad öva och utveckla sina färdigheter eftersom andra redan gjort grovjobbet och man så att säga kan skörda frukterna av det arbetet. I sin förlängning är nog risken stor att man stagnerar eftersom man bara behöver flyta med. Vilket går bra till en viss gräns, och sedan svänger pendeln varvid hela förloppet tvingas starta på nytt, om det nu finns förutsättningar kvar efter människans utsugning av planeten. Jag tror att det är långa perspektiv det handlar om men att vi börjar närma oss ett av pendelns ändlägen.

            • Gäller nog en del arbeten, inte andra. Se snabbköpen, de automatiserade industrijobben etc som ger föga eller inget utrymme för krativitet och utveckling. Å andra sidan andra jobb, där varje dag ger möjligheten, ja nödvändiggör kreativitet och utveckling. Hur balansen ser ut mellan dessa två jobbkategorier, som väl är polerna i ett kontinium vet jag inte, men det går att ta reda på.

              • För att nu bara ta ett enda exempel nämligen det första du nämner med snabbköpen. Förr var kassapersonalen tvungen att knappa in priserna för varorna, om de hade huvudet på skaft höll de även koll på rimligheten av slutsumman i förhållande till grejorna man slagit in samt inte minst klara att i huvudet räkna ut hur mycket kunden skulle ha i växel. Så kom streckkoder, läsare automatik, kort mm. Slut på tankeverksamheten. Att räkna ut växelpengar behövs inte, inte ens klarar man längre att räkna ut skillnaden mellan exv 9,95 o 8,95 utan att ta till sin i dumtelefonen installerade kalkylatorapp. Utveckling eller avveckling?! Bara en av oändligt många avvecklingsprocesser…

  3. De är jättebra du belyser det här. Det skulle behöva komma en ny Karl Marx som tar upp kampen mot den nyliberala politiken som föder utsugarna. :)

  4. Tack för de vänliga orden. Jag har skrivit flera blogginlägg tidigare som kritiserar kapitalismen och kort föreslår en socialistisk värld. Har också visat på stöd för detta från opinionsundersökningar i bl.a. USA.
    Folket ligger kanske trots allt före dominerande ”ideologer” i kapitalistklassens tjänst.

  5. Man skall ha klart för sig att dessa bolag kommer att ta en springnota. De fonderar inte för sanering ens i närheten av det som krävs, så det blir alltid den svenske skattebetalaren som sitter med notan efter mineralfesten är över. Privata aktörer bör nog inte över huvudtaget få brytningsrätter i Sverige. Vi vet vem som sitter med notan för exempelvis denna springnota:
    http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.436226/gruvbolag-i-konkurs-lamnar-fet-saneringsnota