Gruvarbetarna strejkar


Vi som har varit med ett tag vet vad det innebär för vi minns Leveäniemigruvan och morgonen 9 december 1969 då envoyén Arne S Lundberg hade ljugit färdigt.

Situationen idag påminner en hel del om hur den såg ut 1969 då gruvarbetarna satte sig ner, en aktion som blev en av de mest uppmärksam-
made strejkerna någonsin i Sverige. Då kände de att de hade blivit lurade, så är det idag också.

När facket hade skrivit på avtalet så hade de gjort det med löfte om lokala förhandlingar, när man kom till de lokala förhandlingarna så hade plötsligt LKAB inga pengar. Det är självklart att gruvarbetarna blir förbannade, framförallt utifrån att direktörerna i LKAB har fått stora löneökningar samtidigt som bolaget är lönsamt som aldrig förr. Det är klart att gubbarna sätter sig, lika klart är att de kommer att få ett massivt stöd för sin aktion.

Själv kommer jag ägna en stund åt att leta upp ett postgirokonto som går att använda för att stödja dem i deras kamp, jag kommer att visa det numret på hemsidan så fort jag får tag i det.

Den nuvarande envoyén, Martin Ivert, säger att de lokala förhandlingarna inte kommer att återupptas eftersom detta är en vild strejk. Resultatet blev att arbetsnedläggelsen spred sig från Gällivare och Kiruna även till Malmberget och Svappavara.

Länkar: DN SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Martin Ivert, Envoyén, LKAB, Gruvstrejk, Strejk, Arne S Lundberg, 1969, Gällivare, Kiruna, Malmberget, Svappavara, Politik[/tags]


50 svar till “Gruvarbetarna strejkar”

 1. Så länge de enbart strejkar om löner, så ser jag inger problem med det. Problemet är hur regeringen kommer att agera om strejken drar ut på tiden! Kanske de gör som Margaret Thatcher gjorde, vi som har varit med ett tag mins kanske det?

 2. Digitala mössan? Du menar som en sorts politisk kollekt? Det skulle kunna bli något av det, om det framgår att pengarna skall tillfalla de fattiga gruvarbetarna, jag menar så att de har råd att arbete! Samtidig, som av en händelse läckte uppgiften om hur mycket VD tjänar (via ratsit.se).

 3. När gruvarbetarna sätter sig, då stiger oron. Direktörer, finansvalpar, smarta investerare och andra marknadsbroilers kan sitta på ändan i veckor – det märks inte. Gruvarbetarnas aktion Det speglar faktiskt verkligheten mycket bra – arbetarna håller igång detta samhälle medan den rika gruppen parasiterar.

  Workers keep the country running – the should run the country!

 4. Det är väl ganska bra om man börjar sala ihop, risken är att de åker på skadestånd, allraminst lär de få löneavdrag då de vid olovlig stridsåtgärd inte har tillgång till ”den vanliga” strejkkassan

 5. Gruvtolvan får inte ett öre av mig, så länge de inte lyfter blicken och åtminstone informerar sina medlemmar om vad ILO-169 innebär. Nu tillåts ryktesspridning och påhopp av direkt rasistisk karaktär! Ledningen för facket gör inget utan spär bara på med uttalanden och hot om att det blir ett nytt Bosnien om svenska regeringen skriver på denna internationella konvention som både Norge och Danmark ratificerat.

  Nu är ju detta en vild strejk som inte Gruvtolvan står för s.a.s. och den enskilda gruvarbetaren är nog värd stöd i sin kamp. Men jag skulle nog vilja veta om han bryr sig om någon annan än sig själv först, innan jag lägger en slant. Hur solidarisk är han med andra? Har han en dekal på bilen med ett anti-samiskt budskap? Om han inte har det – hur ser han på de som har det? Ja, den typen av kontrollfrågor skulle jag ställa. Inte för att det är ymnigt förekommande i Kiruna, utan för att folk tiger och samtycker.

 6. Den ekonomiska makten ser väl alltid till att sko sig på andra och denna s.k. rätt baseras alltid på lagar, som de själva instiftar. Fråga mig inte hur ett fackförbund kan gå med det? Men det är väl som jag alltid sagt: fackets roll är att leverera arbetsfred till vilken kostnad som helst; varför inte sänka lönerna istället? Vad är skillnaden? Bolaget genereras enorma vinster som tilldelas dem som inte gör jobbet!

 7. Galaxa,
  när du ändå håller på, passa på o kolla upp att de inte kör oskattad bil eller uttrycker sig nedsättande om kvinnor oxå.
  Visst, sånt är viktigt, och jag åker gärna upp och läxar upp dem med såna tendenser.
  Men i det här läget är det fullständigt irrelevant. Då är vi ute på ett j-t farligt spår – bara den ädle renhjärtade idealarbetaren förtjänar stöd?
  Själv lägger jag gärna mina stödpengar i Jinges eller annans kollektbox utan att villkora min solidaritet med mottagarens privatmoral.

  Dock kan jag alltid ha åsikten att rent taktiskt är det inte så smart att strejka ensam – gruvarbetarna borde söka stöd hos andra LO-grupper och bygga allianser. Hoppas de gör det.

 8. Har bott i Kiruna i 19 år och aldrig sett en anti-samisk dekal – vad har det med det här att göra?
  Men tycker bara att det finns andra grupper som borde upp i lön mer…
  Jag menar; Ett bonussystem som ger 37.000 förra året och ingångslön på 23.000 och många här har skiftgång med två veckors ledighet + tre veckors arbete.
  Situationen liknar INTE 1969.
  Däremot; barnskötare, lokalvårdare, Hotell o Restauranganställda res er!

 9. Åklagaren valde för några år sedan att lägga ner åtalet mot en person som körde omkring med en sådan dekal. Just den personen i fråga bodde i Spånga, men liknande har förekommit i Kiruna. Men det är inte allt. När det samiska namnet för Kiruna – Giron – kommer upp har skyltarna vandaliserats. Sameradions skylt i Kiruna har förstörts flera gånger. Insändare i tidningar präglas mer och mer av ganska grova påhopp på samerna som folkgrupp. Det vet säkert KA om han bott i Kiruna så länge. Jag menar att om det råder motstridiga intressen när det gäller t.ex. renskötsel kan man diskutera det, men oftast drar man in hela det samiska folket. Men du har rätt i att det inte har med saken att göra, mer än att jag reagerar på att stödja folk som är organiserade i en fackklubb som jag tycker har tvivelaktiga åsikter i vissa frågor.

  Därmed inte sagt att just gruvarbetare skulle stå främst i ledet bland de som angriper. De är dock som organiserade i Gruvtolvan, intimt kopplade till bl.a. Kiruna Jakt och Fiske, en organisation som inte har förstått, inte vill förstå eller åtminstone inte vill att medlemmarna ska förstå att ILO-169 inte automatiskt innebär att inga andra utom samebyarnarnas medlemmar ska få jaga och fiska. I stället spär man på vissa kväners fullkomligt obegripliga kamp mot samerna (de borde ju för höge farao gå samman!) och uttryck som ”fjället räcker väl åt alla”, ”nu lever vi i 2000-talet – glöm historien” etc utan att ta det ansvar man som erkänd organisation i en rättsstat i ett internationellt sammanhang bör ta. Alltså verka för att man skriver under internationella överenskommelser bl.a. ILO-169. Men den debatten ska föras någon annanstans.

  Detta är en invecklad fråga och något O.T. i denna debatt, men de skanderande gubbarna i Kiruna Folkets Hus med bl.a. Törnman i spetsen har fingrarna i många syltburkar. Vissa av syltburkarna har inget vackert innehåll. Därav min något svala attityd till att omfamna alla på en gång, trots att jag tycker gruvarbetarna bör ha mer betalt.

 10. När det gäller jakt och fiske så är det något av de största hobbies som finns i regionen. Men numer har man ändrat lagstiftningen så att alla kan köpa jaktkort för t.ex. ripjakt.

  Det gillas inte av samer och inte av mig heller. Inte för att jag på ett generellt plan är mot jagt, mer för att jag anser att samerna ska sköta om försöljning av dessa och även ta merparten av intäkterna.

  Fisket är nog inte nämnvärt påverkat, alltjämt så finns det gott om ”lappvatten” och vill man fiska där så får man komma överens med samebyn.

  Jag kan annars hålla med KA om att allas löner bör sättas i en rimlig nivå, men att jobba djupt ner i en gruva måste ändå belönas rejält.

  Och samefientliga dekaler? Har man en sådan på sin bil i Kiruna så kan man räkna med att den blir vandaliserad..

 11. Mattias:
  Ja, om du tycker att oskattad bil är lika illa som att inte skriva på internationella överenskommelser så är ju den jämförelsen ok för dig. Själv anser jag alltid att någons privatmoral är viktig.
  Kirunabo: Ja, såna åsikter som dina kommer alltid när man vidrör denna fråga.

  Jag vädrade bara min åsikt och tänker inte förstöra denna strejkdebatt med fler inlägg Off Topic. Jinge får väl starta en debatt om det kanhända. Bered dig på fula tillmälen i så fall! Du kan börja med att läsa SR Västerbottens debattsidor.

 12. Lägg ut avd som är lagligt enligt PUL:

  (VD LKAB)

  Hans Per Martin Ivert

  Födelsedatum: 1948 – en lördag för 21 640 dagar sedan

  Notering: Nej
  Taxeringsår: 2006
  Inkomst av tjänst: 3 973 378 SEK (per månad: 331 115 SEK)
  Taxerad förvärvsinkomst: 3 933 900 SEK
  Sammanräknad inkomst: 3 782 128 SEK

 13. Galaxa,
  jag erkänner villigt att jag inte har en susning om ILO-169, jakt o fiske eller vilka uttryck som storsvensk vs samer-frågor kan ta sig.
  Jag anser inte att en oskattad bil är att jämställa med en internationell konvention.

  Vad jag däremot sade, och som du också skrev, är detta OT. Off topic.
  Det intressanta I DET HÄR LÄGET är att de agerar som arbetarkollektiv. Och i den egenskapen har de mitt stöd I DET HÄR LÄGET. Det spelar liksom ingen roll om gruvarbetarna är rasistiska pedofiler hela bunten.

  (I morgon, när strejken är över, ska varenda pedofil däremot steglas. Eller nåt.)

  Samma sak som att jag hatar AIK, men kan heja på dem om en vinst i en viss match gynnar mitte eget lag.

  Du är välkommen att fylla på med länkar kring ILO-169-frågan en annan gång. Lovar att läsa med intresse.

 14. Nature! Det är säkert lagligt, men det är bra om man anger källan på den sortens uppgifter.

  Mattias! Där närmar du dig spamfiltret med raska steg. Mycket får man göra på denna blogg men INTE hata AIK.. :)

 15. Källan till Hans Per Martin Ivert oförtjänta överlön kommer från ”https://www.ratsit.se/”

  Observera att uppgifterna är över två år gamla. Det finns skäl att anta att månadslönen för honom har justerats. Rejält. Till skillnad mot en gruvarbetares lön på hela 23 000 kr, före katt på månad, om han inte är sjuk vill säga!

  Vinsterna stiger i bolaget, men inte lönerna! Detta är ett staligt bolag! ”Vi” äger det alltså!

 16. Pengagalna kommunister. Totalt pengafixerade. Pengar är lösningen på allt, tror de. Pengar, pengar, pengar.

  Och Ivert är ingen envoyé.

 17. Gå gärna ner i en gruva och jobba, Steff. Jag är helt säker på att du efter en månad tycker att 23 ooo spänn är en löjligt liten summa.

 18. Inte sitter de i gruvor och jobbar nuförtiden. Joystick i kontorsmiljö är vad som gäller. Försök att hänga med lite. Världen förändras.

 19. Kul diskussion. Steff: jag har hört det där argumentet förr -Numer finns ju inget proletariat, maskiner har tagit över allt skitjobb osv. Om du tycker det är viktigt att hänga med, så praoa en vecka under jord. Och försök få upp malmen med en joystick. :o)

 20. Om någon av de strejkande läser detta så förmedla i så fall uppmaningen att skaka fram ett postgironummer!

  Eller be dem maila undertecknad // Jinge

 21. ”Steff says
  Inte sitter de i gruvor och jobbar nuförtiden. Joystick i kontorsmiljö är vad som gäller. Försök att hänga med lite. Världen förändras.”

  Så snackar bara någon som inte har en susning om vad gruvarbete är.

  Jag vet inte vars jag skall börja men kanske vid det du skrev om kontorsmiljö.
  Man har försök med fjärrlastning men det har inte utfallit väl.
  Den jojstick som lastarna använnder sitter i en lastmaskin.
  Så har det varit så länge jag kommer ihåg och så är det fortfarande.
  Kanske du har farit händelserna i förväg, eller så har du blivit drabbad av någon form av företagsproppaganda, vad vet jag.

  I kväll på ett möte i Malmberget beslöt arbetarna att inte gå tillbaks till arbetet förän företaget lägger ett acceptabelt bud för vidare förhandlingar.

 22. Men herregud – vet ni ingenting? Okej, lev vidare i er romantiserade värld av ”arbetare” som i själva tjänar 27 000 i månaden och vill ha 4 000 till (jag tjänar 21 000). Vad tror ni vårdbiträden säger om gruvisarnas lyxstrejk? Varför tror ni LO håller truten i det här läget. Skäms!

 23. ”Steff says:
  ”Men herregud – vet ni ingenting? Okej, lev vidare i er romantiserade värld av “arbetare” som i själva tjänar 27 000 i månaden och vill ha 4 000 till (jag tjänar 21 000). Vad tror ni vårdbiträden säger om gruvisarnas lyxstrejk? Varför tror ni LO håller truten i det här läget. Skäms!””

  Har du inget vettigt att säga. Genomsnittslönen enligt LKAB är 23 000 kr mån.
  Gruvarbetarna har sackat efter i lön sedan 70 talet då vi hade ett relativt löneläge på 138.
  Jag tror mig kunna säga att det inte finns många yrkesgrupper som ständigt får leva med risken att bli mosade till ketchup som gruvarbetarna, men Steff vet nog kanske bättre.

 24. Ja, faktiskt: med nästan enbart gruvarbetare i släkten och med ett förflutet som gruvarbetare under några år vet jag nog bättre än du. ”Mosade till ketchup” – du vet INGENTING om svenskt gruvarbete anno 2007. Det är högteknologi. Du tror att man står med ett spett och skrotar. Du gör dig löjlig, som så många andra som vill identifiera sig med den s k arbetarklassen. Vakna!

 25. Steff, vid förra stora gruvstrejken hörde man precis samma kommentarer som du nu för fram. Syftet var att splittra det enorma stödet som gruvarbetarna fick bland landets arbetare. Det jämfördes då som nu med andra lägre avlönade arbetargrupper. Men stödet till strejken växte då folk förstod att gruvarbetarna gick före och fick senare efterföljare bland skogsarbetare, stuvare, textilarbeterskor … Vårdbiträdet får det inte ett dugg bättre om gruvarbetarna backar – tvärtom strejken kan dra med sig fler (elektrikerna kanske?). Jag vet nu inte vilket fack Steff är medlem i – men tom Steff som förtalar gruvarbetarna skulle förmodligen tjäna på deras kamp.
  De riskerar böter och tom sina jobb – Respekt!

 26. Steff says

  Fasiken, när jag läser vad du skriver får jag näst intill blodstörtnin.
  Vad vet du om gruvarbete, jag säger ingenting.
  Vad vet jag om gruvarbete, nästan allt.
  Ungnsskötare
  Kulrullare
  Lastare barngård
  Raslastare
  Veimining
  Stigortsdrivnig
  Amv borrning
  Gruvmätning

  Vars är din meritförteckning.

 27. No respect. Lystrejk för att sko sig på riktiga arbetares bekostnad. Och kom inte dragandes med hur det var förr, lille vän. Jag var med. Case closed.

 28. Fan Steff! Du måste vara ett ÄKTA troll. Kastar in lite brandfacklor för att se på när elden tar sig?

  Men du kan inte snacka omkull ditt motstånd här.

  Ungnsskötare
  Kulrullare
  Lastare barngård
  Raslastare
  Veimining
  Stigortsdrivnig
  Amv borrning
  Gruvmätning

  :-)

 29. Men lille Jinge: varför kopierar du in termer som ”Gruv.arb” skrivit? Vad är det för argumentering? Rabbla arbetsmoment? Ska jag falla till föga när du skriver Gruvmätning? Ska jag tänka ”Raslastare – ojdå, klart de ska ha 4 000 till i månaden. Morsan som sliter i vården får väl stå tillbaka för att mansgrisarna ska ha nya scootrar”. Var har ni er arbetarkänsla? Har ni någonsin hört talas om solidaritet? Ni borde skämmas ögonen ur er! Vet hut!

 30. Enligt P1 (Summerat) så gör LKAB en vinst på närmare 2 000 000 per gubbe (och ev gummor) när allt är betalt! De gör en större vinst en Microsoft gör, men har ända mage att erbjuda dem ett bud på några hundringar – SOM FACKET HAR GODTJÄNST????????????

  Det är patetiskt!

 31. Ja han är lite pinsam faktiskt.. :-)

  Såhär inledde han: ”Pengagalna kommunister. Totalt pengafixerade. Pengar är lösningen på allt, tror de. Pengar, pengar, pengar.”

  Och hans argumentation har INTE blivit bättre.. :)

 32. Gruv. arb: Det är patetiskt och känns lätt genant för mig när argumenten tar slut hos dig. Men vad ska göra? ”Löjets skimmer” är ingenting jag tar åt mig av, det förstår du säkert. När du försöker tänka efter, vill säga. Lycka till!

 33. Nä, nästan pinsamt att bemöta honom. Borde kanske ha ignoretat ovansagda, men i stridens hetta kan man bara inte.

 34. Steffs inställning till arbetare är milt sagt kluven. Ibland pratar han om ”riktiga arbetare”, ibland om den ”sk arbetarklassen” utom när han tror att arbetarna slutat existera och att gruvan bryts med ”Joystick i kontorsmiljö”.

  Då Steff påstår sig varit med vid förra strejken kanske han minns hur gruvarbetarna då betecknades av en skribent i NSD som senare fick jobb som på LKAB:s informationsavdelning. Jag saxar:
  ”en handfull oborstade skränfockar – som skrikit ut invektiv, svordomar och om inte runda, så i alla fall högst fyrkantiga ord”
  ”de vulgära, primitiva och inte sällan mot enskilda personers rent ärekränkande utfallen, ofta betecknats som gruvarbetarnas ”märgfulla” sätt att uttrycka sig.”
  ”praktexempel på andefattighet, dåligt ordförråd och brist på allmänt folkvett”

  (NSD 18 mars 1970)
  Lita på att samma hat kommer att riktas mot gruvarbetarna imorgon om strejken blir lång. Redan efter något dygn kallar Steff strejken ”lyxstrejk” och gruvarbetarna sägs ”sko sig på riktiga arbetares bekostnad”.

  Och dessutom tar karln ordet solidaritet i sin mun – jisses!

 35. Jag kan upprepa det igen, själv: “Pengagalna kommunister. Totalt pengafixerade. Pengar är lösningen på allt, tror de. Pengar, pengar, pengar.”

  Och jag kan tillägga: Det finns andra värden ilivet. Det finns solidaritet, det finns medkänsla, det finns omsorg om de utsatta.

  Gruv.arb: ”Borde kanske ha ignoretat ovansagda”. Ja du, det hade nog varit ganska likt dig och de dina att inte våga ta debatten, att ha slut på argument. Ha det så trevligt med nya scootern. Tänk på min morsa!

 36. Jag har absolut inte någon kunskap om den vilda gruvstrejken som påbörjats är rätt eller fel, men diskussionen på denna sida angående om det är en lyxstrejk eller ej, får mig att tänka på en så kallad politisk vits som förekom i Östtyskland.

  Fritt översatt: Vad är skillnaden mellan kapitalism och socialism? Jo, i kapitalismen är det en som utnyttjar den andre och i socialismen är det precis tvärtom.

  Mer allvarligt, jag tvivlar på att någon går ut i vild strejk och riskerar jobb/inkomst om han inte tycker sig ha goda skäl för det. Det verkar som man är missnöjd med både fack och arbetsgivare

 37. Men om Steff vill kan jag gå in och beskriva varje jobb för och nackdelar. Men det kanske inte behövd för han var om jag förstår en ganska erfaren gruv.arb..

 38. Det patetiskt att se hur snabbt man anammar en del av det kapitalistiska systemet, dvs hög efterfrågan ger höga priser, och hur man likaledes glömmer solidariteten med andra, när man själv kan tjäna en slant. Dessutom mår jag ännu mer illa när jag inser att man fullständigt skiter i vad man lovat genom det förbund man är medlem i, dvs arbetsfred. Slåss gärna för högre lön men lämna först facket och dess solidariska arbete. Nästa val kan ni rösta på M. Äckel.

 39. Steff! Vilken stjärna du är!

  Jag gillar inte vilda strejker, men FETT med respekt till gubbarna (och tjejerna) som jobbar nere i gruvan. Det är riktiga tuffingar det!

  Jag såg ett program på Discovery härom dan som handlade om gruvor. De intervjuade en snubbe vars jobb det var att hålla koll på ett smalt schakt de släppte ned tonvis med malm igenom. När det blev stopp var det hans jobb att hoppa ned i schaktet försöka spetta loss bitarna som satt sig på tvären. ”Man får hoppas att kollegorna där uppe har vett att inte släppa ned med nu” var hans torra kommentar. Det är en tuff gubbe! Det var iofs i en amerikansk gruva, men liknande saker händer säkert i svenska gruvor.

  Reeeeespect!

 40. Steff:

  Kan du vara så snäll att hädanefter inte använda min och mina kollegors löner och arbetsförhållanden som slagträn i debatten? Det är inte gruvarbetarnas fel att min lön är låg. Tvärtom är de som nu svamlar om gruvarbetarnas ”bristande solidaritet” med sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden oftast samma människor som annars vill hålla våra löner låga för att spara pengar till skattesänkningar.

 41. Mikael – på-pricken-lysande-bländade – inlägg! På nyheterna imorse tjatade reportrarna om motsättningar mellan kommunalare och gruvarbetare. Tendenserna från gruvstrejken 69-70 visar sig på nytt.Varningsflagg!
  Noterade i förbifarten att M Treschow på ett ynka styrelsemöte drar in 290000 kr. Får gruvarbetarna 4000 spänn mer i månaden motsvarar det lönelyften för ett sjuttiotal gruvarbetare!
  Sånt pratas det inte om och inte heller gör man jämförelser med mer medelklassiga löner – vinner gruvarbetarna kommer de exempelvis upp i normala löner för präster och mäklare.

 42. Mikael Esberg: word! PRECIS så är det. Dock tror jag inte bara att det är högern som står för de argumenten – man blir tokdeppad av att det finns en massa folk även i andra fackförbund som tänker så. Ungefär som att det finns en förutbestämd lönekaka och så måste förbunden sinsemellan slåss om dess fördelning.

  Jinge: beklagar mina fotbollssympatier (not!). Men som sagt, det kan vi ju tjafsa om en annan gång. Det pedagogiska exemplet kvarstår väl ;-)
  ”Grönvita, svartgula, rödblå – mer lön ska vi få!”

 43. Naturligtvis ska lönerna höjas i takt med att företagen drar in miljarder i vinst p.g.a arbetarnas slit.
  Hela aktiemarknaden är en varböld. Små finniga typer tjänar miljoner på att sitta vid datorn och köpa och sälja.
  Bort med optioner och aktier – om inte – se till att löntagarfonderna kommer tillbaka.
  Heja på alla gruvarbetare!!!

 44. Jag hyllar verkligen gruvarbetarna, hoppas kommunalarna gör samma sak men det törs de väl inte! Hoppas ni får rätt. STÅ PÅ ER!!!