Grevar och Baroner – LÄGG AN!


Nu ojar sig Greve Hans von Essen över att organisationen Djurens Rätt ringt runt till Länsstyrelser och frågat efter vilka gods som fått tillstånd att föda upp fasaner, änder och rapphöns.

Det förhåller sig nämligen så att herrar adelsmän numer har dryga utgifter för att hålla sina stora gods i presentabelt skick. Och sedan husagan försvann får man ju inte piska sina torpare och dagsverkare till hårdare arbete så nu har man sedan länge, för inkomsternas skull, infört ”godsjakt”.

Det tillgår så att folk med mycket god ekonomi får betala t.ex. 20 000.- för en helg på ett ståndsmässigt gods. På kvällen får de sitta vid grevens bord och han har i förväg putsat upp sin monokel. Fina viner avnjuts tillsammans och ett par gamla sega fasaner från i förfjol.

Alla är förstås glada i hatten och morgonen efter inleds jakten. Eftersom tillgången på fasan är tämligen begränsad så föder man upp stora mängder i hägn, fåglar vars enda uppgift här i livet är att låta sig skjutas av några feta Stockholmsdirektörer.

Vi vanliga människor förfäras emellanåt över hur de djur lever som vi faktiskt äter upp i form av biffar, köttbullar och chorizo. Trösten för många är att vi som art mår bra av en viss del av animalisk föda. Men fasaner, rapphönsen och änderna på godsen skjuts bara ihjäl för nöjes skull.

En kvart innan jakten börjar så släpps ett tjugotal tama fasaner ut ur burarna. De hinner lagom gömma sig under buskarna innan direktörerna och deras anhang kommer sättandes beväpnade till tänderna.

Fåglarna skjuts ihjäl, eller dör av ren skräck. Många flyger rakt mot jägarna eftersom de vant sig vid att människor är snälla och matar dem.

Sedan samlas de vackraste fåglarna ihop och varje jägare avfotograferas med en rejält knippe fasaner i ena näven och hagelbössan i den andra. En bild som senare hamnar på väggen som om den vore sprungen ur en riktig jakt.

Jag hoppas att Djurens Rätt förmår befria de fåglar som faktiskt hör hemma i vår svenska natur och också låter sig bli mänskliga sköldar. Att organiserat dödande av djur är tillåtet enbart för nöjes skull är fruktansvärt. Det är inte värdigt ett rättsamhälle. Sen får grevar och baroner säga precis vad de vill.


60 svar till “Grevar och Baroner – LÄGG AN!”

 1. ”vi pratar inte om tama djur, men utsatta”

  Utsatta är nog ett understatement Sussi… :-)

 2. :-)Ok, tar det!
  Jag har belyst min sida av saken för att försöka visa att det finns en annan sida av det hela och hoppas att det gått fram.

 3. Det har nog varit klart från allra första början. Men man skjuter över målet om man skyller mig för att vara djurrättsaktivist. Jag är MYCKET förtjust i oxkött och vilt. Och jag har aldrig inbillat mig att de hoppar upp i min gjutjärnsgryta precis..

  Men jag antar att oxo min synpunkt gått fram. Jag gillar inte att man föder upp djur bara för att skjuta dem. Att det dessutom görs i form av ”godsjakter” är direkt motbjudande.

 4. En ko föds upp för att slaktas. Och detta är oåterkallerligt. En fasan har chansen att få fortsätta leva. Återigen, ur djurets perspektiv… är det bättre att lastas på en slaktbil, trängas och vänta tillsammans med andra stressade djur innan det är dags för slakt? Ur viltets synvinkel verkar lidandet vara mindre av att dö för en kula i flyktögonblicket och att fram tills dess ha fått leva större delen av sitt liv i frihet.

 5. ? Är du fortfarande kvar här ?

  Att föda upp ett djur bara för att få glädjen att skjuta det i slamsor är sjukt!

  Har jag verkligen inte skrivit det förut?

 6. Ok gnäll över utsättning, du verkar ju lite envis där och det är givetvis din fulla rätt :-)

  Måste dock kommentera ngr grejer..

  Visst kan de fixa käk själva! Det handlar om vilda fasaner som man fångat som i sin tur lägger ägg som sedan kläcks och sätts ut runt midsommar. De kycklingar som hamnar i markerna har samma arv dvs samma instinkt att plocka frön och insekter som vilken annan fasan som helst. Vidare sätts de ut tillsammans med speciella höns som hjälper dem lära sig att ta nattkvist, detta för att de ska lära sig att ta skydd mot markpredatorer. Så givetvis fixar de käk själv!

  Sen skrev du ngt om de snälla människorna på två ben.. Många, de flesta?, sköter utfodring via foderspridare som drivs med timer. Fasanerna ser alltså inte en människa under hela sommaren och större delen av hösten. Stryk ”tama fasaner” således.

  ”Det betyder att de fasaner som undgår att bli skjutna till slamsor långsamt kommer att svälta ihjäl.”

  Den första delen har jag då förklarat för dej att det inte stämmer med verkligheten. Sen detta med slamsorna, vi snackar ffa som livsmedel! Lika troligt att man lossar skott mot vilt på för nära håll som att en styckare på farmek skär oxfilén i strimlor vid slakten.

  Var gärna sur på utsättningen, det är din rätt utan tvekan, men snälla skala bort de värsta okunskaperna samt irrlärorna! Sussie och jag har sett detta på nära håll och vet verkligen hur det går till, ta till dej det vi skriver.

  Jag kan förstå om en djurrättare häller ur sig dessa åsikter, de vet inte bättre då de bestämt sig för att jakt per definition är av ondo oavsett i vilken form det bedrivs. Där hjälper inga ord i världen för att korrigera. Du hävdar att du inte är djurrättare, således torde du kunna ta till dej ett budskap som förmedlas tycker jag.

 7. ”Du hävdar att du inte är djurrättare, således torde du kunna ta till dej ett budskap som förmedlas tycker jag.”

  Jag är inte sympatisör med dem, men jag anser att det är sjukt att föda upp djur bara för att skjuta ihjäl dem för att man tycker att det är roligt.

  Vad var det du inte förstod ??

 8. ”Fåglarna skjuts ihjäl, eller dör av ren skräck. Många flyger rakt mot jägarna eftersom de vant sig vid att människor är snälla och matar dem.”
  – Vad har du för belägg för det?

  ”En kvart innan jakten börjar så släpps ett tjugotal tama fasaner ut ur burarna. De hinner lagom gömma sig under buskarna innan direktörerna och deras anhang kommer sättandes beväpnade till tänderna.”
  – Vad har du för belägg för det? Det där med källkritik… hur var det nu?

  ”På kvällen får de sitta vid grevens bord och han har i förväg putsat upp sin monokel. Fina viner avnjuts tillsammans och ett par gamla sega fasaner från i förfjol.”
  – Och det här är förstås inte påhittat, utan ett sakligt argument???

 9. Går man ut och påstår något på det viset som du gjort i texten ovan bör man rimligtvis ha fakta som talar för att man har rätt. Det som är skrivet är rätt grova anklagelser mot andra människor. Jag undrar bara vad du baserar din text på.