Göran Persson bör avgå direkt, utan att passera GÅ


Nu har första prognoserna kommit och de visar att – Göran Persson bör avgå som parti-
ordförande nu direkt, utan att passera gå.

Att (s) skulle göra ett dåligt resultat var kanske väntat efter de senaste dagarnas opinions-
undersökningar. Hur det slutliga resultatet blir vet vi inte än, det blir säkerligen tidigast klart i morgon, i bästa fall sent inatt. Men en sak är fullständigt klar redan nu, och det är att socialdemokraterna behöver en ny partiordförande och att – det är bråttom.

Göran Perssons ledarstil, den presidentlika och maktfullkomliga framtoningen, har stuckit de flesta gamla s-väljarna i ögonen. Att han sedan agerat för att skaffa sig extra personlig makt genom utnämning av statsråd som saknar förankring i partiet har givetvis inneburit extra påfrestningar. Förut har jämlikhet och solidaritet varit de socialdemokratiska honnörsorden men de traditionella socialdemokratiska väljargrupperna har kontinuerligt fått det allt sämre. Jämlikheten i form av kvinnolöner har blivit sämre, arbetslösheten har cementerats och vård skola och omsorg har försämrats på ett högst påtagligt sätt.

Dessutom har mycket av den offentliga servicen konkurrensutsatts och marknadsanpassats. Det har inneburit att posten försvunnit, kollektivtrafiken drivs nu av privata bolag och alltfler sektorer av det allmänna har privatiserats. Att t.ex. släppa monopolet på elkraft har varit ett gigantiskt misstag.

Alla har märkt dramatiska förändringar till det sämre i sin vardag. Vår regering har dessutom avhänt sig möjligheten att agera utrikespolitiskt och valt att tiga still gentemot USA och George W Bush. När det gäller ”Kriget mot Terrorismen” har man anammat, ja till och med tagit egna initiativ för införandet av en Patriot Act inte bara i Sverige utan i hela EU.

De traditionella socialdemokratiska idealen har helt slopats under Göran Perssons regering och har efterträtts av något som ingen socialdemokrat känner igen. Tsunamikatastrofen med tillhörande skumma agerande från Danielsson, med lögner och mörkläggningar, har säkerligen bidragit till partiets bristande stöd. Perssons trovärdighet har devalverats och det har givetvis inte blivit bättre av att han köpt en herrgård även om namnet på gården är ”torp”. Sedan byggde han ytterligare en herrgård så nu har han två..

Det är klart att folk undrar vad det är för ideal som partiordföranden har, det verkar under inga omständigheter vara de traditionella socialdemokratiska värderingana. Dessutom har det länge varit klart att han är på väg att sluta, en socialdemokratisk ”lame duck”.

Det som förvånar mig är att de borgerliga lyckas nå framgång bland väljarna genom att föreslå
– ytterligare försämringar. Ska man ta bort fastighetsskatten, sänka skatterna generellt, se till att låginkomsttagarna får betala subventioner till de besuttnas tjänstehjon så borde rimligen resultera i att högeralliansen sopas helt av banan.

Att så ändå inte blivit fallet kan bara bero på att folk är så innerligt trötta på Göran Persson och hans ledarstil så att man är beredda att tugga mattfransar i fyra år bara för att bli av med honom.

Andra bloggar om: , , ,

[tags]Politik, Val 2006, Göran Persson, Socialdemokraterna[/tags]


14 svar till “Göran Persson bör avgå direkt, utan att passera GÅ”

 1. Det som förvånar mig är att de borgerliga lyckas nå framgång bland väljarna genom att föreslå
  – ytterligare försämringar.
  —————————–

  Det är inte det dom vunnit på.
  Dom har vunnit på att dom lyckats sälja sin självgodhet och genom att göra folk delaktiga i den gemenskapen fram till valdagen.

  I natt firar dom på Spy bar.

  Passande omgivning skulle jag vilja påstå.

 2. Än så länge är det väldigt jämnt, men Göran bör kanske ägna sig åt svampplockning i fortsättningen. Han verkar ha gjort sitt i politiken.
  Att folk röstar på Fredrik beror nog på att han ser så ledsen ut och folk därmed tycker synd om honom. Själva politiken är ju inget att ha.

 3. Och ändå är S landets i särklass största parti. Partierna må vara organiserade i egenhändigt överenskomna block där små partier plötsligt får stor makt. Vi lever ju i ett land där flera förlorare kan gadda ihop sig och ta vinnarens plats. Men det råder ingen tvekan om vilket enskilt parti flest väljare stöder.

  Jag håller med om att Persson är en buffel, men var tredje svensk lade sin röst på hans parti ändå.

 4. For omtrent 12 år siden kjøpte jeg svenske aksjer for 45.000 (norske) kroner. I dag er de verdt 225.000 (norske) kroner.

  Det er vel snart på tide å selge disse aksjene, siden verdens mest fornuftige mennesker(svenskene) ser ut til å ha mista vettet.

 5. Naturligtvis skall denne pompöse, arrogante och trötte person avgå från sin nuvarande position. Han har ju med stor tydlighet informerat sin omgivning om, att han sååå gärna vill sitta på traktorn och bruka jorden på sina numera herrgårdslika ägor. Säkerligen kommer ändå en och annan passerande turist att vilja ta en fotografisk bild av honom, bara för att visa sina barn att klasskamp kan löna sig.
  Den gemenskap han alltid har propagerat för (”Alla skall vara med”), kan han nu finna bland ALLIANSENs medlemmar. Välkommen in på nybörjarplats, Göran!

 6. Lars Olofsson:

  ”Hoppas bara att han tar Storebror Bodström med sig!”

  Det vore en stilla nåd att be om.

  Jag hoppas verkligen att nästa justitieminister inte heter Johan Pehrson (fp). Han har precis samma åsikter i fråga om buggning/datalagring som Bodström har. Vet inte hur JP står i andra frågor, men när det gäller de frågor jag bryr mig mest om så är han inget uppköp direkt.

  /Jan Garefelt

 7. HSB avgår i mars 2007.
  Men det är ingen brådska med att finna en like till Alliansens motsvarighet. Sätt in en gammal och beprövad, i SSU väl inskolad och indoktrinerad = Marita Ulvskog eller Mona Sahlin.

 8. Jan Garefelt: ”Jag hoppas verkligen att nästa justitieminister inte heter Johan Pehrson (fp). Han har precis samma åsikter i fråga om buggning/datalagring som Bodström har.”

  Jag kan bara hålla med. Det blir som att byta Bill mot Bull. Förhoppningsvis innebär Folkpartiets svaga resultat kombinerat med JPs eget klammeri med trafikpolisen att vi kanske slipper honom trots allt.

 9. Lite spriddad och oordnade tankar om eländet:
  Det här var under alla omständigheter övermåttan sorgligt, men Persson kan flyga och fara, han har ställt till tillräckligt med elände i det här landet. Han har varit alldeles för mycket bäver, och nu kommer ännu flitigare bävrar, de där som gnager sönder det Persson aldrig hann gnaga sönder.

  Jag gissar dock att han siktar in sig på en karriär inom EU, och det skulle inte förvåna mig om han i praktiken får en spark snett uppåt med ännu mer makt där än han haft i Sverige. Där lär han ju ha varit en ivrig förespråkare för mer privatiseringar av infrastruktur – vilket torde vara populärt i konservativa kretsar i EU. Då kommer Torp väl till pass (gissar att det är själva meningen med detta köp), ett alldeles eget Harpsund så att säga, med jaktmarker dessutom, att bjuda storpampar nere i EU på älgjakt på. Såg han inte lite lurig ut när man frågade honom vad han ska göra sen?

  Varför har så många röstat på M då? Ja vi har nu 10 årskullar nya röstberättigade sedan senaste borgerliga regeringen och väldigt många unga tror att den nyliberala politik som Persson fört är typisk socialdemokratisk (socialistisk) politik, vet inte nu får vi ännu mer av det de skällt på Persson för.

  Många har nog inte heller förstått det där som Wanda Lundby-Wedin sade, att när moderaterna har kallat sig det nya ”arbetarpartiet” så har man menat partiet för dem som har (välbetalda: mitt tillägg) arbeten! Hela M:s valtaktik har ju gått ut på att lura och förvilla. De lyckades, men lyckades trots allt knappt dock med förfärande konsekvenser för de flesta svenskar.

  Nu är det kört och nu finns inga möjligheter till återställare när de borgerliga gjort sitt, rivit vad som rivas kan. Då hjälper det inte med en nya socialdemokratisk regering eller vänsterregering, inte ens om en ny sådan vill vara verkligt och sannt socialdemokratisk. Det här var ett ödesval av samma dignitet som EU-omröstningen. Det var en vattendelare i Sveriges politiska historia och en sorglig sådan. Sveriges tid som världens mest jämställda samhälle är över. Nu går det bara utför.

  Den enorma kontrollapparat man (Bodström i Sverige) har byggt upp, talet om terrorism etc, handlar ju i själva verket om att kontrollera den socala oro som de stryande är mycket medvetna om följer av tilltagande utslagning och utanförskap.