Gör som Finland -bjud in Putin!


Uppmaningen i titeln kvarstår. Att överge alliansfriheten och sätta sig i knäet på världens i särklass med krigiska nation minskar Sveriges säkerhet. Vi kan lära oss en del av Finland.

Artikeln, först publicerad 7/7 2016.

Sveriges riksdag har nyligen antagit Värdlandsavtalet om ännu närmare samarbete med NATO, som vilar på kärnvapen och vars länder har en försvarsbudget som är 12 gånger större än Ryssland, som utmålas som fredshot utan belägg. I opinionsundersökningen om Värdlandsavtal i början av året var en majoritet mot Värdlandsavtal. Samtidigt talar regeringen att Sverige fortsatt ska föra en alliansfri politik medan Löfven talar i Almedalen om ökat samarbete med NATO! Ett närmande till krigsorganisationen NATO, och särskilt medlemskap, innebär ökad risk för krig i Sverige, och att annat land kan angripas från svenskt territorium.

Inför svenska politikernas uppslutning kring NATO:s stora dominant USA, som för och fört långt flera brutala krig och störtat långt fler demokratier än något annan land kan jag inte låta bli att erinra mig försöken att stoppa Karl Gerhards ”Den ökända hästen från Troja”, som var en kritik mot eftergifterna mot dåtidens brutala krigsmakt, Tyskland. I ett program man kunde avnjuta i TV 1 i måndags kväll. Trots alla skillnader.
Minska risken för krig och arbeta för avspänning – gör som Finland och bjud in Putin! Här en rapport om dennes besök hos Finlands president nyligen.
Niinistö och Putin
Finlands borgerlige president Sauli Niinistö och Ryssland president Vladimir Putin har nyligen träffats i Helsingfors, varvid olika internationella frågor diskuterades. Niinistö och Putin träffas
* Putin lät förstå att han förstår att Finland lyder snällt vad EU beslutar och därför inte har en egen linje när det gäller sanktionerna.
* Putin förhöll sig positivt till Niinistös förslag om att börja vidta åtgärder som ökar förtroendet mellan de olika parterna kring Östersjön. Putin sade på presskonferensen att frågan kommer att tas upp med Nato efter Natotoppmötet i Warszawa som hålls nästa vecka.
* Enligt Putin är det inte enbart ryska plan som flyger utan att transpondrarna är påkopplade. Också Natoplan åker utan transponder och dessutom, påpekade Putin att Natos flygplan kör dubbelt så ofta över Östersjön. Niinistö lyckades komma överens med Putin om att transpondrarna i fortsättningen ska vara på när man flyger över Östersjön. President Putin lovade ta itu med saken. Ärendet tas upp då Rysslands och Natos samarbetsorgan möts i Bryssel. Återstår att se om Nato antar förslaget.
* Enligt Niinistö hade Putin många konstruktiva tankar om hur Minskavtalet om vapenvila i Ukraina kunde förverkligas.
* Putin försvarade annekteringen av Krim med att säga att den skedde fredligt, utan blodsutgjutelse, utan skott och helt i enlighet med Krimbornas önska och i enlighet med internationell lag.
Min kommentar:/strong>Jämför den av främst fascister genomförda statskuppen med våld mot Ukrainas folkvalde president Janukovits, sedan människor dödats på Maidan, av högerextremister bl.a. enligt USA-forskare.
* Putin berättade också att Ryssland kommer att skärpa sin dopinglagstiftning efter den senaste tidens skandaler.
* Putin sade att han inte förstår varför finländarna är rädda för Ryssland.
”Alla våra militära enheter har dragits bort från gränsen på ett 1500 kilometer brett område. Vi har inte gjort något sådant som skulle medföra oro för Finland trots att spänningen i världen och kring Östersjön har ökat”, sade Putin.
* Om NATO ”Det skulle innebär att Finlands försvarsmakt inte längre skulle vara självständig, utan en del av Nato som skulle komma till den ryska gränsen. Skulle våra militära styrkor fortfarande vara på 1500 kilometers avstånd från den finska gränsen?” Putin sade ändå att han respekterar finländarnas beslut, eftersom det handlar om Finlands egna val.
”Nato skulle gärna strida mot Ryssland fram till den sista finländska soldaten. Det skulle inte Ryssland vilja. Men det är inte vår lösning utan er.”

intressant.se Ukraina, , , , , ,


12 svar till “Gör som Finland -bjud in Putin!”

 1. Det var bra av president Niinistö att inbjuda sin ryske kollega för diskussion. Men där tar komplimangerna slut. Medan det borgerliga centerpartiets ledning kunde skapa ett förtroendefullt samarbete med sin ideologiska motpol, Sovjetunionens ledning, och få folket med sig, kan dagens konservativa samlingsparti inte dölja att relationerna till det som formellt är deras systerparti i Ryssland ligger vid fryspunkten. Det har hävdats att Edmund Burke, konservatismens lärofader, inspirerat Putin, men trots formell bekännelse till samma ideologi är relationerna mellan finska och ryska konservativa som mellan katoliker och protestanter på 1600-talet.
  Det bör givetvis tilläggas att inga andra politiska krafter heller kan göra bättre ifrån sig. Medan det ute i Europa finns starka röster för avspänning såväl på vänster- som på högersidan, saknar Finland helt stämmor som skulle tala i dessa termer i någon genuin mening. Istället verkar man finna barnsligt nöje i att fritt kunna misstänkliggöra Ryssland i alla tänkbara sammanhang.
  Många faktorer spelar roll, en är att Finland mytologiserat sin historia och blivit dess fånge. Om USA är exceptionellt i det stora sammanhanget, är Finland det i sitt lilla sammanhang. Som ett starkt sekulärt land har historiens myter fått ersätta religionens myter och man dyrkar minnena av svunna hjältedåd som aldrig förr. Och eftersom fiendens roll tidigare tilldelats Ryssland är det logiskt att fortsätta att se landet i dessa termer. Skall det ske ett genombrott inom europeisk politik kommer det från annat håll, Finland anpassar sig kanske snabbare än Polen, speciellt om ekonomiska fördelar finns i sikte, annars fortsätter den antiryska häxbrygden att puttra. Rädslan urholkar själen sade Fassbinder, detsamma kan sägas om hatet.

 2. Tack för denna vettiga uppmaning!
  Jag hoppas att någon i Sveriges ledning tar till sig detta budskap. Politikerna i vårt land verkar helt verklighetsfrämmande och hjärntvättade supportrar för terrororganisationen NATO.

 3. 1500 km måste ju vara fel. I så fall skulle de ryska styrkorna siktas först bort mot Ural. Däremot är de väl tämligen anspråkslösa längs den 1340 km långa finsk-ryska gränsen. Åtminstone så länge finnarna håller sig borta från NATO.

  Men i övrigt gör ju finnarna helt rätt: håller dialogen öppen.

 4. Det känns lite konstigt när jag ser min gamla hemsida uppskatta Putin, en av vår tids värsta fascister..

  • Putin är verkligen íngen fascist. Han och Rysslands fredsförhandlingspolitik i Ukraina bekämpas av fascister, som ledde en statskupp i Kiev i februari 2014 mot folkvald president. Det är bra för världen att Putin inte böjer sig för USA:s brutala imperialistiska politik,

  • Bilderblogg-jinge har blivit bitter.

   Bra post, samtal med Ryssland är det enda rätta nu.

  • Putin fascist? En av de mest urspårade och oinitierade kommentarer man sett här…kanske dags för uppdatering Jinge? och gärna andra källor än svenska media för infosökande vore på plats för din del!

   • OBS! Jinge i detta sammanhang är Jan-Inge Flücht som hade bloggen fram till juli 2012 då jag övertog den.

 5. Vad betyder Fascism i svenska politiska debatter? Betyder det nationalism samt korporativt parlament, där varje samhällsgrupp representeras proportionellt till sin storlek. Så att alla samhällsgrupper representeras i riksdagen, parlamentet. I Ryssland finns nationalism förankrad, men duman är väl inte sammansatt korporativt med alla samhällsgrupper representerade. Snarare förekommer ett antal olika politiska partier och allmänna val på dem. Varför kallas Rysslands ledning just för fascister? Är det i stället för sk-tstövlar?

 6. Ett uttalande från Ryssland förtjänar att beaktas i den osakliga, okritiska, enögda, farliga demoniseringen av Ryssland, som neocons i USA.

  (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6469155 ”)

  Det ryska utrikesdepartementet gick i dag till hårt angrepp mot Sverige och den svenske överbefälhavaren Micael Bydén. Sluta använda massmedia i ert land till propaganda om att Ryssland skulle innebära ett hot mot Sverige, var budskapet.

  – Tyvärr ser vi gång på gång hur Sverige medvetet undviker kontakter med Ryssland och istället ägnar sig åt propaganda, sa det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova på sin pressbriefing idag.

  Vad ryska UD reagerade mot var överbefälhavaren Micael Bydéns framträdande vid Almedalsveckan, där Ryssland utmålades som ett militärt hot. Något sådant hot finns inte, försäkrade Zacharova och kom med en direkt uppmaning till Bydén.

  – Sluta upp med att använda svenska massmedia till att skapa spänning och att skrämma upp folk med prat om ett ryskt hot, sa Zacharova.

  Hennes uttalande om Sverige kom inte som ett resultat av någon fråga utan hon tog upp det själv, vilket måste betyda att Ryssland uppfattade det som viktigt att nu komma med den här markeringen.

  Zacharovas ordval var påfallande hårt för att komma från ett utrikesdepartement. Hon sa att istället för att anklaga Ryssland i massmedia så borde till exempel ÖB ta direkt kontakt med rysk militär.

  – Varför tar han inte helt enkelt och lyfter telefonluren och ringer sina kolleger i Ryssland och framför sina frågor, sa Zacharova.

  Som läget är nu så är dock, på svenskt initiativ, kontakterna mellan Sverige och Ryssland minimala.”