Google Earth en mycket trevlig bekantskap


När jag först upptäckte att Google börjat lägga ut satellitbilder på jorden tyckte jag att det var kul att kolla in det.

Nu har man gått ett steg längre och lagt ut programmet Google Earth, en ”jordbrowser” som gör att man kan se dessa bilder och ”surfa” fram över bilderna. Säkerligen kan man t.o.m. färdas något hundratal meter över planeten hela vägen mellan NY och Stockholm om man är stadig på musen..

Finesserna är många och fler blir de. Vill du kryssa i vägar, byggnader, ortnamn eller varför inte sätta små nålar där dina släktingar bor, så går det alldeles utmärkt. Det är inte ofta jag känner mig så upplivad inför en ny sorts datortillämpning men nu står jag med mössan i hand.

När jag zoomade in mig egen hemkommun så upptäckte jag flera småsjöar vars existens jag inte kände till, och igår satt jag ett par timmar och ”turistade” med jordbrowsern. Det här är något som du bara måste testa. Ett urtufft verktyg faktiskt.


Bilden är en delförstoring av en korsning i San Fransisco. Man kan se bilmärken OCH människor..

Och jag får givetvis tankar om hur detta kommer att fungera i framtiden, med allt skarpare bilder, och oftare uppdaterat.

Kul !!

Ladda ner Googles jordbrowser här!


6 svar till “Google Earth en mycket trevlig bekantskap”

  1. Hittade den igår. Gick genast vilse i Saharas ökenområden. Hittade också flygfält jag inte känner till. Håller med dig. KUL. Betydligt bättre än de bilder man tidigare kunde googla fram.

  2. Keyhole (som företaget som Google köpte, och som utvecklade den teknologin) har funnits som ett betalprogram i några år innan. Upplösningen som Keyhole erbjöd var mycket mycket högre än den som Google har just nu – kanske man lägger in de riktigt högupplösta bilderna senare? Jag hoppas det iaf, det är väldigt suddigt på precis de ställen där jag vill kika mer.

  3. Och jag skulle såå gärna vilja se hur motsvarande tjänst ser ut om 100 år!! Då är den säkert kompletterad med diverse infraröd, röntgen, olika perspektivvarianter samt en upplösning som gör det möjligt att räkna hårstrån på folk..

    Jösses så häftigt !!

  4. Toppen Jinge. Jag hade inte en aning om att det här fanns. Har laddat ner den och börjat leta mig fram. Tack ska du ha.