God morgon öst – God natt väst.


Kan här presentera ett nytt blogginlägg från skolkamraten och fysikern Brage Norin, Bodensare som jag. Vi bedrev våra studier vid hal (högre allmänna läroverket) i Boden, Sverige främsta militärstad med 13 000 invånare och 5 regementen, Nu finns bara infanteriregementet I 19 och ett artilleriregemente kvar. Jag hade nöjet att njuta värnrätt på I 19 sommaren 1964. Brage ”vill gärna tillägga att jag föddes hemma på sofflocket i en avlägsen by i Norrbottens inland. Detta är jag stolt över. Jag brukar skämtsamt hävda att BB-ungar inte fått uppleva livets hårda skola.” Han skriver från Skogså Tankesmedja utanför ”en stad i Norden där solen aldrig ler”, som det hette i soldatvisan. Men det märkte inte vi.
Boden_centrum

Brage presenterar här sin analys och sitt eget framtidsscenario! Viss omväxling till mer sifferrika artiklar som kanske påminner om byråkratsvenska.
Artikeln.
En helt sanslös mega-industrialisering i Kina har ägt rum de senaste 15 åren. Observera det ofattbara – på 15 år! Indiens diagram är som en tvillingkopia av det kinesiska diagrammet – med den skillnaden att Indien bara har nått upp till halva USA:s utsläpp. Både Kinas och Indiens kurvor visat spikrakt uppåt. Indien är på väg. Snart är elen tillgänglig i hela landet. Indien följer Kinas exempel. Även Indien är på väg att explodera. (Ni kan lugnt strunta i enheten MtC/år – energiförbrukningen följer ungefär samma kurvor).

ImageProxy (2)

Imperier kommer och går. Det syns så tydligt på imperiernas energiförbrukning (eller utsläpp av MtC/år). För några hundra år sedan var det Storbritannien som dominerade världen. Imperiets utsläpp av C (kol) från förbränning av fossila bränslen dominerade totalt. Sedan var det USA:s tur. Under sex decennier – från 1940 till 2000 – dominerade USA:s energiförbrukning nästan fullständigt i världen. Men på nolltid förändrades läget. För bara 15 år sedan var Kinas utsläpp av C bara halva USA:s utsläpp. Idag är situationen den motsatta. Kinas utsläpp är nästan dubbelt så stora som USA:s utsläpp. Ingen kan ta till sig hur ofattbart snabbt det har förändrats.

Allt har gått med blixtens hastighet. Precis allt har påverkats. I verkligheten är Kinas valuta Yuan kraftigt undervärderad. Det verkliga värdet av Yuan – det ”köpkraftsrelaterade” värdet av Yuan, är mer än dubbelt så hög som det officiella valutavärdet. Kineserna lever flott på 3 000 Yuan per månad – utom i vissa rika delar av Kinas storstäder förstås. I verkligheten är Kinas ekonomi mätt i köpkraft redan starkast i världen.

Kina och Ryssland är som tvillingar inom energiområdet. På några få år har Ryssland blivit den största exportören av olja till Kina. Naturgasen följer efter. Länderna knyts nu samman med flera gigantiska naturgasledningar. Endast naturgasen kan lösa Kinas jätteproblem med smog i storstäderna. Rysslands tillgångar på kol i Sibirien är nästan outtömliga. De tusentals kinesiska kolkraftverken som producerar den kinesiska elen är garanterade bränsle för all framtid – ryskt kol. Alliansen Ryssland och Kina har växt fram på några få år. Detta är den värsta av alla tänkbara mardrömmar för det amerikanska imperiet.
Kina och USA
Även Indien är extremt beroende av de ofantliga ryska tillgångarna på fossila bränslen. En trippelallians växer nu fram på rekordtid – Ryssland, Kina och Indien. Alla gamla gränskonflikter mellan Kina och Indien har plötsligt sopats under mattan. De mellanstatliga relationerna mellan Indien och Kina – liksom mellan Indien och Ryssland – blomstrar som aldrig förr. Det har gått hisnande fort.

Rysslands ekonomi har skadats av USA:s sanktioner (som också tvingats på EU) – men ett större politiskt misstag har aldrig en amerikansk regering lyckats med. USA har drivit fram ett enat Asien på rekordtid. Det har också drivit fram ett Ryssland som snart är självförsörjande på allt. Precis som Kinas centralbank har frigjort sig från den amerikanska kasinoekonomin är nu även Ryssland på väg att klippa banden med storspelarna på Wall Street. Spekulationsekonomin i USA har blivit en galopperande cancer.

Nästan ingen förstår hur fort det går. Vi måste vakna upp i verkligheten. EU måste bryta med det ”militärindustriella komplexet” i USA snarast möjligt. Den amerikanska militarismen drar ner EU i avgrunden – och det går fort. Det absolut sista som Kina, Ryssland eller Indien önskar sig är krig. Dessa länder vill ingenting annat än att bygga upp sin välfärd – naturligtvis i fred. De har inga krigiska syften eftersom det skulle förstöra alla nationella framtidsplaner.

Redan inom några år är det Asien som är världens ekonomiska motor. ”Den nya sidenvägen” är mänsklighetens största industriella satsning någonsin. Tysklands väldiga exportindustri går en sotdöd till mötes om Tyskland inte hoppar på tåget. Hela EU skadas fruktansvärt om vi inte knyter banden österut.

EU kan inte vänta längre. Tyskland måste bryta sig loss från det sönderfallande amerikanska imperiet. Frankrike kommer att följa efter – liksom Italien. En hel serie av länder inom EU börjar äntligen inse historiens gång. Den gamla världen har fått nog av alla krig. Vi måste stoppa allt militärt samarbete med den helgalna amerikanska krigsmaskinen.
EU-frågetecken imagesCAS1TWS5
Kina vill ytterst gärna behålla stabilitet i världens ekonomi.
Kina vet att dollarn kommer att haverera. ”The financial cliff” är oundvikligt. Kina satsar på att ersätta dollarn med en valutakorg – där valutorna i huvuddelen av världens länder ingår. När USA faller måste världsekonomin rulla vidare. En stor majoritet av världens länder börjar förstå det oundvikliga. Den sista militära supermakten på jorden är på fallrepet. USA:s kollaps blir mycket våldsam. Hela västvärlden kommer att drabbas fruktansvärt.

Kina har under många år dammsugit världsmarknaden på guld. Ingen vet exakt hur mycket guld som kineserna lagt beslag på, men det rör sig om ofattbara mängder. Kina är fast beslutet att återupprätta en ny guldmyntfot – ”Guld Yuan Foten”. Den kinesiska valutan ska vila tryggt på renaste guld. Den ryska valutan vilar tryggt på landets gigantiska tillgångar av framför allt naturgas och kol. Bägge länderna minskar sitt beroende av värdelösa amerikanska statspapper av olika slag – liksom av dollar. Den som inte fattar att dollarns dominerande ställning som världsvaluta är över lever i en fantasivärld.

Redan nu råder ett politiskt kaos i USA. Obamas forna strålglans har slocknat. USA och deras ”allierade” bombade IS i Syrien under mycket lång tid – alltmedan IS växte sig allt starkare i provins efter provins efter provins. Efter några veckors ryska bombningar är IS i viss upplösning. Putins stridsflyg bombade i verkligheten.

Den genomfalska lögnpropaganda som har strömmat ut genom den s k västvärldens massmedia är bland den värsta lögnsoppa som någonsin serverats i väst. Vi har duschats av systematiska lögner i flera år. USA är nu avklätt inför hela världen.

Det blir faktiskt kolsvart före gryningen – men en värld i fred väntar bakom dörren. Problemen med den snabbt stegrande halten av koldioxid i atmosfären betyder emellertid att det även blir en allt varmare värld som väntar oss. Mänskligheten kommer till slut att tvingas ner på knä inför naturens krafter. Jorden håller på att få feber, men endast i en värld i fred kan den globala uppvärmningen hejdas. En värld i krigstillstånd är det sämsta tänkbara för både miljö och klimat. Men först är det dags att säga ”God morgon öst – God natt väst”. Därefter kommer jordens klimat att segla upp som hela mänsklighetens viktigaste fråga.

intressant.se, , , , , , ,, , , , , ,

Pål Steigan 4/4 Pål Steigan 9/10 Pål Steigan 10/10 Pål Steigan 11/10 Wikipoedia BNP ivärlden i olika länder ICIJ:s rapport DN 4/4 SvD 4/4 Ab 2/4

Hurun Report Intervju med Noam Chomsky Data från VärldsbankenDN 2/3 Dokument utifrån USA-bloggen DN 13/2 DN 2 13/2SvD Expressen 13/2 Ab 13/2Annarkia Clartes Kinannummer Ab 17/1 Kritikerstorm mot Janne Josefsson DN antal miljardärer i Sverige Old Wolf-bloggen Anders Lindberg i Ab 17/1 DN 17/1 DN 18/1 Erik Helmersson DN 7/11 DN 8/11 SvD AB Expressen SvT SR Stiglitz i SvD 4/11Wolodarski i DN 4/11 DN1 17/10DN 2 17/10 DN 3 17/10DN 4 17/10DN 5 1/10 DN 6 17/10 SvD 17/10 SvD om USA-valetAftonbladet 17/10
AB 17/10Expressen 17/10SvT 17/10 SR 17/10 SvT Rapport 24/9 SvD 26/9 Equality Trust SvT Rapport 24/9 kl 19.30 DN Debatt 24/9 Lena Sommestads blogg 24/9 DN recension Rapport 23/9


11 svar till “God morgon öst – God natt väst.”

 1. O.T. Dåligt med nyheter i Sverige om det ryska passagerarplanet som krashade i Sinai med 244 dödade. Jag sa direkt till min fru att detta är CIA’s payback för att Ryssland bombar IS.

  För övrigt är EU en ondskefull ”creation” som kommer att ödelägga hela Europa om unionen inte upplöses inom det snaraste.

 2. Vill bara ge bloggaren en eloge för en omvärldsanalytisk fullträff :-)) Alla bör läsa detta och jag bidrar mer en gärna med det!!! :-))

  • Tack, ska framföra detta till Brage. Han har mer på gång. Sprid gärna artikeln!
   Bra gästblogginlägg välkomnas.

 3. krig genom ombud och flyktingfloder är den ruttnande usaimperialismens chockterapi för att slå sönder länder och organisationer och ansluta till NATerrorO

 4. Nato:s storövning Trident Juncture 2015, som nu pågår i Spanien, Portugal och Italien är ett hån över den situation som försvarsalliansen skapat i världen idag. Är det kanske meningen att fler länder ska bombas till grus och aska? Nato borde intressera sig för flyktingarna, bygga läger och ordna med mat, vatten och svara för säkerheten för människor som tvingats på flykt. Duger inte Stoltenberg och co till att göra nån j-vl- nytta i den situation de själva skapat?

 5. Tja, det finns även andra tankar:

  ”Den ryska ledningen skulle gärna som sin viktigaste partner se Kina, eller rättare sagt Kinas kommunistiska parti, som har absolut makt i ett land med nästan halvannan miljard invånare. Men för KKP är det postsovjetiska Ryssland en symbol för misslyckandet, sammanbrottet och sönderfallet av ett kommunistiskt system, ett öde som Kina enligt landets ledning än så länge lyckats undgå. Dessutom associeras den ryska eliten hårt med ohejdad korruption, medan kampen mot korruptionen är uppgift nummer ett för de kinesiska kommunistiska ledarna.”

  http://www.svd.se/grigorij-javlinskij-2-vast-ar-rysslands-raddning/om/ledare

  • Ordet kommunism är anakronistiskt när det gäller Kina. Ordet kan fungera som en tröst åt socialister så de slipper erkänna att det behövs klassklyftor och pragmatism för utveckling och inte primitiv ideologi för kadrerna.
   Kina exemplifierar vetenskaplig/teknologisk renässans men jag vet inte hur det är med den kulturella renässansen.

   • Kina har en kapitalistisk ekonomi med stora ekonomiska differenser, som USA. Under Maos tid fanns förstås också sådana skillnader. Socialismen innebär inte samma standard för alla.

 6. Kablowie!
  http://www.world-nuclear.org/info/Current-and-Future-Generation/Plans-For-New-Reactors-Worldwide/

  Det är inte bara inom kol som det händer grejer och där utvecklingen exploderat, ovan ser ni hur kärnkraften i Kina kommer sätta en otrolig fart.

  Men jag vägrar se det så som texten ovan gör. Vi är inte två nordkorea, det finns krafter som försöker separera världen i två delar med vattentäta skott. Det projektet kommer att misslyckas, idag är allt så sammanflätat att det inte går att separera. Kina är inget nordkorea, inte Ryssland eller Europa heller. Det innebär att detta är en möjlighet för alla, det är inte bara ljusare tider för Kina, Ryssland och Indien, det är stora möjligheter för alla.

  Men explosionen är inte begränsad till energianvändning, kärnkraft och så vidare. Titta på kompetensområdet, utbildning av disputerade forskare. De har nu en enorm mängd kompetens, vi i Europa har varit malliga om vår kvalitet och välfinansierade forskning. Men det finns något att säga om kvantitet och i den kvantiteten finns minst lika smarta forskare som här, och de börjar få mer och mer resurser. Deras forskning börjar få ett rörelsemoment på allvar och för att kunna hänga med i det senaste måste du inom vissa områden läsa kinesisk eller indisk forskning.

  De har nu annan kompetens som snart kommer försvunnit från Europa. Vi lägger ned fabriker och anläggningar och flyttar ut dem, vi har snart inte kompetens att bygga fabriker och anläggningar kvar. Snart är de enda som har kompetens att bygga stora projekt, kineser, ryssar eller indier.

  • Jo, jag vet att Nordkorea-jämförelsen är orättvis, NK har aldrig byggt någon mur och isoleringen är inte så total som man ger sken av, isoleringen är dessutom något som drivs utifrån, inte av NK. NK används här mer som ett kodord för ett fenomen som folk är programmerade att förstå.

 7. USA är på nedgång och hur världen kommer att se ut då detta blir uppenbart kan vi bara spekulera om. Klart är att vi sitter då på fel häst.
  Dwight Eisenhower varnade redan 1961 för det ”Militärindustriella komplexet”, som inte blivit mindre inflytelserikt sedan dess. Jag tror inte att en amerikansk president kan sätta sig upp mot denna best som tillsammans med oljeindustrin (klanen Bush t.ex.) bedriver krig i t.ex. Irak för att avlönas av amerikanska skattebetalare och tjäna pengar på de oljekontrakt som blivit ett av resultaten av kriget. Andra resultat är Al Kaida, IS m.fl samtliga vars krig stöds av det Militärindustriella komplexet. Jag är en borgelit sympatisör, men jag räds den girighet som driver USA och all den ondska de sprider i världen.