Glad Midommar! Är detta Sveriges nationaldag?


Jag vill önska läsare till denna blogg en riktigt fin midsommarafton. Är detta rentav Sveriges nationaldag? Ja, jag vet att jag skrivit om detta tidigare. Den som minns det kan sluta HÄR.
Detta inlägg postas samma dag då besked kommer om Brexit. Jag tror att detta är bra för EU och för Storbritannien, men ber * att få återkomma i frågan. Europa behöver inget EU som följer USA:s krigspolitik, dess sanktioner, ett EU med denna flyktingpolitik. En gång i tiden sa vi ”EU -kapitalets gemensamma marknad”.

Historia.
Midommar 2 untitled

Den 6:e juni utsåga till nationaldag först 1983 och blev först 2005 en röd dag i almanackan. Valet av dag härrör från några historiska händelser: Gustav Eriksson Vasa valdes till kung 6 juni 1523 och Sverige blev svenskt. En ny regeringsform antogs 6 juni 1809. Och 6 juni 1973 antogs vår nya regeringsform och riksdagsordning för första gången (och 1974 för andra gången, definitivt). Så dagen 6 juni är inte gripen ur luften.
Men å andra sidan är midsommarafton den stora gemensamhetens och festandets dag sedan urminnes tid, arbetarklassens och folkets nationaldag. Nationaldagen har inte alls samma förankring hos oss svenskar i gemen, trots TV-utsändningen från ceremonin i Stockholm med flaggutdelning. Sverige har firat midsommar sedan förkristen tid, långt innan Gustav Vasa blev kung. Wikipedia informerar oss att ”I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, av vissa ansett stamma från det åldriga ordet maja som betyder löva. Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum. Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.”
Midsommar untitled

Nyktert informerar Wikipedia: Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill. Många dricker snaps till maten.
Sill untitled

Glad midsommar!

jordgubbar untitled

intressant.se, , , , , , , , , ,, , , , ,

Annarkia 6/6 2013


4 svar till “Glad Midommar! Är detta Sveriges nationaldag?”

 1. Glad midsommar! Denna midsommar blir särskilt glädjande då den sammanföll just med Dagen efter BrExit. Första spiken i EU kistan är slagen. Kolossen EU-börjar rämna. Högern och kapitalet kammade hem en nitlott. Nu kommer alla andra Exit-rörelserna att få momentum. Dags att börja skriva historien om ”EU – bankirvampyr visionen som uteblev”

  • Glad midsommar. Vi får hoppas att du har rätt. Höger eller vänster spelar ingen roll. EU betyder döden for Europa. Både bankirer, extremhögern och extremvänstern vill ju ha EU-diktaturen.

    • Den vänster jag lärde känna inom en lokal partiförening var splittrad i EU:s vara eller inte vara för Sveriges del. Somliga såg något positivt med EU, andra mera negativt. Jag tror vänsterns inställning till EU är densamma som till kapitalismen, något man kan ifrågasätta men för övrigt accepterar.

     Jag önskar alla här en trevlig midsommar. Den traditionella maten kring midsommar är inte helt fel tycker jag. Sillen gick dock bort för mig i år och det blev en panerad rödspättafilé tillsammans med nypotatisen istället. Jordgubbar med mjölk och lite socker på till efterrätt. Jag kände mig klart nöjd med det. Sällan några pråligheter för arbetarklass :-)