Genmajsen, nu igen…


Frågan om genmajsens vara eller icke vara är en fråga som riskerar att bli lika klassisk som Shakespeare. Att folk i allmänhet är mycket tveksamma till genmodifierade livsmedel tycks inte spela någon större roll. Företagens påtryckningar mot politiker tycks vara mer effektiva än väljarnas åsikter om saken.

Nu presenterade Vetenskapsradion en nyhet i morse: ”Nu skriver EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, i ett uttalande att det inte finns någon risk för att majsen skulle vara skadlig för varken människor eller djur.” och fortsätter: ”Frågan ska nu upp till omröstning igen i EU:s artikel 30-kommitté den 29 november. Enligt Jordbruksverket, som förbereder Sveriges ståndpunkt i frågan, väger EFSA:s ställningstagande för majsen tungt när EU:s kommitté för genförändrade grödor ska säga ja eller nej till majsen.”

Vetenskapsradion!

Vetenskapsradion presenterade inte skälen till EFSA:s inställning av någon anledning. Kanske tycker de att det inte spelar någon roll, vad vet jag. Frågan är väl vad man bör göra nu, val har vi ju först 2006..


9 svar till “Genmajsen, nu igen…”

 1. Men å andra sidan går det väl alldeles utmärkt att strunta i att köpa genmodifierad majs om du inte vill ha det? Det är väl inget staten behöver bestämma åt oss.

 2. Jo visst. Men ett rimligt krav är väl att forskningen om dess effekter inte ska vara sekretessbelagd för att tillverkaren vill det. Nu är 1000 sidor hemligstämplade av jordbruksverket och 40 sidor offentliga. Det säger ju en hel del tycker jag..

 3. Genmodifierad majs är inte en enskild produkt som ligger i grönsaksdisken och skriker om att bli köpt. För det första kommer den att ingå som en del i mat. Om dessutom tex en ko tuggar i sig GMO-mat, och vi sen käkar upp kon, kan man väl lätt sluta sig till att vi har ett intag av GMO-gröda. Även om vi ”låter bli” att köpa GMO-majs.

 4. Jinge: det har ju ganska lite med det jag skrev att göra, det spelar väl ingen större roll om du inte vet vad som händer med GMO-mat om du ändå inte äter den?

  Henrik: Rimligtvis ja. Men då kan du ju ta reda på var maten du äter kommer från. Men det här är väl ytterligare ett sådant där tillfälle då människors lathet ska få vara vägledande.

 5. Det tycker jag inte Dennis! Om myndigheterna hemligstämplar 1000 sidor forskning av 1040 sidor totalt, så ska skiten inte ens in i landet. Det är ett högst rimligt krav. Personligen skulle jag inte ha något att invända mot majsen om myndigheterna kunde vara öppna med informationen. Redan idag får vi säkert i oss genmodifierad föda, t.ex. Soya. Och vi vet inte vilka effekter som dyker upp i framtiden.

 6. Men, återigen, var och en får ta ansvar för vad den stoppar i sig. Det ställer höga krav men det är verkligen så enkelt. Och dessutom, om vi ska skydda oss från något för att vi inte vad som händer i framtiden så förmodar jag att du håller dig inne hela dagarna. Du vet ju inte vad som händer när du går ut.

 7. Dennis: Kan du visa mig vilka verktyg jag skall använda för att ta reda på huruvida något led i produktionen har använt GMO-baserade ingredienser?

 8. Henrik: Verktyg? Du är väl läskunnig förmodar jag. Och du saknar väl inte helt förmåga att organisera dig med andra om det behövs mer avancerade metoder. Och om du inte tycker det är tillräckligt kan du ju alltid odla din egen mat och göra den helt fri från GMO.

  Är det verkligen nödvändigt att jag ska tänka åt dig så är det värre än vad jag trodde.

 9. Du är rolig du Dennis! Om det är något jag INTE vill, är det att DU ska tänka åt MIG! Det skulle jag uppleva som osedvanligt osmakligt…

  Jag vet inte i vilka affärer du handlar i, men i butikerna nära mig står det faktiskt inte på köttbitarna på vilken gård kon ifråga är uppväxt. Det står inte heller var denne bonden köpt käket till kon, eller vilket käk det skulle vara. Ej heller står det någonstans på köttet av vilket råmaterial som ligger till grund för detta foder.

  För att ta ett annat exempel som nämnts tidiare…soyan. Nästan all soja idag är GM:ad. Av någon underlig anledning står det inte på en enda soyaflaska jag sett att soyan är genmodifierad.