Gasattacken – kan Saudiarabien och Israel vara inblandade?FN:s inspektörer har rapporterat att kemiska vapen med nervgasen sarin använts den 21 augusti 2013 i Ghouta området i Damaskus. USA, Storbritannien och Frankrike menar som bekant att Assad-regeringen är ansvarig. Vi har nyligen publicerat en rapport som efter undersökning menar att en del av de videoinspelningar som USA:s regering presenterat som ”bevis” i själva verket farbricerats i förväg i Kalifornien. Moder Agnes Mariam untitled

Nu publicerar jag en av mig översatt artikel i Global Research 19/9 av Soraya Sepahpour – Ulrich är en oberoende forskare och skribent med fokus på USA:s utrikespolitik och den roll lobbygrupper har för USA:s utrikespolitik. Det går naturligtvis inte att bedöma alla uppgifter i rapporten – lika litet som då John Kerry – påstår sig ha ”bevis”, men den förtjänar att publiceras för en lika kritisk analys som den du har då du tar del av vanliga massmedia-uppgifter. Jag tycker inte att den framlägger några bevis, kanske inte ens indicier för att kemiska vapen använts av viss sida, men den ger pusselbitar i ett komplicerat analysarbete. Det är därför jag i anspråklös anda ända publicerar den.

Artikeln i Global Research.
”Den ryske utrikesministern Sergei Lavrov påpekade direkt att korrelation inte är lika orsakssamband. Rapporten nämner att raketer har använts. Då bör saudierna fråga sig om det finns ett anklagande finger som pekar på dem. Det råder ingen tvekan om att Saudiarabien är involverad i Syrien konflikten. Deras engagemang är inte begränsat till att tillhandahålla vapen till rebellerna, men som USA Today rapporterade i januari har de skickat dödsdömda fångar för att kämpa i Syrien. FN-rapporten avvisar tydligt tvivelaktiga rapporter på internet som citerar en rebells far som hade hävdat att saudierna levererat de kemiska vapnen utan instruktioner, eller utan att berätta rebellerna att det handlade om kemiska vapen.

Det är inte en hemlighet att saudierna vill sprida sitt inflytande i regionen genom att hjälpa neokonservativa att få bort Assad från makten. Nu hävdar neokonservativa såsom ”Foundation for the Defense of Democracies” (Stiftelsen för försvar av demokratier) att Saudiarabien spelar stor roll i argumentationen för krig.

Enligt FN:s rapport hade två typer av raketer använts, däribland en M14 artilleriraket med kyrilliska markeringar (används i bl.a Ryssland) och en 330 – millimeters raket av oidentifierat ursprung – fast kanske inte helt oidentifierad. Strax efter augusti incidenten nämnde tidskriften Foreign Policy dessa mystiska raketer som enligt tidigare FN-inspektörer starkt liknar ett vapen från USA från 1970-talet, SLUFAE. Även om SLUFAE lagts på hyllan har konceptet använts av bland annat Israel. Enligt en tidigare FN-inspektör hittades en mycket likartad ammunition efter en av de israeliska attackerna i södra Libanon”. Vidare finns det stora möjligheter att raketer med kyrilliska markeringar (som hänförs till Sovjettiden) kan spåras tillbaka till ”Bear Spares”-programmet.
8bn.jpg Netanyahu

Enligt uppgifter från Teicher-programmet hade USA ”Bear Spare”-program med målet att kunna ge ammunition till vapen som kom från Sovjetunionen och leverera demtta till andra länder. Israel, som hade ett stort lager av sovjetiska vapen och ammunition från sina krig var aktivt i det här programmet. Enligt Teiche överfördes reservdelar och vapen till länder i tredje världen eller till rebeller, bl.a. till Irak i Iran – Irak-kriget, till afghanerna, och till Contras.

Man kan notera att Israel har saringas och inte har skrivit på konventionen om kemiska vapen. Det är värt att upprepa att det var den israeliska säkerhetstjänsten som larmade USA om användningen av saringas 21 augusti, och hur den spreds långt innan FN-rapporten publicerades. Det var den israeliska säkerhetstjänsten som fick John Kerry för att peka finger åt Assad med tillförsikt.

Obama hök untitled

Det var John Kerrys offentliga förslag att befria Syrien av sina kemiska vapen som var en utgångspunkt för det ryska initiativet att undvika krig. Otvivelaktigt har Israel att vinna på detta initiativ med tanke på dess territoriella ambitioner eftersom man bedömt att Syriens försvar mot Israel kan vila på kemiska vapen och stridsspetsar. Inte överraskande anser Benjamin Netanyahu initiativet som något som underlättar att hantera frågan om Irans civila nukleära program.

Medan Israel har mest att vinna på incidenten med den kemiska attacken incidenten är landet inte det enda med tillgång till sovjetiska vapen -och sarin. Egypten var också leverantör för ”Bear Spare”-programmet då landet tillverkade vapen och reservdelar med sovjetisk design och levererade dessa vapen och ammunition till irakierna under Iran-Irak-kriget och till andra länder. USA godkände, biträdde och uppmuntrade Egyptens verksamhet. Det är inte utan relevans att nämna att den syriska oppositionen gruppen hade högkvarter i Egypten under en tid. Ledaren för den egyptiska militärkuppen general al-Sisi hyllades som en ”nationell hjälte för alla judar” av den israeliska ambassadören i Kairo. Militären fortsätter att vara ansvariga med fullt stöd för och finansiering från USA och Saudiarabien.

I motsats till västerländska medier som försöker presentera detta som ett okomplicerat ärende mot Assad, utan bevis och utan eftertanke, kan man peka finger på andra mer sannolika syndarna som vinner en hel del från detta avskyvärda brott. Det bästa sättet att analysera fältet är enligt principen ”cui bono” – vem tjänar på det. Det är tydligt att Assad är den största förloraren.

Ett litet försök till sammanfattning av läget

1. Oberoende kommission av FN, och kanske andra, är nödvändig för utredning av dels påståenden i denna artikel och dels av videoinspelningarna och barnens öden.
2. Utomstående källor har visat att kemiska vapen finns hos rebeller och sannolikt använts av dem i maj – inte av den syriska regeringen FN-rapport).
3. Det är viktigt att genomföra den utredning som FN-observatörerna kallades att utföra av den syriska regeringen.
4. Den syriska regeringen har allt att förlora på att använda sådana vapen, särskilt i nuvarande politiska, militära läge och med tanke på opinionen och massmedia.
5. Rebeller har allt att vinna på användning av kemiska vapen. De kan få ökat militärt stöd i ett alltmer pressat läge.
6. USA & Co har allt att vinna på att hävda och på olika sätt (minns Irak, Libyen och Kosovo mm) ”visa” att Syriens regering använt sådana vapen. Då kan de mer öppet gå till angrepp, då deras satsning på ”egna” rebeller väsentligen misslyckats.
7. Rebeller, och inte minst de al-Qaidaassocierade grupperna, stärks än mer vid ett angrepp av USA & Co på Syrien.
8. USA:s återkommande anklagelser mot Syriens regering om kemiska vapen är helt i linje med avsnittet ”desinformation” i USA-arméns manualer om ”unconventional warfare”.
9. Sätt även andra länders innehav av kemiska vapen under internationell kontroll och förstörelse. USA har använt kemiska vapen i Irak under och Israel i Gaza under 2000-talet. 1997 lovade USA att förstöra sina kemiska vapen inom 10-15 år. Nu ska det ske 2023….
10. Stoppa det långvariga militära stödet av USA & Co till rebeller, vilket stärker al-Qaida


i Andra om: , , , ,,, , , , , , , al-Qadia, , , ,, , ,

Global Research 19/9 FIB-Kulturfront ISTEAMS Ghoutarapport 16/9Time 16/9 om FN:s rapport Reuters 16/9 SvD 3/9 DN 27/8 DN 28/8 DN 2 28/8 Veterans Today 30/5DN om artikeln i Foreign Policy Moon of Alabam DN 24/8 DN 22/8 II Nyhetsbanken 22/8 Aftonbladet 22/8 DN 22/8 DN 21/8 DN:s huvudledare 22/8 Syriens regering kräver FN-utredningDN 11/7 BBC – Rebeller använder gas?Resuters – rebellerna använder gas? Oppositionsledare avgårDaily Star Homs Sveriges Radio International Syriensolidaritet France24Abna Daily StarSydöstran Björnbrum Sveriges Radio 17/6 Nyhetsbanken 17/6 Expressen 27/2 SvD gevärSvenska Freds SvT ambulanserNyhetsbanken V:s uttalande DN 7/3 Bilderblogg 5/3 SvD 7/3 Knut Lindelöfs blogg Karen Leukefeld i Junge Welt Sunday Times 3/3 NyhetsbankenBjörnbrum Foto-LasseTipping Point Moska-mötet DN 2/3 Globalresearch om John Kerry Intervju med Assad 3/3 i Sunday Times New York Times 26/2 SvD 28/2 NY Times 28/2 kl 9.30 DN Dagens Industri 26/2 Wall Street Journal 25/2Daily Star Carl Bildts bloggTrend Nyhetsbanken 25/2 Kildén & ÅsmanSKP-bloggen 26/2 GlobalresearchSvD Nyhetsbanken Björnbrum Läkartidningen kommentarer Läkartidningen Syrien-artikel VoltairenetNyhetsbanken DN 14/2 SVD 14/2 P Giraldi EU om Syrien 18/2 SvD Clark i Democracy Now Middle East Online 18/2 Reuters AB 10/2Expressen 11/2 DN 10/2 SvT Agenda 10/2 kl 21.15SvD Telegraph Guardian Croneman NY Times DN 7/2SvD 9/2 Unconventional warfare dokument UW dokumentDN 22/1 Nyhetsbanken FIB-KulturfrontFIB-Kulturfront Profil Online DN 24/1 BjörnbrumYazbek DN 3/1 Veterans for Peace 19/12 Veterans for peace om Syrien Carla Stea i Globalresearch Hela pingstenSKP-blogg -uttlande från Syriens kommunistparti 5/1 Tarpleys artikel Pepe Escobars artikel Agrab Aron Lunds artikel på engelska USA-bloggen DN 25/12Björnbrum 23/12 SKP-bloggen DOHA-protokollet DN 26/12 SvD 25/12 SvD Clearinghouse SvD 20/12 ClearinghouseSvD 20/12 DN 20/12 SvT 20/12 FIB-KulturfrontCornucopia DN 16/12SvD 16/12 Michel Chossudovsky 14/12SvD II 14/12 Pakistan Observer 16/12 SvD 16/12 SvD 14/12 AB 14/12 Kommunisternas blogg 13/12New York Times 13/12 SvD 16/12 Russia Today 6/12 Turkish Weekly Syrian Perspective DN 11/12 SvD 12/12 Independent USA-bloggen 8 dagar8 dagar 11/12 Globalresearch 8/12 Proletären Flamman 28/11 FredsinitiativetPepprat och Rödgrönt DN 5/12 SvD 5/12 Worldcrunch Russia Today 3/12 Replik i AB 3/12 Einarsprachenvaria Aftonbladet 30/11 Anders Svenssons blogg Ulf Gudmundsson ledare i SvD 1/12 Hogrelius tankar Erik Weimans blogg DN 1/12Bilderblogg M Omars blogg Åtta dagar. Stefan Lindgren Röda Malmö USA-bloggen Björnbrum SvT om al-Qaida-svenskar Nyhetsbanken Sunday Express 19/11 New York Times 16/11 Folket i Bild Kulturfront Mohamed Omars tal på hans blogg Syriensolidaritets hemsida Stefan Lindgrens blogg New York Times 31/10 Washington Post 1/11 Bill Auken Countercurrents 2/10 Konflikt 27/10 S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör

Reuters 5/5 War is a crime -blogg DN 5/5 Russia Today NY Times SvD 6/5 SvD 2 6/5 Aftonbladet DN 6/5


3 svar till “Gasattacken – kan Saudiarabien och Israel vara inblandade?”

  1. Apropå gasattacker: Aftonbladet skriver idag (http://www.aftonbladet.se/kultur/article17523292.ab) ”Hemlig rapport: USA godkände gaskriget i Irak. CIA-dokument bekräftar att statsledningen i Washington visste om nervgasen. USA:s militära operationer i utlandet brukar föregås av en massiv bearbetning av den allmänna opinionen. Krigen kräver en anslående förevändning – en ny Hitler, ett folkmord eller hot från terrorism och massförstörelsevapen. I efterhand förbleknar hotbilderna i avslöjanden om fejk och överdrifter. Då har de redan gjort sitt. En artikel i Foreign Policy ger perspektiv på det skäl USA anför för sin militära uppladdning mot Syrien. Tidigare hemligstämplade CIA-dokument bekräftar att statsledningen i Washington i detalj var informerad om Iraks användning av kemiska stridsmedel i kriget mot Iran under 1980-talet.”

    Som artikeln säger är det mycket möjligt att USA/CIA kände till och/eller var inblandade i gasattacken i Syrien.