Frid över Muhammed, Guds profet..


Islam får en allt större betydelse för oss i Sverige eftersom den religionen nu omfattas av omkring 300 000 nya svenskar.

Det är också viktigt att veta en del för att förstå Islam, och för att inse att vi tillber samma gud och att ytterst lite skiljer dessa bägge religioner.

Själv har jag blivit nyfiken på Islam vartefter jag kommit i kontakt med fler och fler muslimer. Jag har därför läst en hel del böcker i ämnet och läste den senaste i raden för en tid sedan.

– Profeten Muhammed, Hans liv och samtid; Den är skriven av den engelska journalisten Barnaby Rogerson och finns på ett bibliotek nära dig.

När man betraktar dagens Islam så är det bra att veta att Islam är en väsentligt yngre religion än kristendomen. Egentligen så bygger Islam till stora delar på de gamla traditioner som både judar och kristna hade gemensamt i mellanöstern långt före 600-talet.

De handelsmän som levde i Mekka och Medina och som utgjorde Muhammeds anförvanter var till stor del hedningar. I vart fall skulle vi ha kallat dem så eftersom de hade allehanda gudar utifrån behov.

Att försöka förstå en främmande religion är en utmaning, särskilt om man inte själv tror på någon gud.

Är man riktigt nyfiken av sig så är det bara att konvertera till Islam genom att uttala shahada (trosbekännelsen):

”- Det finns ingen gud utom Gud, och Muhammed är Guds profet”.

Svårare än så är det inte. Möjligen underlättar det om man tror på vad man säger..

Rogersons bok ger en bred inblick i Muhammeds levnadsöde och den tid då islam utvecklades. Att han var en stor profet är väl ostridigt, idag finns det väl närmare en och

en halv miljard muslimer. Den historiska bakgrunden och kampen för Islam får man veta det mesta om. Plus ett antal intressanta anekdoter.

Vet ni varför islam har böneutropare? Jo för att judarna hade hornblåsare och de kristna folk som klämtade i klockor.

Visste ni att Muhammed var så stor kattvän att han hellre klippte sönder sin mantel än att han väckte katten som sov på den? Frid över honom, Guds profet..

En klar läsrekommendation!

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Religion, Barnaby Rogerson, Islam, Muslimer, Muhammed[/tags]


16 svar till “Frid över Muhammed, Guds profet..”

 1. För oss muslimer finns det mycket att lära om honom och av hans exempel. FOlk som honm har funnits, men dessa kan nog räknas med händernas fingrar genom hela historien. Folk som levde för en högre existens, som inte lät världen depravera honom.

 2. För oss muslimer finns det mycket att lära om honom och av hans exempel. Folk som honom har funnits, men dessa kan genom hela historien räknas med händernas fingrar. Folk som levde för en högre existens, som inte lät världen depravera dem. Det finns en (stark) hadeeth om den skymfande grannen som brukade slänga sina sopor mitt framför hans hus. Vid ett tillfälle steg profeten (fvöh) ut ur sitt hus och såg att inga sopor låg där. Istället för att lättad bara kila vidare väcktes en oro över grannens avbrott i sin dagliga rutin. Grannskapet och gemenskapet i området var viktigare än en dum persons låga fasoner. Det han gjorde var – att besöka grannen och se om allt var bra med denne, som tydligen hade varit vid dålig hälsa.

 3. Var står det Kenneth? Om du tar bort epitetet ”judarna” och i stället använder ”israelerna” så är det väl tvärtom. Världens mest förtryckande..

 4. För att inte tala om att även muslimer anser Jesus vara en stor profet, om än inte en ande av samma dignitet som Gud själv, som han är för de kristna.

  Islam är i grunden en betydligt mer modern religion än kristendomen som trots seder som kanske känns mystiska för oss, inte har lika mycket mystifikationer som kristendomen.

  Sedan är det ju, som du skriver, inte ointressant att alla de tre relgionerna, judendomen, kristendomen och islam har en gemsam kulturhistoria och att alla härstammar från samma område, Mellersta Östern.

 5. Eh? Lite svårare än så är det väl att konvertera? En kompis till mig som gifte sig med en muslim var iaf tvungen att ta en massa lektioner hos en imam och lära sig recitera en massa böner på arabiska.

 6. Kanske om man ska gifta sig. Men annars är det så enkelt som jag skriver. Kanske kan någon av de muslimska läsarna berätta om det är särskilda regler för de som ska ingå äktenskap.

 7. Den sortens påståenden måste du ange källa till. / Jinge

  (Påstående raderat)

 8. http://en.wikipedia.org/wiki/Apostasy_in_Islam där står det lite om det på wikipedia.

  Jag är personligt bekant med en ex-muslim från Iran som konverterat till kristendomen, vilken har fått upprepade dödshot pga detta. Det är inte så hemskt länge sedan en kristen i Afghanistan skulle avrättas för hans konversion.

 9. Apan! Det går väl att jämföra med detta? Visserligen är reglerna äldre men ändp har de sin relevans..

  Måste grannen stenas..?

  Öppet brev till de präster som skrivit under uppropet mot välsignelseakten för homosexuella.
  Jag har en del frågor till er präster som vet och kan allt.

  Jag tänker sälja min dotter som slav (2:a Mos 21:7). Vad kan vara ett skäligt pris?

  I 3:e Mos 21:20 står det klart och tydligt att jag får äga både manliga och kvinnliga slavar från ett grannland. En vän till mig hävdar att detta gäller bara människor utanför EU.

  Kan han ha rätt?

  Min granne som jobbar på Kvantum insisterar på att även jobba på söndagar. Enligt 2:e Mos 35:2 så måste han dräpas. Är jag moraliskt ansvarig för att göra detta själv?

  Jag besöker inte kyrkan då jag lider av stor närsynthet och enligt 3:e Mos 21:20 får jag inte närma mig Guds altare om jag ser dåligt. Min son konfirmerar sig nu och del vore kul att se hur han uppför sig i kyrkan.

  Är det okej om jag sitter i vapenhuset?

  Kan mina barn börja träna fotboll i IFK Värnamo då 3:e Mos 11:7-8 säger att de inte får röra resterna efter en död gris. Eller måste de fortsatta spela här hemma med en plastboll?

  En bonde här ute i Tånnö envisas med att odla olika grödor på samma jord och syndar därmed mot 3:e Mos 19:19.

  Han har även den fula ovanan att svära mycket. Nu är hans fru inte heller mycket bättre då hon envisas med att gå klädd i kläder som är gjorda av mer än ett tygmateriel (vanligen bomull och polyester).

  Är det nu nödvändigt att samla hela Tånnöbyn för att stena dem? (3:e Mos 24:10-16). Kan vi inte bara bränna dem på bål som vi brukar göra med människor som ligger med sina släktingar (3:e Mos 20:14)?

  Jag vet att ni präster har gått på djupet i dessa frågor så jag ser fram mot tydliga och raka svar.

  Stort tack till er rakryggade präster som tydligt visar att Guds ord är evigt och oföränderligt.

  – –

  Lika relevant, eller hur? Jag borde nog lägga till en regel som säger att man inte får ägna sig åt religiös förföljelse här. Det finns idioter som tolkar sina religioner på det mest häpnadsväckande sätt, men ska de normalt utövande kränkas för det?

  I så fall börjar vi med katolikerna. Deras moralsyn leder till att miljoner och åter miljoner dör av HIV/AIDS.

  Eller ska vi börja förfölja judar eller skjuta påven ??

  Skärpning nu Apan!

 10. För konvertering räcker det med att säga shahadan (och mena det, givetvis). Sen kanske någon imam har gjort en egen tolkning, men det ska räcka med en uppriktigt menad shahada.

 11. Jag har flera nära vänner som är muslimer och jag respekterar deras tro och tycker som Jinge att Islam är intressant. Jag tycker att livsåskådningar ö.h.t. är intressant ut många aspekter.

  Men mina muslimska vänner blundar inte för det faktum som ApanApansson påtalar. Att bemöta fakta om nutida företeelser med gamla bibeltexter är inte fair play. Sharialagar t.ex. är ett stort problem för många människor och det är förstår muslimer som är mest utsatta. Ingen blir hjälpt av att vi hittar värre företeelser i i Bibeln eller någon annanstans. Mina vänner tycker i alla fall att sådan typ av lojalitet är direkt missriktad.

  Bara som upplysning, ingen värdering:
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22584&a=565038&from=rss

 12. Galaxa! Jag publicerade det där gamla skämtet bara för att jag reagerade på Apans kommentar. Inte för att det skulle vara något seriöst. Jo jag är oxo intresserad av islam som jag fått ett rätt positivt intryck om. Sean finns där avarter oxo givetvis, men i vilken religion finns inte det?

 13. Jag var väl inte på humorhumör, bara…
  Avarter finns överallt, det är klart. Känner mig som en avart själv, ganska ofta…

 14. Pontus, kom ihåg att det finns tiotusentals imamer runtom i værlden, alla med sina egna uppfattningar och reflektioner om religionen. Islam ær en grundarena baserad på liknande læror från kristendomen och judendomen. Att sedan enskilda, eller grupper av imamer/”lærda” och liknande lær ut sina egna uppfattningar, innebær inte att det bygger på sjælva Islam. Islam, åtminstone før mig som muslim, ær mellan mig och min gud. Vem sæger att imamen, eller den så kallade lærde, ær nærmare gud æn mig? Ett av profeten Mohammeds (p.b.u.h) færsta budskap var på arabiskan -Ikra’- som kan øversættas till: Læs, lær dig, tænk, utforska, utvecklas.

  Gud gav mig en hjærna, och med detta verktyg skall jag utforska værlden, och bilda mina egna uppfattningar. Detta før mig ær min relation till Gud. Mitt Islam.

  (Sorry før de danska bokstæverna, pluggar i Danmark och ær hær just nu.)

  /Ryan