Fredagen den 13 april 2029


Som om det inte räcker med katastrofer som den jordbävning som just timat i Sydostasien så har vi tvingats vänja oss vid att olika ekonomiska och territoriella intressen tillåts leda till blodspillan i form av ständigt pågående krig.

Etnocentrismen sägs också orsaka krig, även om jag i första hand tror att det rör sig om kulturella intressekonflikter.

Just i skrivande stund vet vi inget om jordbävningskatastrofen men tyvärr finns anledning att befara att många människor fått sätta livet till.

Samtidigt läser jag i Aftonbladet läser jag att en stor asteroid riskerar att träffa jorden om 25 år.

AB: ”Hans Rickman, professor i Astronomi säger: – Att en asteroid graderas som en fyra på skalan är helt unikt, det har aldrig hänt tidigare. Dessutom, menar Rickman, skulle en 400 meter stor asteroid kunna åstadkomma enormt stor skada. – Framförallt om den slår ner i oceanen där den skulle kunna åstadkomma en jättevåg. Det räcker med en 10 meter hög våg för att vissa kuststäder skulle dränkas.”

Att den riskerar att dimpa ner i vatten är ju självklart eftersom merparten av planetens yta är vatten. Men oavsett var den träffar så blir det en enorm skada.

Träffar den tättbebyggt område så kan det röra sig om miljontals offer. Men jag undrar vad som händer om den träffar månen?

Knuffar den ut månen en bit från dess bana så kanske det i slutändan blir så att månen krockar med jorden? Eller att månen och jorden kommer så långt från varandra vilket leder till att jordens bana runt solen rubbas?

Apokalyptiska katastrofteorier fascinerar mig, och inte bara mig. Hollywood manar säkert alla manusförfattare i nuläget att jobba stenhårt.

Läs om asteroiden i Aftonbladet!


4 svar till “Fredagen den 13 april 2029”

  1. Tack det var snällt.. :-) Men jag är ju hjärtsjuk och kommer vara 83 år 2029 så risken för besök är liten. Du behöver iaf inte börja baka.. :-)

  2. För min del skall jag fylla 75 i månaden efter smällen, så jag får väl fira 75-årsdagen strax före fredagen den 13:e för säkerhets skull och då kan jag ha den smällen som ett enormt födelsedagsfyrverkeri.
    Jag bor 14 meter över havet nu, men det kanske inte räcker?
    Hinner nog flytta innan dess och då får det bli högre upp.
    Havet kan stiga 70 meter om alla isarna smälter och tsunamis kan bli 85 meter höga och därför bör man nog bo minst 160 meter över havets nuvarande nivå.

  3. Ptja, då är Brandbergen hyfsat bra. Högt är det, 100 meter. Men det blir väl en ö då, men du hinner ju skaffa båt..