Franskt presidentval idag: Marine Le Pen vinner.


Jag råkar vara i södra Frankrike just nu. Varmt och skönt, + 26 C i vattnet. Det är varmt även i Paris, men det njuter nog inte president Hollande av.

Den stora franska tidningen Le Figaro redovisar en opinionsundersökning av institutet Ifop som visar Marine Le Pen skulle vinna åtminstone första omgången om det vore presidentval idag. Le Figaro

President Hollande är den minst omtyckta presidenten i Frankrike under senare tid. Han skulle slås ut i första valomgången med 19 % av rösterna mot 25 % för Nicolas Sarkozy (eller Alain Juppé) och 27% för Le Pen mot Sarkoozy och 29 % mot Juppe.
frankrike-figaro-160908

88% av fransmännen, och 63 % i Socialistpartiet menar att Hollande inte borde kandidera. En mer impopulär president i Europa finns bara i Ukraina. Gallup i Ukraina: 8 % nöjda med regeringen

De låga opinionssiffrorna skadar förstås Hollandes och Frankrikes prestige internationellt.
Enligt undersökningen anser man att Hollande varit särskilt dålig då det gäller ekonomi och arbetsplatspolitik (88 % missnöjda), kampen mot terrorismen (67 % missnöjda) och då det gäller att stå upp för franska värden. Pål Steigan

Jag publicerade ett blogginlägg i april 2014, efter lokalvalen i Frankrike. Där står ”Till skillnad från sin far har Marine Le Pen en långsiktig strategi med ”av- demonisering ” av FN och hoppas att det snart kommer att betraktas av majoriteten av befolkningen som mainstream och respektabelt. Hon har distanserat sig från faderns rasistiska uttalanden och antisemitiska ordlekar. I stället koncentrerar hon sig på vardagens frågor, kritiserar globalisering och finansindustrin, och vill att Frankrike ska lämna euroområdet och EU helt och hållet. Hon vill framstå som en politiker för ”vanligt folk”.

Marle LePen _2198173b

”Detta tilltalar en del arbetare i norr. I söder framför hon mer välbekanta FN-teman: lag och ordning och ”hotet” från mångkultur. Hon menar att det franska sekulära statsskicket hotas av islam.

Denna strategi har hittills varit framgångsrikt. 40 % av högerpartiet UMP:s väljare tycker att deras partis värderingar är förenliga med FN:s. Ett växande antal av UMP:s partifunktionärer och aktivister är för en allians med FN, en trend som sätter UMP ledarskap i en alltmer besvärlig situation.”

i ,, , , , , , , ,, , ,, , , , ,


Ett svar till “Franskt presidentval idag: Marine Le Pen vinner.”

  1. Jag känner inte till den franska inrikespolitikens frågor och kan inte kommentera Marine Le Pens positionering därvidlag. Däremot har jag sett flera intervjuer med henne om världspolitiska frågor och ramlat av stolen varje gång. Jag menar, damen talar som en äkta gaullist och säger de mest vettiga saker. Hon sopar banan med hela gardet falskmyntare, Merkel, Hollande, Cameron (som avgått), EU-kommissionens teknokrater. Det är kanske inte alls för hennes inrikespolitik som utländska media avskyr henne. Det kan snarare vara så att för att hon står för en självständig fransk utrikespolitik som markant skulle avvika från det nya kalla krigets politik, som Ukrainakuppen och Syrienkriget är ett uttryck för, som hon måste beskrivas som extrem. Men hon är inte det minsta extrem, hon är istället raka motsatsen till dessa de facto extremister, som drev den ukrainska konflikten till sin spets, avvisade förhandlingar och lät kuppen ha sin planlagda gång.