FOX NEWS, TV som till och med Goebbels skulle gilla


Rävens Nyheter heter rubriken på en artikel i DN Kultur igår.

Det handlar givetvis om den största och mest förljugna nyhetsförmedlaren som finns i världen idag, Rupert Murdochs FOX NEWS.

Artikeln beskriver hur det amerikanska folket låter sig luras av den stora nyliberala propagandakanalen i branschen, och givetvis hur och varför kanalen luras.

DN: ”Problemet är att Fox News tittare inte har en aning om vad som händer i verkligheten.

En undersökning gjord av Pipa (Program on international policy attitudes) visar att 78 procent av Bushanhängarna som följer Fox News tror att USA har hittat en tydlig länk mellan Saddam Hussein och al-Qaida.

33 procent tror att USA har hittat massförstörelsevapen i Irak.”

Jag kan inte påstå att det gjorts någon motsvarande undersökning i Sverige men behovet är faktiskt försumbart.

Några 78% som tror att Saddam och al-Qaida hade något ihop finns det inte. Några procent i bomb-högern och bland tok-kristna kanske. 1-2% högst..

Minst 99% av alla svenskar vet att USA inte hittat några massförstörelsevapen.

Men läser man bomb-högerns hemsidor kan man kanske få en annan uppfattning. Somliga av dess representanter tycks ha TV-glasögon som sänder FOX dygnet runt.

Vissa av dem skriver dessutom debatt-artiklar som kan komma in i tidningen nu under nyhetstorkan har jag hört.

DN: Bonnie M Andersson sjufaldigt Emmybelönad tv-reporter från NBC News och CNN, konstaterar i sin nya bok ”News Flash”:

”Fox News är den exakta bilden av vad som är fel med amerikansk journalistik. Att kalla det en nyhetskanal eller ett tv-bolag är en felbeteckning… …rapporterar kanalen nyheter med en högervinkling, ignorerar händelser som utmanar deras åsikter och våldför sig på nästan varenda princip som god journalistik bygger på.”


Rupert Murdoch, mångmiljardär på lögner..

En sak som jag kan se mycket allvarligt på är att det faktiskt finns ett stort antal svenska hushåll som låter FOX stå för de internationella nyheterna. Det innebär givetvis att antalet svenskar som luras att tro på kanalens medvetna lögner stiger, även om vi har ett betydligt mer varierat medieutbud här.

DN: ”När krigskorrespondenten Geraldo Rivera rycker ut mot Afghanistan och Irak är det som om han egentligen tillhör de amerikanska trupperna. Han går omkring med pistol och förklarar att han med stolthet skulle döda Usama bin Ladin.”

Vad är det för slogan de använder?

Fair & Balanced?

Jag tycker att du ska ta dig tid att läsa artikeln i DN! Klicka på länken nedan!


7 svar till “FOX NEWS, TV som till och med Goebbels skulle gilla”

 1. All media som måste understryka ”sin trovärdighet” har noll i trovärdighet och är rena skämten.
  ”Fair & Balanced” och ”Fri Television” är två praktexempel som dyker upp i tankarna..

 2. Fri Television har jag aldrig sett eftersom jag inte har ngn TV. Men jag har sett korta snuttar ur FOX och det är inte upplyftande. Jag blir orolig när jag inser att sådant ligger till grund för folks uppfattning.

  Oavsett vad man säger om svenska media, och även om man har rätt i sin kritik tämligen ofta, så har vi i alla fall en betydligt mer korrekt rapportering här. Enskilda idiotier dyker alltid upp, men de dominerar inte som FOX.

 3. I Sverige sänder TV8 (Stenbecks nyhets- och ekonomikanal) Fox ”News” varje dag. Man kan ju undra varför…

 4. Det här är en mycket otäck trend. Men det tycks vara så att människor vill ha positiva nyheter, i synnerhet när deras egna liv förefaller tröstlösa. Då vill de inte bara serveras elände dag ut och dag in. Det tycks vara en mänsklig egenskap att också få drömma, känna stolthet och glädje över något och att få tro på något gott.
  Det här var något som även nazisterna spelade på.
  Dess propaganda gav utslagna och arbetslösa ungdomar hopp om en bättre framtid, den utpekade syndabockarna, de som var orsaken till vanligt folks elände.
  Svart-vitt, enkelt och hoppingivande – för den fullkomligt hänsynslöse är det enkelt att spela på de här strängarna och fullkomligt förödande för allt vad demokrati heter.

 5. Tillägg till mitt inlägg:
  Eftersom nyliberalismens livsluft ligger i den ständiga krisen, att människor ska inse hur krisartat allting är (enligt recept från Friedman för att få människor att acceptera nedskärningar inom offentlig sektor och i välfärdssystemen), så kommer jordmånen för sådana här svart-vita optimistiska toner, och med tydliga syndabockar, att locka alltfler.
  De flesta orkar inte med hur mycket tråkigheter och kriser som helst och då accepterar alltfler de tongångar som lovar något bättre, som ger dem hopp eller möjlighet att känna någon slags stolthet eller tillfredsställelse med livet.
  Det finns alltså många paralleller mellan 20-och 30-talens Europa och dagens situation i Västvärlden.

 6. Fox news är en kanal som man i allmänna mun skämtar om och gör till åtlöje i USA. Så var det iaf tills för några år sen. Nu verkar Bush-administrationen ha ett järngrepp om folket och det kollektiva fördummandet har lett till att endast svart/vitt – bra/dåligt tolereras.