Bildt misstänks för hets mot folkgrupp


I förmiddags fick jag veta att Special-
åklagarmyndigheten i Malmö beslutat inleda förundersökning mot Carl Bildt för att han inte raderat folkmordskommentarerna på sin blogg.


Det har varit några jobbiga timmar
eftersom jag har lovat Dagens Eko när de ringde mig att inte skriva om det på bloggen innan de släppte nyheten i 15-sändningen.

Det är viktigt att veta att åklagaren tycker att det ligger en hel del i min polisanmälan mot Carl Bildt, men det betyder inte att Bildt blir åtalad, men det är troligt. Det som nu ska ske är att polismyndigheten ska utreda om det föreligger brott mot BBS-lagen. Jag menar att det gör det, och jag tvivlar starkt på att åklagaren kommer till någon annan slutsats.

Jag talade med åklagaren som handlägger ärendet för tre veckor sedan och jag trodde att besked skulle komma först till hösten. Därför var det förstås ett glädjande besked när Ekot ringde och berättade att en polisutredning nu inletts. Att en bloggare tillåter kommentarer som förespråkar folkmord är ett klart brott mot BBS-lagen som jag ser det. Att utrikesministern dessutom inte raderar dessa kommentarer trots att han tillfrågats om saken i Ekots Lördagsintervju innebär givetvis att brottet kan anses som särskilt grovt.

Utan att dra långtgående växlar på detta kan jag konstatera att detta inte varit någon bra dag för Moderata Samlingspartiet, Littorins Ful-Pudel och nu Carl Bildt indragen i en polisutredning. Ska man i ljuset av det som hände Borelius och Stegö Chiloé dra slutsatsen att det inte bara är statsråden som saknar omdöme? Det är trots allt Fredrik Reinfeldt som utsett dem…


Utrikesministern kommer snart att kallas till förhör…

Källor: Svenska Dagbladet * Carl Bildts blogg med kommentarer * Dagens Eko idag * Min polisanmälan mot Carl Bildt * Bildt i Ekots lördagsintervju * Aftonbladet, Bildt mistänkt för hets mot folkgrupp Expressen Dagens Nyherer

Andra bloggar om: , * , * , * , * , * , * , * , * , *

[tags]Carl Bildt, Bloggosfären, Folkmordskommentarer, Polisutredning, Palestina, Sven Otto Littorin, Fredrik Reinfeldt, Moderatera, Högerregeringen, Politik[/tags]


47 svar till “Bildt misstänks för hets mot folkgrupp”

 1. ÅRETS UNDERSTATEMENT JINGE!:
  ”Utan att dra långtgående växlar på detta kan jag konstatera att detta inte varit någon bra dag för Moderata Samlingspartiet..”
  Littorin avslöjad med brallorna nere på anklarna och som gör en FUL-PUDEL!
  Bildt bryter mot BBS-Lagen och som i sin betydande arrogans och vanliga okunnighet inte ens bryr sig om att radera de kränkande inläggen på sin blogg som han är juridiskt ansvarig för enligt svensk lag och därmed gör brottet grovt med upp till två års fängelse att vänta om åklagare och domstol gör sitt jobb! Detta är naturligtvis en av de största politiska skandalerna i modern tid!

 2. Så otroligt töntigt.

  Bra att någon av betydelse tar tag i saken och ignorerar en skitlag som ”hets mot folkgrupp”. Yttrandefrihet står över allt.

 3. Rena löjan. Tror du på allvar att Carl Bildt skulle ha kvar kommentaren för att han stödjer den? Yttrandefrihet framför allt.

 4. Bara att gratulera förespråkarna av åsiktslagstiftning till uppmärksamheten.

 5. Läs, lyssna och njut Jinge! Grattis igen!
  Nu först har media insett allvaret av det du insåg och skrev om på din blogg för flera månader sedan och med din polisanmälan av Bildts blogg.
  Bildt är rökt, kommer rättvist att bli dömd för solklart brott mot BBS-lagen, och tvingas så småningom och under stor vånda och efter mycket trixande att avgå liksom den bluffande Littorin!

 6. Nu förstår jag vad Moderaterna menar med de nya jobben. Mer jobb för jurister och poliser…

 7. Re Uffe: För min del tror jag att åklagarmyndigheten i Malmö blev så glada för att ha fått uppgiften att sätta dit Bildt att dom gav Jinge ”ett frislag” för att få vara först med nyheten om att Bildts brott nu skulle utredas av åklagare.. men Jinge var artigare än dom väntat och lät Sveriges Radio få vara först..

 8. Reinfeldts flathet är förvånande. Han verkar vara oförmögen att ryta till och säga att nu för ni fan också skärpa er. Han saknar politisk fingertoppskänsla. Det vore enkelt för honom att bli populär men det ligger tydligen inte för honom.

 9. Tönten från Täby valde de allra bästa förmågor Aliansen kunde uppbringa…-de får nog fixa till en riktigt bra a-kasseersättning åt sig själva nu.
  Hoppas du får en fin midsommar Jinge! Det är du värd!

 10. Dom kan vara riktigt roliga vid de ”rättsvårdande” myndigheterna i Skåne. Vem minns inte när Folkpartisten och juridiska talesman Johan Pehrson skulle köra och valtala på polishuset i Malmö och lova mer resurser och poliser inför senaste valet och en polispatrull tog honom för rödljuskörning en bit från polishuset..

 11. Nu kommer sanningen om den hycklande, bluffande ”bakom-valstugeknuten”-högern fram.

 12. Det finns ju faktiskt en sak som ingen verkar ha tänkt på på Jinges sidor.

  Låt oss säga att Bildt åker.

  Vi har alla lite olika åsikter om vad Bildt står för, så vad som är sanning eller inte, är ju upp till var och en.

  Men ingen här, på denna, eller andra bloggar, har den minsta aning om vad som kommer istället.

  I mitt tycker är det synd att peta bort något som man känner till, för att mötas med något totalt främmande som ersättning.

  Gör som jag! Rösta på ert favoritparti i nästa val. Precis som svenska folket gjorde i förra valet.

  Jag lovar er – Majoriteten kommer att vinna valet!

 13. Bildt misstänks INTE för hets mot folkgrupp. Det har inletts en förundersökning.

  Tom Aftonbladet har fått det rätt, följande citat från dem: ”- Vi får se om han ska delges misstanke eller ej, säger Lindberg. – Det tar jag ställning till under hösten.”

  Bildt hade visst 13000 kommentarer på sin blogg. Man kan missa några om man inte bloggar på heltid…

 14. Det finns alltså ingen tanke på att det faktiskt är personen som SKRIVER själva kommentaren som bör anmälas!?

  Tänk er om varenda person som lägger upp en film på youtube blir stämd för att han glömt rensa bort olagliga kommentarern då?

  Förstår mig inte alls på hur folk tänker ibland…

 15. Eeeh…..dömma av kommentarerna här så verkar en del ha svårt med att Sverige, för ”ett” tag sedan har en annan regering. Kanske tycker som gammel kommunisten Ulvskog att det känns som en statskupp? Ge er, ni kommer om 3 att få betala mer i skatt, få höjd fastighetskatt, höjd A-kassa = slippa arbeta, finns ju gott om fån – sådana som t ex undertecknad – som tycker att det är inte bara häftigt att betala skatt, utan även lite sexuellt upphetsande….spyr på er alla…vilka fånskallar!

 16. Nu är det faktiskt inte så juridiskt solklart att det är Carl Bildt som är juridiskt ansvarig som tillhandahållare av den ”elektroniska anslagstavla” som hans blogg utgör.

  Jag skulle snarare säga att det är den som tillhandahåller bloggtjänsten, men som sagt var är det inte helt solklart.
  Förarbetena till lagen om elektronikska anslagstavlor innehåller också mycket riktigt förutsägelser om att den tekniska utvecklingen kommer att leda till gränsdagningsproblem vad gäller ansvaret.

  Åklagaren har alltså inte helt torrt på fötterna, men det är väl kul för en stackars åklagare som har svårt i karriären att få göra sig ett namn som den som åtalade Carl Bildt, även om det inte leder till fällande dom.

 17. Tyvärr så kommer väl förundersökningen läggas ner snart, för inte kan vi väl ha en rasist som utrikesminister…
  Men om det leder till en rättegång så kommer det vara VÄLDIGT intressant att läsa domen som avkunnas.
  Men det är ju knappast troligt att Bildt blir ännu en politisk fånge i dagens Sverige, vilket han borde bli om man läst flera olika domar om liknande ”brott”.
  Jag gissar på att det skulle röra sig om minst 6månaders fängelse på grund av att han inte har tagit bort kommentaren, och utav det synnerligen grova innehållet i inlägget.

 18. Edit p ga felstavning – skall vara:

  Eeeh…..dömma av kommentarerna här så verkar en del ha svårt med att Sverige, för “ett” tag sedan har en annan regering. Kanske tycker som gammel kommunisten Ulvskog att det känns som en statskupp? Ge er, ni kommer om 3 år att få betala mer i skatt, få höjd fastighetskatt, höjd A-kassa = slippa arbeta, finns ju gott om fån som tycker att det är inte bara häftigt att betala skatt, utan även lite sexuellt upphetsande….spyr på er alla…vilka fånskallar!

 19. KM: ”Bildt hade visst 13000 kommentarer på sin blogg. Man kan missa några om man inte bloggar på heltid…”

  Snälla, skärp dig! Varenda en av de kommentarer som uppmärksammats, initialt här, men sedan även i etablerade medier och i direkta intervjuer med Bildt själv (där han dessutom bekräftat att han känner till dem) har legat kvar, hela tiden. Först nu när det visar sig att det inleds en förundersökning så togs de bort.

  Om Bildt inte fått problemet uppmärksammat för sig, och inte heller fått de aktuella kommentarerna listade för sig, så skulle ditt resonemang kunnat fungera, men nu har det ju varit världens enklaste sak att plocka bort dem. Hur lång tid kan det ha tagit? Tjaa, max någon minut. Bildt har ju t.o.m. antytt att han fattat beslutet att låta dem ligga kvar, eftersom de enligt honom ändå indexerats av söktjänsterna och därför ändå aldrig skulle kunna fås att försvinna helt. Hur det ligger till med det sista är dock utanför min kompetenssfär – det lämnar jag åt andra att bedöma.

  Så, för att sammanfatta det lite kortare. Bildt har INTE missat några kommentarer, han har fullt medvetet inte tagit bort någon!

  Jag är baske mig inte säker på hur jag ser på detta (att kommentarerna är fruktansvärda, och att Bildt har agerat outsägligt korkat, det är ställt utom varje rimligt tvivel, men frågan är större än så), men det är tveklöst så att Bildt rent juridiskt är stekt (om det inte visar sig att svensk lag inte är applicerbar för att bildts blogg är placerad på en server i ett annat land – om det ens är så, men det har tidigare antytts), och hans agerande är fulklständigt ofattbart. Varför inte bara ta bort kommentarerna så fort de kom till hans kännedom? Nu blir det bara en massa negativ publicitet, och kanske åtal, helt i onödan. Extremt märkligt agerande.

  Och att Reinfeldt bara låtit det pågå. Nej, jag fattar inte.

  Fantastiskt intressant blir det hur som haver. Om nu inte serverplaceringen ”förstör” fallet så känns det vattentätt, och då väntar det rättegång för Sveriges utrikesminister, för att ha möjliggjort (själv är han ju inte misstänkt för hets mot folkgrupp, självklart inte, vilket inte alla verkar förstå) spridande av folkgruppshetsande och folkmordsuppmanande kommentarer. Sug på den! Och med tanke på att han vetat om det en mycket lång tid, såväl kommentarerna som den aktuella lagstiftningen, och bara skitit i att ta bort eländet, så borde det rimligen handla om ett grovt brott. Jag har ingen aning om vad standardstraffet för grovt brott mot den aktuella lagen ligger på, men även om fängelse finns i straffskalan så har jag svårt att se honom dömas till det. Men det är liksom rätt illa i alla fall.

  Och KUL! :-)

 20. Att hänvisa till att han fått 13000 kommentarer är inte relevant då vår utrikesminister i månader låter anmaningar till folkmord på Palestinier stå kvar i kommentarerna på sin blogg med motiveringen att han ”tillhandahåller ett debattforum” och att det är väl inte så farligt, som han sa Ekots lördagsitervju.

  Bugar för Jinge / KAS

 21. Att Carl Bildt brydde sig inte om att ta ner folkmordskommentarerna – bara bevisar en gång till att lagen om hets mot folk inte gäller judarna.

  Tank om det var en svensk som skrev exakt likadan kommentar – Ge oss 24h och alla judar är borta och vi har 100% av Sverige sen håller ni, judar,i käften. Det är vårt land och har alltid varit vårt land.

  Hur många minuter skulle en sådan kommentar finnas kvar på Bildts blogg?

 22. Kan ingen journalist eller rubriksattare forsta ens det allra minsta om juridik innan de borjar skriva om det? Bildt ar inte misstankt for hets mot folkgrupp (aven om man av DN:s rapportering klart far intrycket att det ar Bildt sjalv som skrivit kommentarerna, vilket ju skulle medfora att han misstanks for brottet). Vad aklagaren skall undersoka om Bildt gjorts sig skyldig till ar brott mot lagen om ansvar for elektroniska anslagstavlor. Enligt den lagen ar man, bl.a., skyldig att rensa kommentarer pa sin hemsida som NAGON ANNAN postat och som till sitt innehall ar sadana att denne ANNAN gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Om man missar att gora detta sa innebar det inte att man sjalv gjort sig skyldig till brottet ifraga (hets mot folkgrupp) utan ett helt annat brott (”att inte rensa sin hemsida”-brottet).

 23. Bildt är inte misstänkt för något och skulle han vara det skulle det inte vara för hets mot folkgrupp. Bildt kommer inte heller bli misstänkt för något för bloggen befinner sig inte i Sverige och innefattas därför inte av svensk lag. Så enkelt är det.

 24. Jinge – Otroligt löjligt och korkat. Vem får betala för att du vill vara en viktigpetter?
  Blir så trött..

 25. Bra jobbat! :)
  Ädlingen måste upplysas om att lagen gäller även honom..

 26. Ledsen att behöva göra er besvikna, Jinge och alla ni andra väsntersnören; men WordPress lyder inte under svensk lagstiftning. Framför allt inte under någon ”BBS” lagstifning i alla fall!

  WordPress är en amerikansk tjänst, de har sina servrar i nordamerika och omfattas därför inte av den svenska lagstifningen.
  I det här fallet är det alltså WordPress som är ansvarig utgivare, inte Carl Bildt!

  Den svenska lagstiftningen är solklar på detta område, vilket även åklagaren kommer att upptäcka, så snart han har bläddrat fram den sidan i lagtexten.

  Ledsen att göra er besvikna, såhär på midsommarafton och allt..

  :D

 27. Snubben: Du har helt rätt! Om WordPress hade publicerat den rasistiska kommentaren i, låt säga, sidfoten, som calle inte har någon kontroll över, så hade svenskt rättsväsende troligen inte haft mycket att säga till om. Då hade det varit ett fall för amerikanska domstolar.

  Nu är det dock så att när man registrerar sin blogg på wordpress.com så måste man först läsa och godkänna en sida med ”Legal flotsam”, närmare bestämt WordPress TOS, ”terms of service”. Där hittar man lite paragrafer där WordPress lägger över ansvaret för innehållet på blogginnehavaren. Exempelvis har man punkt 2:

  Responsibility of Contributors. If you operate a blog, comment on a blog, post material to the Website, post links on the Website, or otherwise make (or allow any third party to make) material available by means of the Website (any such material, “Content”), You are entirely responsible for the content of, and any harm resulting from, that Content.

  Men jag är säker på att Jinge själv har skrivit om detta i mer detalj i något inlägg, jag ville bara visa att det är ganska lätt att själv göra lite undersökningar innan man deklarerar hur läget ligger.

 28. Jurister och andra som kan!
  Ponera att Bildt rent juridiskt kan svänga till det och klara sig från den svenska lagen. Det är ju inte otroligt att ni kan detta bättre än gemene man.
  Rent moraliskt/politiskt kan han inte svänga sig med juridiska finurligheter och vara kvar som statsråd. I synnerhet inte för att försvara skrivna åsikter som jag inte tror är hans egna.

  Hade jag varit han, hade jag erkänt min klumpighet och lovat bot och bättring. Få sparkar på en som erkänner sina misstag.
  Titta på exemplet Kamprad när hans nazist-kopplingar upptäcktes. Det var avbön, personliga brev, han anställde någon som skulle rota fram allt som fanns i gamla arkiv. Allt skulle upp i ljuset.
  Tycker det är ett hederligt sätt att göra upp med sina misstag.
  Säkert hade någon arbetslös MUFare tagit jobbet att rensa i bloggen.

  Kanske är det en hushållsnära tjänst ;-)

 29. ”Simulev” som egentligen heter Meyer, är väl den som gömmer sig bakom båda signaturerna ”Nathaniel” och ”Kalle” på Carl Bildts blogg…

  Så låter sionistlobbyn normalt bara i slutna rum. Skönt att det sker öppet någon gång!

 30. Reinis borde göra sig av med utrikesministern innan han ställer till med mer fanskap!

 31. Jaha så var tokvänstern igång igen, trodde ni var ett utdöende folkslag, men det finns väl några länder kvar som tycker som ni Nord-Korea, Cuba tex. Jag föreslår att ni köper en enkel biljett till några av dessa länder så får vi se hur mycket bloggande ni får göra där. Att göra en anmälan som denna är det lägsta lågvattnet jag har varit med om. Ärligt talat vet jag inte om jag ska skratta eller gråta, men jag tror att i detta fall ska jag bara tycka synd om er.

 32. Gina: Vad menar Du med att lagen även gäller Bildt? Menar du att det finns ett prejudikat som säger att man kan dömas för andras kommentarer som ligger på en server i ett land med helt annan lagstiftning än vad Sverige har?

  Jag vet ingen som har dömts för hets mot folkgrupp för vad någon annan har sagt.

 33. Magnus: Men… då får väl ändå en NORDAMERIKANSK advokat stämma Calle!?!?!

  Vad har WordPress’s text att göra med SVENSK LAGSTIFTNING???

  Servrarna ligger fortfarande på nordamerikansk mark.
  Hur menar du att svenskt rättsväsende ska kunna klampa in på amerikansk mark bara för att döma sveriges utrikesminister för kommentarer som andra lämnat på hans blogg???

  Kom igen nu. Finns det inget annat ni på vänstersidan kan hålla på med istället, som att ockupera några hus – reclaima några gator eller slå sönder några kvarter nere i Köpenhamn, t.e.x.???

  Snälla???
  Jag fattar att ni är bittra efter valförlusten FÖR SNART ETT ÅR SEDAN!!! men nu börjar det likna fa-an! Era argument håller inte riktigt.

 34. Jag skulle aldrig rösta på moderaterna, men Jinge! Jag trodde du sysslade med mediekritik, du skriver det i titel?

  Om man ser mellan raderna, så gör media attacker på både Youtube och andra fria medier hela tiden. Carl Bildt har dom velat täppa igen käften på sedan start. Dom hoppar på och skriver om en sådan här löjlig grej, för att skrämma bort människor från dessa medier och få tillbaka dom till sina egna plattformar.

  Att Carl Bildt skriver till folket direkt, utan att gå igenom klassiska DN, Aftonbladet och Expressen – som alltid på den gamla goda tiden… Gör dom förbannade. Han svarar på medias kritik direkt, till folket.

  Istället för att försöka lägga ner Carl Bildts blogg, få andra politiker att öppna egna också. Yttrandefriheten måste ju segra. Vem bryr sig om att någon skrivet hat kommentarer? Då får man anmäla den personen och inte bloggaren. Det ska vara lätt att blogga, man ska inte behöva sitta och gå igenom varenda kommentar varenda dag.

 35. Mattias, vad för slags ’attacker’ är det som media utför på youtube (och andra ”fria” medier). Du delar upp det hela i media, och fria media, det vore bra om du definierar vilka som ingår i de två olika kategorierna, och varför de kategoriseras så. youtube skulle jag personligen aldrig definiera som någon form av ”fri media”.

  Att en politiker skriover direkt till folket, är det nödvändigtvis bra det? Är inte det ett av grundelementen i en hierarkisk icke-kritisk struktur, påven vinkar till folket, diktatorn håller låda på talarstoeln, direktkontakt med ”väljarna”. Ja visst, han kan kommenteras och kritiseras, samt svara på kritik i sina kommentarer. Gör han ofta det. han ”hinner” inte ens bemöda sig att moderera alla kommentarer, enligt han själv. Att tro att Bildts blogg är en oförvanskad direktlänk till oss, ”folket”, och att det alltid är positivt låter snurrigt.

  Ingen har heller sagt något om att Bildt inte ska ha någon blogg alls, utan saken rör ett antal kommentarer. Om Bildt hade följt lagstiftningen så hade målet troligtvis istället handlat om personen som skrev kommentarerna i första hand.

 36. Årets kommentar, Christers nr. 8:
  Nu förstår jag vad Moderaterna menar med de nya jobben. Mer jobb för jurister och poliser…

  Rakt i krysset!

 37. Narcissist@
  om Bildts uppenbara nonchalans och ovilja att ta bort kommentarerna han mycket väl kände till låter ana att han som frälse anser sig ”står över lagen” i sann 1700-talsanda, som jag raljerade om tidigare, eller bara är en beklaglig brist i karaktären, kan kvitta. Att kommentarerna är olämpliga på en utrikesministers blogg är det väl få som förnekar, egentligen. Om de också är olagliga är just det som nu ska prövas.
  Varför han inte tagit bort dem kan man bara spekulera i. Jag för min del tycker att man kan börja se ett mönster i hur han reagerar när han blir kritiserad, dvs. med trotsig tystnad så länge det går, eller – om han konfronteras – bortförklarar och förnekar, och gör ingenting åt saken. Först när han själv får välja tidpunkten, eller åtminstone kan ge sken av att ha gjort det, agerar han och gör det som han borde/kunde gjort direkt. Det viktiga för honom tycks just vara att det är HAN som kontrollerar skeendet, inte att det rätta snarast möjligt blir gjort, (prestigebundet till tusen.. och påminner faktiskt starkt om min 12-årings beteende).

 38. mL: En attack på Youtube hände senast förra måndagen, den 18 Juni. Med en förstasida och löpsedel gjord av Expressen: ”Nytt larm. Youtube filerna kan länsa ditt bank-konto.” Fortsätter man läsa: “NÄTPIRATER. Se upp med filer som du laddar ner från Youtube. Flera Youtube filmer innehåller ett virus som söker igenom din dator efter bankinformation, varnar säkerhetsexperter.”

  Hela artikeln är felaktig och överdriven. Jag har börjat skriva lite på en ny hemsida som heter Mediafeber.se. Skrev en artikel angående detta där, om du är intresserad.

  Angående fria och icke-fria medier, så kanske det var klumpigt uttryckt av mig. Bra att du sätter lite press. Youtube är ju ägt av Google, så är ju i den bemärkelsen inte helt fritt. Dom ger iallafall vem som helst rätten och möjligheten att ladda upp sina egna filmer och låter folk kommentera varje film. Du kan skapa en egen kanal och andra kan i sin tur besvara.

  Att politiker skriver direkt till folket är bra. Alla försök till kommunikation och diskussion är bra. Speciellt då en större del av Sveriges media är ägt av Bonniers och får i stor sett all sin inkomst av storföretagen. Reklam.

  Om argumentet är att Bildt för människor bakom ljuset vid sin talarstol, så är det ju helt öppet att fortsätta att kritisera och analysera honom via vanliga medier. Också. Eller via hans kommentarer, som där kan hänvisa till artiklar i andra medier. Det är till och med enklare att kritisera honom nu, då allt ligger uppe på bordet.

  Så jag säger det igen. Hoppas verkligen mer politiker följer hans exempel. Moderater är inte mitt förstahandsval när det gäller en kopp med te.

  Lagar är svåra att sätta angående något som är helt nytt. Internet är förvirrande för alla länder, de sätter olika regler. Jag kan bara känna det är fel om en bloggare får stå till svars för att någon annan kommer in och skriver ned hat bland kommentarerna. Kollade på Feministpartiets hemsida i morse, dom hade i sin gästbok sexistiska kommentarer av mycket dålig smak. Ska Feministpartiet stå till svars för det eller de män som försöker sabotera deras sak?