Förtjänar Bodström att bli hånad på nätet?, del II


I onsdags skrev jag ett inlägg med denna något tillspetsade rubrik. Den som läste det vet att jag anser att han förtjänar det..

Ett av skälen till lagen om lagring av trafikdata är givetvis att Bodström vill ha stopp på fildelandet och piratkopiering av film och musik. Eller snarare är motivet att film, musik- och mjukvaruindustrin vill ha ett stopp på fildelandet.

Det är bara att konstatera att industrins lobbyorganisationer lyckats väl i sin kampanj och att det, precis som vanligt, är småfolket som får sitta emellan. För har polismyndigheten möjlighet att ta fram trafikdata så kommer polismyndigheten att göra det, var så säker.

Att lagen egentligen är till för att hålla koll på vad presumtiva ”terrorister” kan tänkas företa sig är givetvis helt bortglömt den dagen dollartecknen flimrar framför industrins ögon. Redan idag sitter de och gnuggar sina händer i tacksamhet över att Bodström åsidosätter medborgarnas berättigade behov av integritet.

För det är väl en mänsklig rättighet att ladda hem filmer? Nja, det vet jag inte direkt om jag tycker. Men jag anser under inga omständigheter att det ”brottet” är av sådan art att polisen ska ha rätt att ta fram trafikdata. Vad jag gör med mitt bredband är min privatsak.

Redan idag lär det finnas någon applikation som spärrar hemsidor med barnpornografi. Det är givetvis bra eftersom det råder koncensus när det gäller denna avart av mänskliga lustar. Problemet med ett sådant filter är förstås att det är mycket enkelt att spärra ut nazistiska hemsidor också. Vi kan ju vara överens även på den punkten, eller hur?

Men det är inte okey. För när den dagliga mediestormen rasar så blir det lätt för myndigheterna att säga – Det där filtrerar vi. Och det är den situationen vi är på väg mot idag. Det som är otäckt och/eller obehagligt kan vi censurera bort, då finns det inte längre..

Att yttrandefrihet och människors behov av integritet inte står högt på Bodströms lista vet vi. Att näringsliv och marknad intar tätpositionerna har vi sett många exempel på. Och nu i veckan kom ytterligare ett bevis på detta.

Bodström föreslog att ekonomiska brottslingar skulle kunna få en rejäl straffrabatt om de erkände sina försyndelser direkt. Men det erbjudandet är inget som går till de som med vapen i hand förstärker sin pekuniära situation. Nej det gäller bara storbedragare som stulit miljontals kronor från sina arbetsgivare, skattebetalarna och företagens ägare.

Plötsligt skulle det löna sig om vissa Skandia, Eriksson och ASEA-direktörer erkänner tvärt. Ett kortare fängelsestraff innan de flyttar till Karibien där slantarna ligger i säkert förvar. Bodström är allt en riktig vän av marknaden.

Hur har det kunnat bli såhär? Personligen tror jag att huvudskälet är att Bodström inte är politiker. Han är advokat, dessutom tämligen ung och oprövad. En erfaren gammal betonghäck inom (s) skulle givetvis direkt begripa att man inte gör så här.

Det är politiskt omöjligt för ett parti som representerar arbetarrörelsen.

Problemet är att den inre kretsen inom regeringen är mycket marknadsliberal och ingen har kurage nog att sätta ner foten när Göran Persson är i närheten.

Det måste bli vi medborgare som gör det.

[i] Det här skrev jag i onsdags


10 svar till “Förtjänar Bodström att bli hånad på nätet?, del II”

 1. Tror någon om Tomas Bodstöm hade suttit där han sitter idag,om han inte hade den farssa som han har?

 2. Här är en positiv nyhet som visar på att är vi engagerade medborgare så går det att få stopp på Bodströms dumheter.

  Det går att få en ändring till stånd ifall man engagerar sig.

  Så sätt fart nu, innan det är för sent. Skriv insändare till tidningarna, ring och skriv till TV och be dem att ta upp det här. Prata om det med dina vänner och arbetskamrater och be dem göra likadant.

  ————————————-
  från SvD.se i torsdags 2005-12-22

  Amerikanska senaten beslöt på onsdagskvällen att inte permanenta USA:s hårt kritiserade antiterrorlagar, Patriot Act, utan bara förlänga dem i ytterligare sex månader

  Uppgörelsen, som väntas bli antagen även av representanthuset, träffades efter långdragna förhandlingar bakom stängda dörrar. Den är ett bakslag för president George W Bush som hade velat se bestämmelserna i Patriot Act permanenta.

  President Bush stötte på ett annat bakslag tidigare under onsdagen när senaten blockerade ett republikanskt förslag om att öppna upp för oljeborrning i ett naturreservat i delstaten Alaska. Oljeborrningsförslaget hade infogats i ett mer omfattande lagförslag, där även pengar till Irak-kriget och till dem som drabbats av orkanen Katrina ingick.

  Senaten beslöt också enhälligt att godkänna förslaget om att förbjuda tortyr av fångar, ett förslag som president George W Bush tidigare hotat att stoppa med sitt veto. Bush tvingades dock acceptera förbudet sedan det fått stort stöd bland medlemmarna i kongressen.

  Läs mer här;

  http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_11372603.asp

 3. Bloggaren KAS som uppmatats av statsminister Göran Person att informera de svenska väljarna sätter nu ner foten och informerar Göran Person i denna viktiga demokratifråga

  KAS

 4. En stilla undran: vad ska Bodström ha med datalagringen till?

  Jag tvivlar på att det finns någon brottsbekämpningsmässig nytta med datalagring: det är helt enkelt en alldeles för dyr åtgärd i förhållande till effektiviteten om man tänker spana på organiserad brottslighet.

  Att tro att datalagring är effektivt mot terrorism är att ha alldeles för höga tankar om de tekniska möjligheter som finns. Det skulle behövas teknik tagen ur Star Trek (eller kanske snarare Harry Potter) för att kunna fånga annat än dummast tänkbara terrorister.

  Så vad ska Bodström ha sitt direktiv till?

  Jag tror att hans engagemang för datalagring bottnar i en önskan att verka handlingskraftig. Det såg enkelt ut på ritbordet: med några lättfattliga åtgärder så ska vi ge väljarna skäl att tro att vi är kapabla att sätta stopp för terroristerna. För den som inte är insatt i tekniska och marknadsmässiga detaljer så ser ju datalagring ut som en enkel åtgärd.

  /B Ove Skumcrona

 5. Känner någon av er till något yttrande från Bodström som belägger att han kan tänka sig att använda datalagring till jakt på fildelare?

  Inte för att jag vill försvara honom på något sätt; tvärtom. Men det enda jag sett som antyder att datalagringen ska användas på det viset är det faktum att musik- och filmbranschens organisationer har lobbat för det. Jag har inte sett någon politiker gå på den linjen. Ännu, kanske man ska säga…

  mvh /Jan Garefelt

 6. Som svar till nr 8 ”Jan Garefelt”

  B-ström har tidigare sagt att lagrat data bara skall användas
  då brott ev. kan ge två års fängelse, det han inte talade om då var att man inom EU redan håller på med en lag där utdelning av upphovsrätts-skyddat material skall kunna ge 4 års fängelse.

  Om jag då förstått rätt så kan man då begära att alla dessa användare som delat ut kan plockas fram ur databasen.

  Inte nog med det! Utan det behöver inte vara svensk polis som begär detta utan det kan vara annan behörig myndighet inom EU.

  / Sesam