Förintelsen, en kniv mot allas våra strupar


En sak som är särskilt viktig med Johannes Wahlströms artikel i Ordfront Magasin, som jag tidigare rapporterat om, är DN-journalisten Lotta Schüllerqvists resonemang om antisemitism.

Wahlströms artikel inleds med ett referat om hur en representant för Israels UD knallar upp till TT för att försöka påverka dem att skriva mindre kritiskt om Israel. Ur det resonemanget berättar han vidare om hur ett antal svenska judar bedriver en renodlad lobbyverksamhet riktad mot journalister och redaktioner enbart i syfte att tysta relevant kritik mot Israel.

Vi är många som blivit angripna för att vara antisemiter och det är ett ständigt återkommande skällsord så fort man skriver något om hur Israel bryter mot FN:s resolutioner, mänskliga fri- och rättigheter och Genèvekonventionen.

Till och med i bloggosfären som bekant..

Genom upprepade anklagelser om antisemitism så gör man själva Förintelsen till ett vapen mot israels kritiker. Detta för att förmå dessa att avhålla sig från att kritisera landets politik och behandling av palestinierna.

DN:s Lotta Schüllerqvist: – Anklagelsen för antisemitism är ett jävligt kraftfullt vapen, förklarar DN:s korrespondent Lotta Schüllerqvist.

Som korrespondent för Sveriges största dagstidning måste Lotta Schüllerqvist vara vaksam för att inte stöta sig med läsarskaran, arbetsgivarna eller Israel. Hennes uppdrag, som hon beskriver det, går ut på att rapportera om vad som händer på plats, inte mer…

…– På den politiska arenan pratar ingen längre om ockupationen, alla pratar om uttåget ur Gaza. Men det är ju inte det som händer. Det som händer är ockupationen.

Anledningen till att det var en så stor politisk uppslutning kring förintelsemuseet är enligt Lotta Schüllerqvist att Israel spelar förintelsekortet väldigt hårt. Men detta kan hon inte skriva om. Inte heller kan hon

skriva om varför Göran Persson återigen åker till förintelsemuseet eller varför USA ger Israel oreserverat stöd i FN-omröstningar.

Skulle hon mot förmodan skriva om dessa frågor, kan hon alltid räkna med den statliga censuren, redaktionens ingripande, eller mothugg av kvicka svenska pennor som Henrik Bachners, Per Ahlmarks, Peter Wolodarskis och Maciej Zarembas på debatt- och ledarsidor. Om inte det är avskräckande nog, kan hon alltid vänta sig utvisning, sparken och nattliga telefonsamtal till pensionsåldern.

Lotta Schüllerqvist citerar en israelisk historieprofessor och ger honom medhåll. – Antisemitism är en kniv som Israel håller mot Europas strupe.

Johannes Wahlströms artikel är utomordentligt viktig och läsvärd. Själv kommer jag snart att återkomma till frågan om Förintelsen och antisemitism, likaså kommer jag att återkomma till den medielobby som Wahlström berättar om..

[i] Läs Johannes Wahlströms artikel om den israeliska medialobbyn i Ordfront


8 svar till “Förintelsen, en kniv mot allas våra strupar”

 1. Right! Judarna har utnyttjat förintelsen i 60 år. Det är dags att ta ansvar nu. Mina päron var inte ens födda före kriget.

 2. Det är intressant i dessa dagar hur media och många andra satt ett likhetstecken mellan antisemitism och antisionism, vilka är två helt skilda saker. Det är sannerligen skrämmande att vissa försöker ursäkta den israeliska statens fruktansvärda övergrepp med förintelsen…

  Har läst denna blogg ett tag och anser att den tar upp många intressanta frågor. Jag har även uppskattat bannrarna på sista tiden. Tack för det Jinge!

 3. ”Johannes Wahlströms artikel är utomordentligt viktig och läsvärd….”

  – och enligt Lotta Schüllerqvist själv är den minst sagt vårdslös med sanningen.

  Men det är väl inte så viktigt. Eller läsvärt.

  Länkar ändå:

  // Länkar till bloggar som ljuger tar jag automatiskt bort. Även s.k. hatbloggar. Se kommentarsreglerna. Jag har läst det och bortsett från att det inte framgår exakt HUR fritt han redigerat så är det intressant. Men att länka dit, no no..

  F.ö. har han raderat mailen nu..

  // Jinge

 4. Är det? jag har inte sett någon. rastalockar har jag sett många av dock.

  Nu är det där en del av en teckning ur DN, och jag använder den bara för att tydliggöra en sak som jag känner inpå bara skinnet. vad man än säger/skriver om Israel så blir det ungefär samma kommentar. Den illustreras rätt bra av DN-tecknaren.

 5. Det tar sig sa pyromanen..

  Varför det är så?

  Den lögn du talar om, är det att det finns ett antal människor som satt i system att maila medierna och klaga på allt som skrivs som är negativt för Israel?

  Det är ingen lögn. Det är sant. Läs kommentarerna på Boring-Mossad.org får du se. Dessutom Mikael N och ”Alicio” skrev till granskningsnämnden och klagade på ett faktumprogram, ”båda två..” :-)

  Jag har hämtat ut anmälningarna och du kanske vill att jag ska publicera kopiorna?

  Johannes Wahlström har helt rätt i sak. Om han slarvat med tolkningen av intervjusvaren eller om det bara beror på att han inte bandat intervjuerna vet inte jag.

  Men sakförhållandet är helt korrekt.

  Det finns ett antal högerextrema israel-nationalister som härjar rööven av sig med svenska medier, det är ingen hemlighet.

  Det är bara pinsamt..