Företeelser som Piratpartiet förbryllar


Just idag tycks debatten handla om Bodström och vilket inflytande USA haft för att razzian mot Pirate Bay skulle komma till stånd.

Personligen är jag helt övertygad om att Thomas Bodström och hans chef är begåvade med ytterligt mjuk ryggrad inför allt som Bush hittar på, det må sedan gälla The Patriot Act, Kriget mot Islam eller film- och musiklobbyn. När det gäller själva sakfrågan – är The Pirate Bays verksamhet olaglig, så är jag tveksam. Självklart är det djupt omoraliskt att tjäna massor av pengar på verksamheten, men om det är olagligt är likafullt inte helt självklart.

Att Piratpartiet dyker upp som anden ur flaskan är däremot en signal som de politiska partierna bör vara lyhörda inför. Det verkar som om den nya individualismen leder till en situation där allt färre är med i facket eller i ”sina” politiska partier. Den politiska aktivitet som folk anser sig kunna ställa upp på verkar vara att gå till vallokalen vart fjärde år, och till och med det är i en fallande skala.

Bara för 50 år sedan så var många fler människor aktiverade på allehanda sätt. Man var med i IOGT-rörelsen, medlem i bondeförbundet eller andra politiska partier. På 60-talet var det mycket vanligt att man var med i ett politiskt ungdomsförbund och gick på politiska kurser, möten och liknande verksamheter.

Så är det inte idag och därför kan företeelser som Piratpartiet dyka upp med sin totalt anarkistiska och världsfrånvända inställning i en enda fråga.

Hur man ska kunna återvända till ett politiskt aktivt lokalsamhälle där sakfrågorna blir naturligt invävda i en ideologi vet jag inte riktigt. Möjligen ska man införa någon typ av direktdemokrati eller låta kommunen, eller t.o.m. kommundelarna delta i återkommande folkomröstningar. Det skulle kanske leda till en del märkliga beslut till att börja med, men det politiska intresset skulle förhoppningsvis öka. Idag är det nästan som om vi förväntar oss att andra ska utreda och besluta åt oss.

Det enda resultat vi ser i praktiken är en högavlönad politisk adel som för att behålla makten bockar ensidigt åt ett och samma håll – den ekonomiska maktsfären i USA.

Företeelser och åsiktsriktningar som Piratpartiet hävdar borde rimligen kunna rymmas inom alla de etablerade partierna och inte bara som idag – på grund av dess aktualitet och någon sorts missriktad populism. Partiet skulle antagligen ha varit en omöjlighet i början av 70-talet. Det fanns en annan politisk medvetenhet och – piratkopierat har vi alltid gjort och kommer alltid att göra, med eller utan Piratparti.

Men jag är övertygad om att en företeelse som The Pirate Bay aldrig kommer att accepteras oavsett vilka argument man än använder. TPB förmedlar kontakt mellan människor som struntar i immateriell rätt, och de gör det inte för att vara ädla utan för att ägarna tjänar feta sedelbuntar på det. Det har aldrig accepterats förr och det kommer inte att ske nu heller.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, the pirate bay, bodström, piratpartiet, fildelning, ministerstyre[/tags]


4 svar till “Företeelser som Piratpartiet förbryllar”

  1. Jag tycker att det är intressant att du säger att Piratpartiet har en ”anarkistisk och världsfrånvänd” inställning. Som jag ser det är Piratpartiet i princip det enda partiet som på ett någotsånär seriöst sätt diskuterar immaterialrätt. Jag håller inte nödvändigtvis med dem alla gånger, men de är i alla fall insatta i frågorna och kan argumentera omkring dem, vilket knappast riksdagspartierna ger mig intryck av att klara av, mer än i undantagsfall.

  2. Bättre att TPB tjänar pengar på annonsörerna, än att film- och musikindustrin tjänar pengar på mig, säger jag. I och för sig använder jag inte TPB, utan andra former av fildelning, som garanterat inte är inkomstbringande för någon (inga annonser).