Förbudssamhället och muslimers huvudduk


Borgarna har länge talat om något som de kallar ”förbudssamhället”. Denna term sägs huvudsakligen beteckna socialdemokraterna i regeringsställning.

Man avser med detta allt från t.ex. rökförbud på krogar till parkeringsförbud i stan. Framförallt är det liberaler som gnäller, och som bekant är ju alla borgerliga partier numera liberaler säger de. Nu finns liberalen Nyamko Sabuni i regeringen liksom Jan Björklund, det kanske finns fler liberaler som gärna ser ett förbud mot muslimska kvinnors slöja…

Det underliga är att liberalerna som talar om slöjförbud är samma liberaler som tidigare har ylat som värst över ”förbudssamhället”. Visst är det märkligt att saker ändras så snabbt?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Muslimer, Huvudduk, Islam, Liberaler, Nyamko Sabuni, Jan Björklund, Förbudssamhället, Politik[/tags]


22 svar till “Förbudssamhället och muslimers huvudduk”

 1. Rottingmajoren Jan Björklund kommer snart att införa slöjförbud i skolan. Han har redan avskaffat skoldemokratin.

 2. Är emot ett förbud, men däremot borde kvinnorna själv få välja. Det är kanske där felet ligger. Många av dessa kvinnor har ingen möjlighet att själva välja.

 3. Micke!

  Jag visste inte att du var försäljare av SD:s idéer? Utan att påstå att jag har ngn direkt empirisk kunskap i ämnet så vill jag nog påstå att en majoritet av kvinnorna i Sverige bär slöja därför att de själva vill det.

  Har du andra erfarenheter så redogör gärna för dem.

 4. Islam suger verkligen men det är p.g.a. intolerans. Låt oss inte bekämpa intolerans med intolerans.

 5. Min vän valde för några månader sedan att själv börja ”bära” huvudsjalen. Sedan dess, och utan att överdriva kan jag gott säga att hon känner sig säkrare i sig själv och stolt.

  Detta kan jag glatt säga, trots att jag motsätter mig burkan.

 6. Frugan genomled utbildning på SFI under ett år. Under denna tid slutade nästan alla kvinnor från muslimska länder inom någon månad, i synnerhet när gubbarna protesterade mot informationen om jämlikhet och att läraren var en kvinna. Givetvis böts läraren ut mot en manlig dito, och inga frågor ställdes om varför så många kvinnor slutade utbildningen.

  Talade även vid ett flertal tillfällen med en del lärare på skolan iom att frugan blev utsatt för verbalt våld från vissa gubbar, och då bekräftade han att det fanns stora problem för de kvinnor som kom från en del muslimska länder.

  Sedan finns det en mängd rapporter o böcker som beskriver kvinnans liv bakom slöjan och de problem som uppstår.

  Om du anser det är att stödja SD:s politik är ju bara trams och det vet du.

 7. Jag tror inte att du stöder SD Micke, men jag menar att du gör dig skyldig till allvarliga förenklingar. Läs Ryans kommentar!!

 8. Om borgarna varit absolut för huvudduk, så hade ju alla vänsterbloggare varit mot den, eller hur? Helt plötsligt är precis allt som ö.h.t. kan knytas till islam och Palestina rätt och riktigt, trots hundra år av arbete och engagemang inom arbetarrörelsen för kvinnors lika värde här i Sverige. Att en kvinna känner sig säkrare i sig själv för att hon döljer sitt hår, säger en hel del, Ryan. Och det är inte speciellt kul och upplyftande inför framtiden!

 9. Är inte detta typiskt för den inskränkte västerlänningen? FOlk är smarta så länge de gör exakt som de själva gör. Folk är fria individer så länge de gör exakt som de själva gör, eller så är de förtryckta eller för dumma för sitt eget bästa. Det är denna gränslöst arroganta attityd som har varit grunden till den arrogans som drivit på korstågen, kolonialismen och den ekonomiska neo-kolonialismen. Så ironiskt det kan vara, för alltid så känner de en som känner en som är granne med en som har en hundrastare som är en professor i etnologi och med forskning kommit fram till signifikanta resultat som påvisar att folk i de geografiskt utritade muslimska länderna systematiskt tvingar slöjor på sina kvinnor.

 10. Är inte detta typiskt för den inskränkte västerlänningen? Folk är smarta så länge de gör exakt som de själva gör. Folk är fria individer så länge de gör exakt som de själva gör, eller så är de förtryckta eller för dumma för sitt eget bästa. Det är denna gränslöst arroganta attityd som har varit grunden till den arrogans som drivit på korstågen, kolonialismen och den ekonomiska neo-kolonialismen. Så ironiskt det kan vara, för alltid så känner de en som känner en som är granne med en som har en hundrastare som är en professor i etnologi och med forskning kommit fram till signifikanta resultat som påvisar att folk i de geografiskt utritade muslimska länderna systematiskt tvingar slöjor på sina kvinnor.

 11. Nej, Britta. De hade huvudduk eller sjalett. Slöja hade man kanske på själva bröllopet, men som gift kvinna gick du inte omkring i slöja. Håll isär begreppen!

  Jinge: Vill du tillbaka till tvånget att ha huvudbonad i kyrkan eller i allmänhet, eller vad? Själv ser jag framåt emot att ingen ska känna sig osäker utan en huvudbonad – man eller kvinna!

  Detta är ingen västerländsk arrogans utan en solidaritetstanke. Ni vet, precis som jag, att många kvinnor inte får vara utan. Du har satt in två bilder av klädsamma huvuddukar, Jinge, men så ser det ju inte ut när man bär en niqab!! Jag är helt för individens rätt att bestämma klädsel, men när du täcker ditt ansikte avidentifierar du dig. Det är inte att se till individen.

 12. Ja visst blir man förvånad??!!!!

  Vi i Sverige säljer vapen till en religiös diktatur som förtrycker sitt folk i Saudiarabien. Där dödas och torteras regim kritiker och kvinnor saknar enorma friheter. Allt detta stödjer vi när vi valt att sälja vapen till denna regim och startat ett militärt samarbete. Och i samma veva talars det om hur en slöja är ett stort problem is Sverige, och detta kan vi inte godta?? Nog är det väl något underligt med vårt beteende. Hyckleri?? Mmm jag vet inte ens om vi kan klassas där längre – vi är värre.

  Tyvärr.

  ———
  När jag gick i högstadiet i Baghdad förbjöd vår rektor tjejer att bära slöja. Undrar ni vad vi frågade sinsemellan? – As if it was the veil that was the problem in Iraq? Jag ställer samma fråga idag “as if it was the veil that was the problem in the world today?”

 13. Galaxa! Nej jag tycker inte heller att kvinnor ska bära vare sig slöja eller något annat mot sin vilja. Men jag har hört MÅNGA unga tjejer hävda att de gör det för att de vill och inte för att föräldrarna vill det. Det räcker alldeles utmärkt för mig.

  Sedan störs jag oxo lite när någon går med helt täckt ansikte. Jag blir fundersam och jag ser nästan dagligen en tjej som är ute med sin man och hon har bara en liten springa att se igenom. Han får hjälpa henne i alla dörrar och när de ska kliva på bussen.

  Samtidigt kan det ändå förhålla sig så att hon vill gå på det sättet för att det har en religiös betydelse för henne. Är då JAG den som ska reagera? Nej, faktiskt inte. Folk får ha på sig vadsomhelst i Sverige och det är så vi ska ha det även framöver.

  Nadia: Det är en bra fråga.. :) Men folkpartister tenderar att göra det till ett problem. Å andra sidan har de ju varit för kriget mot Islam hela tiden..

 14. Fattar inte att ni orkar eller ens ids göra detta till en höger vs vänsterfråga. Det handlar mer om solidaritet.

  Jinge visst finns det kvinnor som vill bära slöja, och givetvis är det helt rätt för dom. Att du sedan kan skaka fram ett antal unga tjejer som trivs med, vilket givetvis är bra för dom. Men det betyder ju inte att det finns kvinnor som inte vill bära slöja, vilket jag tror är ganska många. Sedan är det nog lättare för en muslimsk tjej att gå ut i media med att hon vill bära slöja, än att någon muslimsk tjej gör det motsatta.

 15. Det har du iofs rätt i MickeF. Men min grej är att folk ska få sköta den sortens beslut efter bästa förmåga. I den mån muslimska tjejer tvingas bära slöja är det givetvis käpprätt, men vad ska vi göra åt det?

 16. Galaxa, du säger åt Britta att försöka hålla isär begreppen, gör då själv det. Det finns en ytterst stor skillnad mellan burkan, dvs det heltäckande tältet så att säga, och huvudsjalen.

  Jag kommer ihåg när jag var på besök i Dubai för några år sedan utan familjen, och det dök upp en man och en kvinna, varav kvinnan hade en heltäckande svart duk på sig själv, de ville helt enkelt fråga mig hur jag vågar resa ensam -när jag är så ung-, dom var mycket trevliga men det var ändå väldigt obehagligt eftersom jag bara kunde se två ögon stirra på mig. Som om ett svart snällt spöke dykt upp för att ställa frågor. Denna obehagliga känsla fick jag antagligen för att jag aldrig stött på sådant tidigare (kanske när jag var yngre). Jag visste inte riktigt hur man skulle agera, dvs om man skulle kolla henne (objektet) i ögonen när man pratar, eller ner i marken eller dylikt. Alltså en okänd situation. Just därför motsätter jag mig den heltäckande duken, för man vet aldrig vem man pratar med, personen i fråga objektifieras och det känns obehagligt.

  Huvudsjalen å andra sidan stödjer jag till 110% om personen själv valt att bära den. Med vilken rätt och/eller arrogans kan jag komma och tala om för en person att ta av sig något som denna bär av personliga religiösa, eller samhäll(iga?) anledningar? Ska jag börja leka fashion police kan jag ju isåfall börja med alla som bär de mest dyraste, mest glittrigaste och mest fashionabla kristna korset runt halsen, men trots det springer omkring med tjolar som knappt syns på kroppen, eller de tajtaste mini t-shirtsen.. För det där med korset och så, jag trodde man skulle vara ”blygsamt” med det man har, och inte springa omkring och skylta det i folks tryne dagligen.

  Men men..Människor gör sina egna val, dagen då jag springer omkring och hackar på andra människors sätt att klä sig eller bete sig är dagen jag nog är en gammal bitter gubbe. Eller vad säger du, Galaxa?

  Mvh,
  Ryan.

 17. Inte en aning faktiskt! Kanske tvång på att alla tjejer o killar oavsett land får en grundutbildning i jämlikhet o rättigheter och en förklaring till varför osv osv osv.

 18. Galaxa:

  detta är UDDEN av västerländsk arrogans! Dessa kvinnor avhumaniseras helt och hållet och reduceras till en varelse under alla andras befall. Jag tycker öht inte att DU eller någon annan är i ställning att utföra detta moraliska övergrepp på dessa kvinnor. Självklart finns det folk som tvingar andra till allt möjligt. Inom rimlighetens beskaffning är dessa små individer, precis som små individer kan supa och köra ihjäl folk utan att vi för den delen ska göra det till en svensk företeelse.

 19. Ryan: Jag håller isär begreppen! Läs! Och jag hackar inte på sättet att klä sig! Förstår du inte att det inte handlar om kläderna som plagg. Det är tvånget! Och behovet – som inte enbart är det egnas utan oftast omgivningens – att täcka sig.

  Jag säger ju precis samma sak som du – att täcka sig är att vara ett objekt och inte en individ på sätt och vis. Det är att avidentifiera sig, vilket är precis vad man eftersträvar i många av de länder vi talar om. Kvinnan ska finnas, men inte vara något.

  Jag säger inget om att vara blygsam – vad har du fått det ifrån? I en vacker värld är varje människa sedd och bekräftad. Vill du uttrycka dig genom en tuppkam eller en kort kjol eller en sjalett eller ett kors – visst! Har du något emot tajta t-shirts, eller?

  Sedan är det ett visst hyckleri bland många av de personer som är så emot den kristna tron och svenska kyrkan, att de samtidigt kan dra ut i strid för andra religioners rätt att uttrycka sig. Varför ska inte alla få uttrycka sin religion i så fall?

  Med det vill jag inte säga att huvudduk är enbart knuten till religionen, utan den är som plagg betraktad som en kulturyttring samt även en trend. Skulle inte förvåna mig om vi får se det som en modetrend bland alla svenska ungdomar snart. Dessa kommer säkert att mer likna Jinges bilder ovan och vi kommer förhoppningsvis att slippa se omatchande beiga nylonspetsar till täckjackan…(lite stilguide måste jag få vara!) Det som är intressant med det är att då kan vi även räkna med att den trenden ersätts av annan huvudbonad eller barhuvat om några år. Såvida vissa av tjejerna inte känner sig tvingade av sin omgivning (föräldrar t.ex.) och obekväma om de är utan sjalen… Men vi får väl hoppas att så inte blir fallet. För då har vi slängt bort åratal av jämställdhetssträvanden i vårt land, det är ett som är säkert.

 20. Galaxa: Jag säger ju precis samma sak som du – att täcka sig är att vara ett objekt och inte en individ på sätt och vis. Det är att avidentifiera sig, vilket är precis vad man eftersträvar i många av de länder vi talar om. Kvinnan ska finnas, men inte vara något.

  Nu tramsar du på mer än lovligt Galaxa!

  Dessutom så är kvinnorna och männens huvudbonader BETYDLIGT äldre än Islam i regionen. Det har varit ett villkor för överlevnad i många av de länderna det rör sig om. Låtsas inte om annat!

  Sedan är det ett visst hyckleri bland många av de personer som är så emot den kristna tron och svenska kyrkan, att de samtidigt kan dra ut i strid för andra religioners rätt att uttrycka sig. Varför ska inte alla få uttrycka sin religion i så fall?

  Mer surr! Jag är emot ALLA religioner eftersom jag är fullblodsateist. Men jag förnekar ingen RÄTTEN att tro vare sig på tomtar eller troll. Det är upp till var och en. Däremot gillar jag inte fanatiker, men det är en annan sak. En varmt troende kristen, jude eller muslim jag jag ingenting emot alls.

 21. ”Dessutom så är kvinnorna och männens huvudbonader BETYDLIGT äldre än Islam i regionen. /../Låtsas inte om annat!”
  Que? Jag håller helt med och har inget sagt däremot! Känner du inte till att det i många länder krävs att kvinnan ska täcka sig? Vet du inte varför?

  Och när det gäller att gå i strid för folks rätt att bära religiösa symboler så menade inte specifikt dig Jinge utan mer allmänt! Men jag drar mig ur nu eftersom du kallar mina argument för surr och det är taskigt, något som jag i a f försöker att inte vara. Jag försökte få fram argument, men jag tror inte att du förstår vilken oro jag och andra kvinnor känner inför ett annalkande hot som inte har med rädsla för kulturer eller religioner att göra, utan som är ett steg tillbaka för kvinnorna i vårt land.

  Jag har inget emot en sjalett/huvudduk, men du vet också att det inte alltid är bara en huvudbonad det är frågan om. Attt unga tjejer absolut vill bära huvudduk kan vara helt oförargligt, men där finns också drag av fanatism som har sin källa bl.a. i utanförskap. ”Jag är minsann ingen vanlig svensk – svenska tjejer hedrar inte sina föräldrar” är inte en helt ovanligt fras idag. Det är inte svårt att förstå hur jobbigt det kan vara för andra flickor att höra – att de inte skulle vara hedervärda, att de måste vara på annat sätt än killarna. Du tycker nog jag målar den onde på väggen, men jag försöker vara lyhörd för detaljer som påverkar unga flickor av idag. Jag bryr mig mer om dem än om att folk i allmänhet måste behänga sig med symboler och kräver att andra gör det för att visa vem man är.