FN:s Egeland och Jan Eliasson om Israel i SvD


Idag skriver Jan Egeland och Jan Eliasson en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet. De tar upp den fullkomligt omänskliga situationen i Gaza, ett område av Stockholms storlek som dygnet runt beskjuts med 200-250 artillerigranater.

Vad det innebär för befolkningen som sitter fast i området utan möjlighet att ta sig därifrån är inte svårt att förstå. Israel har, precis som i Libanon, bombat sönder det mesta av den infrastruktur som finns. Man har bland annat bombat elverket, ett elverk som är byggt med biståndspengar.

Helle Klein tar upp i sin blogg att Egeland och Eliasson märkligt nog inte tar upp det faktum att Israel har kidnappat medlemmar av den palestinska regeringen och ett stort antal parlamentsledamöter. Man håller sedan tidigare över 1000 palestinier i fängelse utan vare sig rannsakan eller dom. Israel har satt i system att bryta mot folkrätten, de mänskliga rättigheterna, Genèvekonventionen, krigets lagar och samtliga de resolutioner som FN utfärdat mot dem.

Nu har Israel saboterat vatten och avlopp i Gaza, man hindrar matvaror från att komma in, man har bombat vägar och broar och ser också till att bensinstationerna saknar bränsle och förutom det har man stulit ett par miljarder kronor som den palestinska myndigheten skulle haft i form av tullar och exportintäkter. De flesta av företagen i Gaza har tvingats upphöra med sin verksamhet eftersom de inte har vare sig el, vatten eller avlopp. Detta utöver den artillerield som ständigt vräks in mot civilbefolkningen och som dödat hundratals oskyldiga civilpersoner.

Dessutom ger man sig in i veritabla räder för att mörda palestinier, efteråt påstår israeliska staten att det var militanta palestinier man mördade. Är det sant så undrar jag hur man definierar ordet militant. Fyrtioåtta av dessa dödade var enligt Egeland och Eliasson barn. Militanta barn har jag aldrig hört talas om.

Varför Egeland och Eliasson inte uppmanar Israel att följa de resolutioner som FN ställt ut mot dem förstår jag inte. Kan det vara för att man ändå vet att Israel struntar i allt sådant och i vad världen tycker?

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]politik, israel, mellanösternkonflikten, palestina, gaza, folkrätten, mänskliga rättigheter, Genèvekonventionen, krigets lagar, FN:s resolutioner[/tags]


3 svar till “FN:s Egeland och Jan Eliasson om Israel i SvD”

  1. Hur kan en nation(stat) vara mördare?

    Egeland däremot är en vettig diplomat om än något svag i vissa frågor.