FN vinner i Brignoles!


Så bra att FN vinner någonstans! – kanske du tänker. Men i detta fall står FN för Front National, vars representant herr Laurent Lopez vann kantonvalet i närmaste stad nu när jag är i södra Frankrike. Till Brignoles far man för större inköp, till ”Medeltidsveckan” i augusti eller kanske för att prova viner på ”Maison des Vins”. Här bor en hel del invandrare bland 25 000 invånare och många i ett bostadsområde som fördelaktigt kan mäta sig med Tensta, tycker jag. Som andra franska städer här nere finns några fina fontäner, annars inte så mycket.

Vid kantonvalet i söndags fick Lopez 40 % av rösterna, medan högeralliansen UMP fick 27 % och kommunistpartiet 15 %. Socialistpartiet utslaget i detta gamla vänsterfäste. Det tilldrog sig så mycket uppmärksamhet att händelsen i Brignoles rapporterades i TV:s stora nyhetssändningar. Första gången kanske i finrummet för Brignoles? Traktens stora tidning ”Var Matin” skriver ”FN markerar sitt territorium”.Brignoles untitled

Vad beror det på? Några enkla funderingar:1. Lågt valdeltagande? Ja, möjligen. Färre än 40 % röstade.
2. Missnöje med etablerade partier? Säkert. Hollande har sedan länge vanligt mycket låga opinionssiffror.
3. En hög arbetslöshet? Javisst
4. En mera rumsrent FN. Ja, spelar troligen viss roll
5. En gradvis ökad acceptans för rasism i Frankrike (och i Sverige och andra länder). Säkert.
6. Bra lokal FN-förträdare. Möjligen, vet inte.
Var Matin Brignoles untitled

Den långvariga ekonomiska krisen och frånvaron av tillräckligt starka partier och fackliga organisationer i detta läge har öppnat utrymme för rasistiska och högerextremistiska partier. I Grekland som är hårt drabbat har vi det fascistiska Gyllene Gryning, i Sverige de rasistiska SD, i Danmark Fremskridtspartiet, i Italien Lega Nord, och i Frankrike alltså Front National. Vid presidentvalet 2011 fick FN:s presidentkandidat Marine Le Pen 18 % av rösterna. Fem miljoner fransmän röstade på henne..

FN vill bland annat göra tillgången till abort svårare eller olagligt, återinföra dödsstraffet och stoppa invandringen särskilt från utomeuropeiska länder och återinföra tullar. Men man vill också har större oberoende från EU och andra internationella organisationer. Sådana krav ställer sig många i vänstern bakom, men FN har ett annat perspektiv….

I en orsakshärva till denna stora framgång för FN kan man försöka leta efter en grundläggande, bakomliggande orsak? Finns någon? Leta, och rapportera gärna!


i , , ,, , ,, , , , , , , , , , , ,

Var Matin 7/10 Anna-Lena Lodenius Pål Steigan 10/5 Knut Lindelöf 13/5 SvD 26/4DN Debatt Nils Funcke 23/4DN 22/4SvD 24/4Ab 24/4 DN rescension av Arnstads bok av Olle SvenningDN 4/4 SvD bokrescension Aftonbladet rescension av Arnstads bok Jinge ”Åh vilken röra – vad är fascism?” Annarkia 22/11 VarghjärtaDN Unga Sverigedemokrater vill ha Almqvist kvar DN Debatt 15/11 DN:s ledare 15/11 AB 15/11 Svd 15/11 SvT 15/11 The Independent 30/8 SvT DN Breivik kommer ut SvD Proletären FIB-Kulturfront

  3 comments for “FN vinner i Brignoles!

 1. 10 oktober, 2013 at 06:49

  Ser på Dagens Arena att debatten tagit fart i Sverige igen. Nathan Sachar, tycker tydligen att problemet med rasism är överdrivet och ser inte vad som sker.

 2. Knut Lindelöf
  10 oktober, 2013 at 09:11

  Länken ovan till min blogg om ”Den kameleontiska fascismen” den 2013-05-13 funkar inte. Här är rätt länk http://www.lindelof.nu/den-kameleontiska-fascismen/.

 3. 10 oktober, 2013 at 12:53

  Ditt inlägg är mycket viktigt. Du refererar bland annat ett föredrag från Henrik Arnstad vars bok ”Älskade fascism” blivit mycket uppmärksammad och mycket diskuterad. Du skriver ”På en fråga om Gyllene gryning i Grekland och Jobbik i Ungern svarade Henrik Arnstad att dessa länder knappast kommer att släppa fram fascister, men antydde istället att Norge idag är ett av Europas mest fascisthotade länder – med sitt Fremskrittsparti som har över 20% av rösterna och möjligen på väg in i regeringen.” I ett annan sammanhagn har Arnstad i DN menat att SD är fascistiskgt En historiskt bevandrad skribent, som Sven Hofman och en debattör som Pål Steigan har skarpt och med goda argument kritiserat Arnstads syn på fascismen. De menar, och jag vill instämma, att Arnstad missar fascismens skarpa udd mot arbetarklassen och arbetarrörelser. Gyllene Gryning är fascistiskt, men knappast SD.

Comments are closed.