Flytta nationaldagen till midsommar!


Jag vill önska läsare till denna blogg en riktigt fin nationaldag om de känner för att fira just Sveriges nationaldag! Men är detta verkligen svenska folkets nationaldag? Vad firas, förutom ledighetens fördelar? Finns något alternativ rentav?

Historia.
Midsommar untitled
Den 6:e juni utsågs till nationaldag först 1983 och blev först 2005 en röd dag i almanackan. Valet av dag härrör från några historiska händelser: Gustav Eriksson Vasa valdes till kung 6 juni 1523 och Sverige blev svenskt. En ny regeringsform antogs 6 juni 1809. Och 6 juni 1973 antogs vår nya regeringsform och riksdagsordning för första gången (och 1974 för andra gången, definitivt). Så dagen 6 juni är inte gripen ur luften.
140606-KFAM-Mottagning-Foto-David-Sica-Stellapictures
Men å andra sidan är midsommarafton den stora gemensamhetens och festandets dag sedan urminnes tid, arbetarklassens och folkets nationaldag. Nationaldagen har inte alls samma förankring hos oss svenskar i gemen, trots TV-utsändningen från ceremonin i Stockholm med flaggutdelning. Sverige har firat midsommar sedan förkristen tid, långt innan Gustav Vasa blev kung. Wikipedia informerar oss att ”I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, av vissa ansett stamma från det åldriga ordet maja som betyder löva. Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum. Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.”
Midommar 2 untitled
Nyktert informerar Wikipedia: Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill. Många dricker snaps till maten.

Och när jag nu skriver detta drygt två veckor före midsommar, börjar jag längta. Till sillen, snapsen, jordgubbarna, kanske dans kring midsommarstången, och främst till umgänge med familj och vänner.
Du längtar också? Ja, det gör säkert många fler än som längtar efter nationaldagen, eller hur?
Låt oss fira en folkets nationaldag!
Glad kommande midsommar!

Sill untitled

jordgubbar untitled

intressant.se, , , , , , , , , ,, , , , ,

Förslag på diskussionsfråga. Vad är nationalism? Finns bra och dålig nationalism? Hur går den svenska försvarspolitiken med allians med tidens dominerande, mycket krigiska stormakt USA ihop med sund nationalism? Är olika nationalistiska strävanden klassrelaterade som så mycket annat? Är det bra? Är Sveriges uppslutning krig USA:s krigsföretag i t.ex. Afghanistan och Libyen uttryck för nationalism, för internationalism? Vems internationalism?

* Är Norges nationalism mot den tyska ockupationen under andra världskriget och Syriens liknande krav på att landets framtid ska få avgöras av det syriska folket att jämställa med nationalsocialisternas, och USA:s nationalism, som innebär imperialism och brist på respekt för andra länders nationalism?

Läs gärna diskussionen om nationalism i ett gammalt gästblogginlägg av Sven Hofman. Återges nedan!

Sven Hofmans artikel
I en intressant krönika i magasinet Neo (2:2013) konstaterar nationalekonomen och den euroskeptiske politikern Nils Lundgren att, som han kallar henne, Folkpartiets nästa ledare Birgitta Ohlsson ”avskyr nationen och ser Sverige som en administrativ enhet i EU”. Men han tillägger ironiskt att hennes parti nog ”ställde upp för de baltiska folkens rätt till egna självständiga stater, när Sovjetunionen föll. Inte ens Ohlsson vågar säga att ett självständigt Estland är en löjlig och föråldrad idé.” Man torde också kunna förmoda att Ohlsson och Folkpartiet inte skulle säga att judisk nationalism är en helt förflugen tanke och att Israels statliga suveränitet av denna anledning bör försvagas och landet infogas i en semitisk eller västasiatisk ödesgemenskap.
EU-frågetecken imagesCAS1TWS5

Om man ska vara alldeles uppriktig är det främst svenskt och annat likartat nationellt oberoende som våra nutida liberaler motsätter sig. De har inte haft något emot det multinationella sovjetiska imperiets sönderfall, som Lundgren påpassligt noterade, och inte heller tycker de att det är något fel med utbrytarstater som Kosovo och Moldavien. Det kan knappast ha att göra med att regimerna i dessa länder har varit några präktiga demokratiska föredömen: den Kosovariska självständighetsrörelsen var ju utpräglat terroristisk och i Moldavien (före detta Bessarabien) har gamla kommunister styrt och ställt, till och från. Vad det här har handlat om är att locka in så många stater som möjligt i ett europeiskt statssystem där man inte ska behöva vara beroende av majoritetsbeslut och folkliga lidelser när stora saker står på spel.
Folkpartiet untitled

Och detta är ju också EU-projektets raison-d´être: att hålla ostyriga folkopinioner på mattan. Enligt den dominerande logiken för dagen är det nämligen en segerrusig eller revanschistisk nationalism – inte imperie- och stormaktsdrömmar – som har varit Europas olycka under det föregående seklet, och kanske ännu längre tillbaka i tiden. Det är nationskamp och nationella befrielserörelser som har hotat freden på kontinenten och i stora delar av världen.

Och enligt en för närvarande populär myt, odlad av lekmannahistorikern Henrik Arnstad, är nationalismen själva kärnan i den fascistiska ideologin: att höja det rena, oförfalskade folket på mindre värda befolkningars bekostnad. Som vi vet har detta aldrig varit kärnan i någon fascistisk ideologi, om man alls kan tala om ideologi. Fascismens kärna har varit att krossa folkmakten, massorganiseringen, fackföreningarna, arbetarrörelsen, socialismen.
Fascism Arnstads bok imagesCAXZEMN2

Liberalerna å sin sida har, historiskt sett, utgjort de nationella rörelsernas för- och stöttrupper, i Europa och även på annat håll. Det var de som ville upplösningen av de mångnationella imperierna – de osmanska, Romanovska, Habsburgska; det var folkrörelseliberaler som ville bryta Norge loss ur unionen med Sverige; det var konstitutionella liberaler som motsatte sig russifieringen av Finland och angreppen på storfurstendömets autonomi under tsaren. Liberalerna var antidynastiska och antibyråkratiska. De förespråkade konstitutionell mångfald och institutionell konkurrens – precis som de inom det ekonomiska livet gick in för fri tävlan och fria marknader. Det var de konservativa som slog vakt om central furstemakt, enhetskyrka, militarism och allianspolitik över folkens huvuden.

Detta liberala arvegods tycks idag vara totalt förskingrat! I vår tid är det framförallt liberaler som förespråkar centralism och överstatlighet, valutaunioner (man undantar den allra viktigaste varan, pengar, från marknadskonkurrens!), militärallianser och krigsinsatser i främmande land. Det är liberaler som urgröper parlamentarism och nationellt självbestämmande. Det är liberaler som vill att jurister ska ha sista ordet i politiska frågor, som vill att personlig integritet ska gå före insyn och öppenhet, som har sett till att folkförsvaret som deras föregångare slogs så tappert för att införa har skrotats och ersatts av en legohär vilken en gång var de konservativas käraste klenod. Det är liberaler som går i spetsen i kampen mot islamism och annan religiös vantro, mot religiös tolerans.

Detta måste sägas vara en häpnadsväckande invertering av tidigare positioner. Vem, utom Nils Lundgren, vågar idag ta strid för en demokratisk nationalism?” (Slut på artikeln).

intressant.se, , , , , , , , , ,, , , , ,


18 svar till “Flytta nationaldagen till midsommar!”

 1. Jo. Verkligen häpnadsväckande invertering.

  ”Vem, utom Nils Lundgren, vågar idag ta strid för en demokratisk nationalism?”

  Om Palme hade varit vid liv, kanske han. Han ledde ett demokratiskt socialiastiskt Sverige.

  I dag har du att välja på det borgerliga frihandels- och nato-ivrande SD, det Hitlerhyllande NMR och det ekologiska socialistiska Vetenskapliga partiet om du vill verka för nationalism. För mig är valet enkelt.

  • Ja bra frågor och funderingar.

   Ett tag trodde jag att SD var på väg mot nationalism i sitt ”öppnande” och jag ställde obekväma frågor till deras partidistrikt i Stockholm. Att då bli förslagen medlemskap i SD utifrån skakunskap i politik och geopolitisk historia tordes för mig vara ett sätt att se på SD:s behov av just den öppenheten. I Uppsalas distrikt finns Pavel Gamov, icke exil-ryss och icke Tyck-Ryss, snarare troligen en genuint Rysk ”Hristianik” men jag hade smått förhoppning om partiet.

   Jag valde att inte rösta överhuvudtaget i dubbelmoralens cirkus 2014 och lika bra var det konstaterar jag nu i efterhand.

   SD bekände färg, rent av bland det vidrigaste sätt att röstfiska, tvärtemot partiprogrammet 2014 om att man var emot Nato. Det är nog bara centerpartiet som gjort liknande skådespel i modern tid.

   Jag irriterar mig på Pavel, en gökunge fast ändå inte. En historielös människa precis som resten av SD visar det sig, att det enda förskönande de ser är egen vinning mot det stora hotet, invandrare som Pavel själv.

   Islamiseringen av Europa är det SD lever på och det kommer partiet långt på, nu när de blev ”rumsrena” genom sveket kring NATO-frågan.

   För det var det viktigaste för partiet, att bli rumsrena.
   Precis som andra bruna partier för många många år sedan.

   Helt appropå brunt, Iron Wolf 2016 är namnet på NATOs övning som pågår just nu i Litauen. Samma namn som 1930 användes av kollaborörer för statskupp i Litauen 1930-talet, som vid WW2 blev motsvarande AVOZ i Ukraina idag. Spännande ”osammanhängande” kopplingar en sinsådär 85 år mellan.

  • Nu är du väl ute och seglar ändå. NATO-ivrande SD? Både SD som parti och varenda Sverigedemokrat jag känner är starkt emot NATO-medlemskap och deltagande i NATO’s och EU’s krig. SD har ju gång på gång gått emot övriga partier och krävt att ta hem de svenska trupperna, och de var emot Sveriges insats i kriget mot Libyen och Alliansens och de Rödgrönas stöd till ”rebellerna” i Syrien.
   För övrigt tycker jag att hela denna artikeln är utmärkt och förtjänar att spridas.

  • Hej Martin

   Jag hade röstat på er om jag sett ni hade varit en utmanare men det är ni tyvärr inte och jag har inte sett er någon annanstans än just här. Om man nu vill se en förändring så måste man välja ett parti där man ser en verklig möjlighet till maktövertagande. Man kanske inte gillar allt eller ens något men det är just FÖRÄNDRINGEN man vill åt annars kommer det bara fortsätta som tidigare och vad ska vi då ha allmänna val till?

   mvh arbetarklass

 2. Flytta och flytta? Midsommarafton ÄR svenska folkets nationaldag sedan urminnes tider. Den skränande borgarklassens försök att flytta den har hittills misslyckats. Snart kommer detta klientel vilja göra om och göra rätt. Då försöker man flytta den till 4 juli.

  • Visst ska svenskarnas nationaldag flyttas!

   Den 6 juni må vara Sveriges nationaldag men är inte svenskarnas. Eftersom Stockholm blivit Sverige så kan ju stockholmare/Stockholmsboende behålla den som sådan med Skansen och allt tingel-tangel. (Varför inte ordna ett Pride samma dag?)

   Dock är den riktiga midsommaren vid sommarsolståndet som infaller samma datum alla år, inte den lördag för midsommardagen – i år den 25 – som näringsliv med anhang beslutat, då brytpunkten redan är passerad.

 3. Ni behover inte taenka pa nar Sverige ska ha sin nationaldag. Den forsvinner nog ganska snart aenda. Nu startar regeringen en luftbro och ska flyga in muslimer fran Grekland och Italien till Lulea. Den ska pagaa fram tills slutet av oktober (eller annu langre?). Inse att vaart land givits bort.

  • Enligt Migrationsverket handlar det om maximalt 2.000 flyktingar fram till slutet av oktober.
   – Vi känner oss väl förberedda med den planering som gjorts och vi hoppas det kommer att fungera bra för både dom asylsökande och vår personal, säger Ann-Christin Sjökvist, enhetschef vid Migrationsverket i Boden.
   De sökande snabbutreds i Boden och ska sen flyttas till Migrationsverkets asylboenden i dom nordligaste länen i landet. Det vill säga Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen. (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/flyktingar-flygs-direkt-till-norrbotten)

 4. Den dag då Vasa blev Kung var vi skåningar danskar (om jag nu har rätt för mig i tiden). Så jag firar inte ättlingar till Sveriges nuvarande kung (inte den danska monarkin heller). Jag väljer garanterat midsommar som Sveriges nationaldag. Det hade kanske varit annorlunda om det hade varit en president. En socialistisk president – som Irland har. Irlands president Mikael D Higgins besökte Kuba i februari i år. Protesterna på Irland fanns, men de var inte så många. Om du firar, Anders, så får jag önskar dig en trevlig nationaldag!

  • 1./ En av anledningarna som brukar anges, anses vara Gustav Erikssons kröning till Sveriges kung. Men det är bara en parentes i den svenska nationens historia.
   Det avgörande för den självständiga nationalstaten Sveriges framväxt är att genom kröningen av Gustav Eriksson så upphörde Kalmarunionen och Sverige blev ett självständigt rike.

   2./ Nu är inte Carl XVI Gustav ättling till Gustav Vasa därför att Vasaätten dog ut som kunglig ätt i och med att fd drottningen Kristina dör 1689.

   3./ Dock håller jag med dig Kerstin om att jag finner ingen anledning till att fira den feodala nationalstatens framväxt, men vill å andra sidan inte flytta nationaldagen till midsommar med risk för att en ledig dag för den arbetande befolkningen riskerar att försvinna.

   Så istället för att grubbla över varför nationaldagen är en helgdag, så föreslår jag för de som inte tvingas att arbeta den dagen – njut av er ledighet! Och till de som tvingas att arbeta på nationaldagen, utnyttja nationalchauvinisternas vurmande för nationaldagsfirandet, för att tillkämpa er dubbel OB-tillägg.

 5. Näringslivets utsugningsförmåga bara ökar ju mer av moderkakan som blir privatiserad. Entledigheten är numera ett instrument för nedsättande behandling ety ledigheten besvärar honoraren mer och mer för var dag som går. Den Svenske arbetaren likt den inflytelserike ska hållas mycket kortare i ett skattebefriat samhälle? Lönekuverten hyvlas i en tjock lek på vår bekostnad till något som liknar Fanans som blott kan motsvara ett rö för vinden… Vi ligga där på loftet och skräpar medan övermåttan fetnar och skrålar i segervittringen och hoppas & vet att extremhögern får hundhuvudet för att de inte förstod den här gånger heller..

  Så tassar SD runt maktens skålar och hoppas gröten bli het och kryddig. Våra värsta hustomtar drömmer och skålar, i sång vrålar medan tanken oändligt stilla står..

  Lust och fägring stor är långt borta från Fanans styva soldater. Benhård tro, sprickfyllda blodkärl och rigid övertygelse får inga barn gjorda.. Flagglinan slår sina barn i vinden, klapprar och svider som en påminnelse om att något grundligen är fel.. Den självdöende kulturens spermafroditer har aldrig förstått att älska livet är den bästa ursäkten att ha något att kämpa för.. Tygbiten får ursäkta.

 6. Jag vill påminna om att Sverige är ett imperie, imperier firar inte nationaldag. Nationaldag firas av bantustaner som hamnat i onåd hos imperier.

  ”Bantustans were established in South Africa, and then in neighbouring South West Africa (then under South African administration), for the purpose of concentrating the members of designated ethnic groups, thus making each of those territories ethnically homogeneous as the basis for creating ”autonomous” nation states”

  Det finns de i Sverige och på många andra administrativa ytor i världen, som försöker skapa bantustaner. Granskar man dessa lirare så kommer man finna att något verkligt oberoende och verkligt självbestämmande inte finns på deras dagordning. Det är alltså närmast bokstavligen som de söker skapa bantustaner underordnat transnationellt kapital. Precis som de gamla bantustanledarna var förrädare för det folk de sa sig företräda så är de ledare som söker göra Sverige till en bantustan förrädare emot det folk de låtsas företräda.

 7. Jag ser just på TV:s program om Nationaldagsfirandet på Skansen. Det handlar om att fira och hylla kungafamiljen. Man inleder inte med Nationalsången utan med Kungssången. Klassamhället före svenska folkets dag!?

  • Det är helt i sin ordning. Man sjunger alltid Kungssången när Konungen närvarar vid någon tillställning..

    • Just därför att Kungssången alltid sjungs när Konungen deltar i / anländer till ett evenemang, för att hylla honom. Lite som när man i USA spelar Hail to the Chief när presidenten kommer i i salen.

     Allt enligt protokollet.