Fler svenskar kommer dö i Afghanistan


Nyss läste jag på nätet att USA:s trupper i Afghanistan blivit anfallna av en självmords-
bombare, ingen amerikan skadades.


Talibanerna varnar folk för att finnas nära soldatera

Vederbörandes följeslagare kom undan och i stället dödade de amerikanska soldaterna 16 personer och skadade 24. Det berättades också att talibanerna delat ut flygblad till befolkningen där de rådde dem att hålla sig på stort avstånd från soldaterna från Nato/Isaf, detta för att man planerar en stor offensiv mot dessa nu i vår.

Igår läste jag en artikel på nätet som handlade om att de anhöriga till den förstärkningsstyrka som ska skickas samlats i Enköping för att få information om uppdraget. En bild visade hur de satt och höll sina familjemedlemmar i handen, soldater. Man sade att de anhöriga var oroliga för soldaterna som ska skickas till Afghanistan. Mängder av svenskar riskerar nu att återvända i bodybags, något som militärledningen inte gärna pratar om. Och lika illa är det med våra rikspolitiker. De anser att svenska soldater ska sopa upp efter USA:s angreppskrig mot ett gäng religiösa extremister. Talibanerna i Afghanistan ser ingen skillnad på svenska soldater och amerikanska, de har likadana uniformer och ser likadana ut.

Eftersom den svenska Isafstyrkan nu står under Natobefäl så kommer de att sättas in mot talibanerna så fort den utlovade offensiven börjar. Att det är ett fullt möjligt scenario har man redan medgett från försvarsledningen, och som bekant drömmer man våta drömmar om att även få skicka JAS för att ge planet ”stridserfarenhet” – ett annat ord för försäljningsargument.

Om man helt bortser från det individuella lidande som kommer att bli följden av att svenskar flygs hem och begravs under militära hedersbetygelser, för att inte tala om Afghanernas lidande, så finns det fler risker. Om man ger sig på ett gäng islamister som minst sagt kan betraktas som extrema, då får man också räkna med att ett krig inte nödvändigtvis begränsas till Afghanistan. Världen har redan sett ett stort antal exempel på hur striderna flyttas till soldaternas hemländer. Men då i form av terroristattentat. Jag behöver knappast dra dessa exempel för att påminna.

Då hamnar vi plötsligt i en situation där ett antal extremister dödar helt oskyldiga svenskar, och vem har i så fall ansvaret för det? Ja vi kan peka med allt vi har på ett antal skäggiga typer i Afghanistan, men de skyldiga sitter i regeringen och i Sveriges Riksdag. Vi är redan inblandade i ett krig som startades av George W Bush, och det blir inte bättre av att vår utrikesminister har börjat förbereda oss på att vi också ska städa upp i Irak efter Bush.


En amerikansk mor sörjer sin soldat

Länkar: Ekot DN SvD SvD Brännpunkt

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Isaf, Nato, Högerregeringen, Afghanistan, Kriget mot Terrorismen, Militär, Bodybags, Politik [/tags]


32 svar till “Fler svenskar kommer dö i Afghanistan”

 1. Och inte är det grabbar och tjejer från Danderyd, Östermalm etc. som kommer dra det korta strået.
  Efter det så kommer merparten av de som överlever vara oförmögna att leva ett bra liv under lång tid. Skicka dit Folkpartiet, så de kan gör folk av talibanerna

 2. Du kan sluta upp att förhärliga Talibanerna. Att de skulle delat ut flygblad är bara ett led i en kampanj att smutskasta västländerna. Jag kan meddela att Talibanerna egentligen (och oftast) skiter högaktningsfullt i om civlia dödsoffer krävs. Jag har själv bevittnat attacker utförda av Talibaner som krävt civila dödsoffer utan att ens vara i närheten av att skada några ”otrogna”.

 3. Jojo, låter som att det blåser lite från vänster här minsann. Du som kommenterade innan mig, vad har du för källa till de svenska soldaternas hemvist förutom din politiska övertygelse? När jag var i Kosovo för sju år sedan var vi ett mycket blandat gäng från alla samhällsskikt. Jag är uppvuxen på Östermalm, och andra kom från små byar för att ta ett par exempel.
  Vänligen, håll inne med den vanliga propagandan om ni kan.
  De som åker på mission vet vad de gör, de vill göra det och de tar en kalkylerad risk. De/vi är inte idioter och själlösa robotar.

  Det var mina two cents.
  Out.

 4. Om ni inte har redan gjort det skriv på uppropet Ta hem soldaterna från Afghanistan, startat av bl a Hasse Alfredson och Thage G Pettersson!

 5. Idag har amerikanska soldater i Afghanistan skjutit ihjäl ett flertal civila människor i samband med en attack av en självmordsbombare. Amerikanska soldater står inte högt i kurs. Önskvärt vore kanske att de ersattes av andra soldater med FN-mandat.

 6. Christer och Jinge:
  Precis, det hjälper inte att man överlever i Afghanstan eller i Irak. Man får sitt liv totalkvaddat även om man kommer hem med alla armar och ben i behåll. Ut med Fredrik Malm i krigen, ut med Per Ahlmark, ut med Reinfeldt.

  Någon förresten som vet hur det gick med den kvinnliga soldaten, som skulle skriva från Afghanistan i Aftonbladet. Jag läste två krönikor av henne, tror jag, sedan blev det tyst. Någon mer än jag som undrar varför?

 7. Vem förhärligar talibaner här? Jinge, hur har dessa stridisar hittat hit?

 8. FN -soldaterna är i Afghanistan på ett FN- mandat. (UNSCR Resolutions 1386, 1413, 1444, 1510, 1563, 1623, 1659, 1707)

  De gör inte tjänst för USA eller Högerspöket.

  De riskerar sina liv för att vi alla förhoppningsvis ska få en fredligare värld. I vart fall är det vad det internationella samfundet hoppas på.

  Jag har själv varit ute i FN- tjänst i sammanlagt över ett år. Sådana erfarenheter förändrar de flesta människor.

  Jag vet inte, om man därmed blir en ”bättre människa”. Men man blir nog mindre enögd.

 9. Återkom gärna när du läst igenom kommentarsreglerna och tagit till dig innehållet! // Jinge

 10. Spelar det någon roll om du är enögd när du är död Olaus? Det är inte Afganistan som bett svenska trupper komma, det är en amerikansk lydregering. Det är väl inga som påstått att svenska fnsoldater är dåliga, det som sagts är väl att vi inte har något där att göra. För visst gör de tjäbst åt Usa., det kommer du inte ifrån.

 11. Matte! fasen vet, själv är jag jägare utbildad i Arvidsjaur, bla… Men inte faan hade vi speciellt många typer där för det.

 12. Talibanerna är långt ifrån odiciplinerad och outbildade, dom har kriget mot överlägsna fiender under lång tid. Att tro att dom inte ser skillnad på amerikan eller svensk är bara ett uttryck för ryggradsrasism. Det är mycket ovanligt med parter i en konflikt slår blint omkring sig, att man inte alltid själv kan skönja eller förstå ett mönster beror ofta på att den som handlar rör sig i en annan begreppsvärld än en själv.

  Konflikten i afghanistan kommer inte att lösas inom en relativt lång tid och troligen kommer det att sluta med att FN-mandatet avvecklas och att dom deltagande nationerna kommer att dra ut sina trupper utan förrättat värv, historien talar i alla fall för det. Osäkerheten just nu ligger i vad usa och talibanerna tar sig för det närmaste året.

 13. Diktatur och Demokrati

  Som ni alla vet är det mycket farligt att i länder som har haft eller har regimer som är Diktaturer skriva eller tala ut om sina politiska åsikter. I dessa länder håller man reda på vad folk säger och skriver. Man är mycket noga med att lyssna på folks åsikter, och man är verkligt bekymrad över dem som inte gillar sin regim. Dessa personer hamnar ofta i fängelse under långa tider med olika former av övergrepp mot dem.

  I en demokrati däremot kan du skriva och säga nästan vad du vill. Skillnaden är att ingen bryr sig om vad du tycker inom den politiska överhet som bestämmer. Så är skillnaden att i en diktatur bryr man sig om dina åsikter. I en demokrati bryr man sig inte dyft om vad du säger skriver eller tycker, bra eller!

  I Sverige började man under den förre Justitieministern Bodström att ändra på lagar, och den nya Regeringen fortsätter hans arbete. Man fixar nu till det så det går att både lyssna och läsa och kanske även titta in hos medborgarna utan att de vet av det. Sådana lagar håller vi på att få. Det är väl bra att våra myndigheter vakar över oss så vi inte gör något dumt, eller?

  Men det blir lite konstigt det där med det politiska. För om man inte bryr sig i en demokrati vad vi har för åsikter varför skall då våra myndigheter börja bry sig nu? Kanske vår demokrati sakta håller på att förändra sig mot något annat något vi absolut inte vill ha. En överhet som snokar i vad vi gör och tycker. Första stegen mot, ja vad då frågar man sig?

  Om någon av er kommer ihåg något beslut där vi det Svenska folket beslutat att gå med i Nato vore det en god tjänst att berätta det för mig, för jag minns inte att vi har tagit ett sådant beslut. Men eftersom vi Svenskar deltar i ett Krig i Afghanistan på Natos sida så måste väl någon ha tagit ett beslut om att vi numera är med i Nato.

  Särskilt efter det att skrivbordsgeneralen Johnsson häromdagen sagt att vi också behöver skicka vårt flygvapen till Afghanistan. Vårt Jakt och Attack och Spaningsflyg JAS planen behövs för att skydda våra soldater när de är ute på patruller. Vi skall då använda plan som kostar några hundra miljoner per styck, och som byggts för att skydda vårt lands luftrum för att skydda en grupp soldater på patrull. Detta utspel köper inte jag.

  När ett sådant här förslag kommer från en general då är det något lurt eller så talar han i med kluven tunga. Hade denne General nu tänkt på sina soldater så borde han ha sagt att de behöver helikoptrar därnere både för transport och till skydd. Det hade varit rätt militär logik.

  Men vad denne Generallöjtnant borde göra är att tillsammans med våra politiker förbereda våra soldater på att åka hem från Asien för vi har inget där att göra. Det är ingen FN mission eller FN insats utan det är en Nato operation för att stödja USA:s militära intressen i Asien. Men det blir väl annan ton i skällan när det börjar kosta svenska soldaters liv igen.

  Men de våra sitter fast där i dyngan, och för de som vet att Presidenten Bush höll ett tal den 15 februari och där han slog fast att Nato har ett långtids engagemang i Afghanistan. Bush vill ha ett militärt tryck mot både Ryssland och Kina på deras hemmaplan, eller som han uttryckte sig, mot deras mjuka buk. Det står också i referatet från hans tal att han i triumfiskt tonläge sagt att nu sitter Nato fast i Afghanistan för de kommande 20 åren.

  Lars Idon Andersson

 14. Det är naivt att tro att FN kan spela någon roll. I de flesta konflikter har organisationen varit en tandlös tiger som har inte kunnat fatta några beslut som efterlevs.
  Dess absolut viktigaste roll kan aldrig bli annat en samtalsarena, i bästa fall en förhandlingsarena.

  Att jämföra Afganistan, Irak med Kosovo är inte heller relevanta, för hur än det är ligger Kosovo i den europeiska kultursfären. Dessutom är det för de flesta i Afganistan, Irak, Iran och den del av asien ingen yttre synlig skillnad mellan en skandinav och en amerikan.
  Lika lite så vi kan se skillnad på en Iranier, Irakier eller Turk.
  Så för en taliban så räcker det med att skjuta på någon som är rätt lång och har en uniform som västerländsk modell. Vad det är för färg på flaggan på axeln bryr de sig inte i, och den syns inte heller på håll.

 15. Vi är varken blåögda eller lydsoldater under USA. Vi är här i Afghanistan för att vi behövs och för att vi är önskade och välkomnade av det afghanska folket.

  Talibanerna bryr sig föga om civila offer, se på vilka som blir offer för bilbomber och självmordsbombare…

  jinge och ni andra som vill att vi skall tas hem från vår uppgift; det är lätt att sitta hemma i TV-soffan och tycka synd om folk som lider. En hundralapp till radiohjälpen så blir samvetet rent, eller??

 16. Blåögda kanske ni inte är men ni står väl under Natobefäl väl? I vår lär talibanerna starta en offensiv och då kommer svenska soldater bli kommenderade till aktiva stridshandlingar, då får vi se. Jag tror möjligen att ni tror att ni har svenska folket bakom er, det tror inte jag. Det jinge och andra har skrivit är att ni är där för att sopa upp efter jänkarna och det är sant. De flesta av oss vill att riksdagsmännen ska skicka sina ungar i stället för oskyldiga soldater, är det så svårt att förstå?
  Själv har jag en del erfarenhet av det militära och inte bryr sig riksdagen om att det är riktiga människor de sänder ut. Men era föräldrar syskon kamrater fruar män barn o.s.v. gör det när ni kommer hem i en liksäck. Promize…

 17. Det är alltså FN som vill, att även Sverige deltar i arbetet att skapa fred i Afghanistan.

  Ibland låter det som att vi svenskar skulle vara olämpliga för detta arbete. Så är inte fallet. Det finns massor av erfarenheter bland de svenska soldaterna, i vart fall på plutons- och kompaninivå.

  Beträffande JAS- flygplanen är det FN som vill att de deltar. Det är inget PR -trick av affärsmän.
  Naturligtvis kan JAS göra nytta för att ta in underrättelser i detta land som är nästan 1,5 gånger större än Sverige och till stora delar väglöst.
  Planet har ju god spaningskapacitet.

 18. Det må mycket väl vara så att vi ”sopar upp” efter usa, detta pga att usa inte är i position att ställa till rätta det man delvis onödigt orsakat. Men jag har svårt att förstå hur ett svenskt urdragande skulle hjälpa dom drabbade på plats och skulle vilja påstå att de som argumenterar för detta vill lämna landet i sticket, bara för att ”prove a point” gemtemot usa.

  Det verkar som att väldigt många som kommenterar här har svårt att förstå att samtliga svenskar som befinner sig i afghanistan under natobefäl gör det 100% frivilligt. Ingen är tvingad eller kommenderad och jag vågar påstå att samtliga som befinner sig där har begrundat riskerna och kommit fram till att dom personligen är beredda att utsätta sig för dom samma. Vill någon på plats kliva av tåget kan dom göra det i stort sett omedelbart och åka hem med vändande flyg.

  Så det är bara analt att komma med påståenden som ”De flesta av oss vill att riksdagsmännen ska skicka sina ungar i stället för oskyldiga soldater” när det defacto är frivilliga som åker. Dessutom kan man fundera på om den citerade är så säker på sin sak när han måste referera till ”de flesta av oss”. Svårt att stå för sina åsikter själv månne?

  Att vidare påstå att beslutsfattare i riksdagen inte skulle bry sig om att det är människor som skickas ut i farans väg är också ett slag i luften. Det ligger i sakens natur att någon måste ta beslut, även dom beslut som kan leda till tråkiga återverkningar. Det gäller såväl gruppchefen på plats som för riksdagsmannen i stockholm, men är i sak inte speciellt olika.

  Jag skulle rekommendera den intresserad att läsa in sig på militärt ledarskap och konfliktteori för att fördjupa sin kunskap inom området och då kunna dra en mer välgrundad slutsats kring situationen.

 19. Ganska mycket skitsnack från en som är där. Afghaner har aldrig haft särskilt mycket till övers för främlingar. De har lång tradition att slåss mot inkräktare. Större delen av befolkning lever utanför storstäderna. Så de flesta Afghaner möter inte i sin vardag västerlänningar. Mullornas och byhövdingarnas makt är mycket stor och regeringens mycket svag. Så har det varit länge. I större delen av landet har aldrig centralmakten i Kabul haft någon makt. Om någonting ska förändras så måste livsvillkoren för gemen man på landsbygden förändrats. Då det räcker det inte med vapen.

 20. @ Christer W.
  Instämmer. Menar du ekonomiskt (gärna till kvinnorna) istället för militärt ”stöd”?

 21. Typiskt Svenskar att aldrig ta ansvar, afghanistan har en historisk möjlighet att bli av med talibanerna men vad vill sosse svenskarna göra då? Svika Afghanistan så klart!

 22. Jamenvaffan Erik…?

  Är du så sugen på att befria Afghanistan så är det väl inget som hindrar dig att åka???

  Men vi skattebetalare ska inte städa upp efter USA:s krig. Det får de amerikanska skattebetalarna klara av själva.

  Bistånd är ok dock, men JAS är inte ”bistånd” i annat avseende att fanskapet är byggt för svenska skattepengar, vårt bistånd till vapenindustrin!

 23. Folk dör på Götgatan i Stockholm varje år och skickas hem i body bags. Ska vi dra tillbaka alla svenskar från det orosområdet?

  Vi har trots allt frivilliga där och som inte skickats dit av någon. De har informerats om de risker som finns och många gör en andra period.

  Mycket av den argumentation som finns här bygger på amerikansk retorik som har väldigt lite med vår lutheranska syn på världsherravälde, förlåt sedan 1809 är det givetvis världsamvete. Om vi tittar på demografin så skulle det inte förvåna mig om det är fler från östermalm procentuellt sett i Afganistan än vad som vore rimligt, liksom fler akademiker än vad det borde vara. Precis som hålor som Boden och Eksjö säkert bidrar med mer än vad de borde. Däremot tror jag den aktiva vänstern är ganska frånvarande när det gäller att riskera sitt liv för andra människors väl och ve.

  Förhoppningsvis kan svenskar göra nytta utomlands i krigssituationer och förhoppningsvis kommer de få den vård och rehabilitering som de så väl behöver när de ska återgå till ett liv i ett civilt samhälle. Det är där det mest akuta problemet och osynliga riskerna ligger för de ”hemvändande” svenskarna. Den psykologiska risken som vi vet alldeles för lite om

 24. Glömde att säga:

  ”Jag är uppvuxen på en plats där solen aldrig ler, där militärer ständigt är på gatan och stridsvagnar syns i varje kvarter, där stockholmare dör varje år på slagets fält och några fryser häcken av sig i armens gröna tält. Den platsen jag älskar och där jag känner mig trygg, där ingen vågar vara stygg. Den platsen heter Boden och dit återvänder jag aldrig mer”.

  /Sjuksköterskesonen…

 25. Örjan: ”Däremot tror jag den aktiva vänstern är ganska frånvarande när det gäller att riskera sitt liv för andra människors väl och ve.”

  Jag hoppas att du inte skjuter lika illa som du försöker att praktisera retorikens svåra konst. Det tycks som om du inte uppfattat att ”vänstern” i Sverige tar avstånd från aktioner i Afghanistan så länge det inte rör sig om bistånd. Nu försöker visserligen vissa i högerregeringen döpa om truppinsatser till bistånd men det är bara en sorts teknisk/semantisk fascism.

  Vad jag sett så är det ingen som kritiserat de soldater som åker iväg på grund av äventyrslusta. Däremot är det många som säger att de är sant och ärligt intresserade av bistånd och att hjälpa andra människor. Få av dem försöker dock hjälpa sina nyinvandrade grannar, bättre och tryggare att ha uniformen på?

  Mja jag vet inte eftersom det var snart 40 år sedan jag tog av mig uniformen, men skjuter bra gör jag fortfarande.

  ” Förhoppningsvis kan svenskar göra nytta utomlands i krigssituationer och förhoppningsvis kommer de få den vård och rehabilitering som de så väl behöver när de ska återgå till ett liv i ett civilt samhälle.”

  Ska man se till hur myndigheterna hittills klarat den saken så ser väl prognosen tämligen dyster ut. Jag hörde ett program på P1 där några f.d. ”biståndsarbetare” i uniform redogjorde för den uteblivna hjälpen efter att de kommit hem. En av dem jag personligen känner till tog livet av sig 2004, men det är klart, han hade redan fullgjort sitt uppdrag…

 26. Erik, talibanerna är en produkt av USA. Skapades för att ta striden med ryssarna. Finasierades av USA och Saudiarbien, m.fl.
  Fortfarande finansieras de med hjälp av oljepengar från Saudi och opiumproduktion.
  Bästa sättet att få slut på deras existens är inte med vapen utan det är att få slut på beroende av både olja och opiumprodukter. För utan pengar kan de inte bedriva sin verksamhet.
  Och striden om Afghanistan handlar inte om demokrati eller mänskliga rättigheter utan om olja och andra naturtillgångar och en eller fler pipelines. Och som sagt den historiska möjligheten är sentida produkt av USA

 27. Örjan, jag kommer också från norr och inte fan dräller det av stridsvagnar och döingar på gatorna i Boden. Sluta med rapakaljan.

 28. Ja, eftervården suger, där har vi precis samma åsikt. Jag har fler än ett dussin vänner som är vrak efter utlandsvistelsen. Det är ett pris som jag tror folk inte förstår. Det är här vi ska utkräva ansvar från våra politiker och försvarsledning som inte avsätter pengar för detta.

  Nej, jag läste inte retorik på universitetet och det var inte heller ett försök till ett retoriskt inlägg. Jag tycker det helt enkelt är knäppt att försöka sätta någon slags politisk ståndpunkt på människors liv. En annan är ju uppvuxen med Norrskensflammans ledare där det på åttiotalet förklarades att den enda anledningen till att det fanns sovjetiska styrkor i Afganistan var för att stoppa den amerikanska imperalismens utbredning. En helt korrekt iakttagelse om jag ser till hur situationen är idag (hade sovjetiska styrkor funnits kvar i Afganistan hade det inte funnits amerikaner där). Det betyder dock inte att jag tyckte den var rätt då, eller ens att den någonsin har varit korrekt. Det var dock en politisk ståndpunkt snarare än fakta.

  Däremot tror jag fortfarande att det är färre från den aktiva vänstern i Sverige än det är från den aktiva högern som drar på sig uniformen för att försvara världsfreden under FNs flagg (eller för den del Natos). Sedan kanske det är pga traditio eller att det är spänning och äventyr de söker, men ändå.

  Nu vet jag inte riktigt varför vi kom in på att skjuta eller vår ålder, men skillnaden mellan mig och min åldersfrände är att jag inte kan hantera vapen överhuvudtaget, men jag tror nog vi båda håller med om att vapen i grund och botten är en dålig grund för ett bra avtal.