Femhundra- och tusenlappar ska bort?


Idag på morgonen har Finansinspektionen kommit till tals i morgonekot och berättat att man föreslår att riksbanken ska ta bort de större sedlarna.

På sikt menade man att även hundralapparna skulle tas ur drift så att 50-lappen blir den största sedeln. Motivet för detta sägs vara att motverka den grova brottsligheten.

Till att börja med så kan vi redan idag konstatera att den riktigt grova brottsligheten i landet knappast gömmer sina sedlar i madrassen. De förvaras på bankkonton i olika skatteparadis som oftast har ett kontokort modell ”gold” knutet till sig. Med andra ord kan brottslingen leva det lyxliv han vill på Stureplan och konsumera vad han vill.

Det är givetvis ett rimligt motiv trots detta. Men en sak som jag tycker att man bör fundera på innan man vidtar alltför drastiska åtgärder är – vilka övriga

konsekvenser för det med sig..?

Då menar jag i första hand inte den förändring i kriminaliteten som inträder utan mer de praktiska effekterna för folk i allmänhet.

Att sedan våra yrkeskriminella i allt högre utsträckning kommer att ägna sig åt personrån, butiksrån och inbrott i ur- och guldaffärer spelar kanske mindre roll?


6 svar till “Femhundra- och tusenlappar ska bort?”

 1. Bort med sedlarna. Ersätt dem med tunga mynt istället, för då blir det för tungt för bankrånarna. :-)

 2. Hmm.. När man är på väg till affären så slääpar man sig fram.. För du menar väl att 350.- för en matkasse ska vara lika tung som kassen ifråga fast mindre skrymmande? :-)

  Kombinationen vore väl bäst då. Både tyngd och format så vet inte rånarna om det är köttfärs eller sedlar.. :)

 3. Våra första mynt i Sverige var ju väldigt stora och tunga. Världens största och tyngsta mynt, 19,7 kg, Koppardalern från 1644. Inget man kunde ha i fickan. ”Det var bättre förr”.

 4. Läste i tidningen att 45 procent av penningmängden är i tusenlappar. Har nog aldrig sett någon live. Undrar var de är någonstans.

  Vore kul att se minen på alla organiserade brottslingar, skattesmitare mm som har dem hemma om de skulle förlora allt värde.

 5. Visst var det bättre förr! Om pengarna blir så där tunga kan ju inte vanligt folk ha sådana med sig (de där som inte har råd att hyra en kader av bärare) och då blir ju alla glada om de får allt mindre pengar att röra sig med.
  Så tillbaka till bronsåldern bara, det mår vi alla bra av, för att inte tala om miljön.

 6. Jag ser inte heller tusenlappar. Man kan ju undra vem som har dom? Det kanske är som de säger, att det är mest brottslingar som använder tusenlappar? Numera kör jag nästan bara med kort eftersom jag bor på landet och här finns inga bankomater och jag är så sällan i Stockholm att det därmed blir knepigt att plocka ut sedlar.