Federley och Olofsson kvarnstenar runt Centerns hals


Idag på morgonen blev jag full i fniss när jag läste Erik Ullenhags debattartikel i Dagens Nyheter, lustigt eftersom bla. Federley klagat över att han kallats högerextremist.

DN Debatt: ” Fp:s partisekreterare: Centerpartiets utveckling har gjort att nya konfliktytor har skapats mellan centern och folkpartiet som kan leda till problem för fyrpartisamarbetet. Även om Maud Olofsson gärna använder benämningen socialliberal är det snarare en nyliberal utveckling vi ser i centerpartiet. Ledande företrädare talar om platt skatt och förespråkar mycket stora skattesänkningar. Förslag reses om marknadshyror och centern är en skarp kritiker av svensk arbetsrätt. Man tycks också vilja avskaffa principen om inkomstbortfall i socialförsäkringarna och talar i stället om grundtrygghet, vilket skulle drabba de svagaste. Om centerpartiet i alltför hög grad anammar det nyliberala tankegods som moderaterna lämnat bakom sig finns en risk för att fyrpartialliansens förtroende som helhet skulle skadas, skriver folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag. Då riskerar centerpartiet att beskyllas för att vara Alliansens högerspöke.”

Just talet om socialliberal är ju något som tidigare varit folkpartiets honnörsord, något som de till och med hävdat varit själva kärnan i partiets ideologi. Nu har centerns partiledare snott ordet och använt det för att beskriva centerns nyliberala och extremt högerinriktade politik, något som folkpartisterna givetvis retar sig på. Att de själva övergett begreppet till förmån för samma extremt högerinriktade politik talar de inte så högt om.

I stället har andra börjat använda ordet socialliberal för att beskriva något som har ett faktiskt innehåll, och då menar jag inte Maud Olofsson. Det handlar snarare om partier till vänster. Det illustrerar tydligt det dilemma som högerregeringen står inför. Man försöker så snabbt som möjligt föra Sverige mot en alltmer nyliberal politik. Högerextremister som Fredric Federley gör som bekant allt vad han kan för att hålla den grytan kokande…


Jag törs komma med en prognos
som gäller framtiden. Stureplanscentern och det alltmer uttunnade folkpartiet kommer att få svårt att behålla sina platser i riksdagen år 2010. Det inser de snart själva i högre utsträckning än idag, skälet är helt enkelt att folk inte vill ha den politik som högerregeringen nu inför. När detta kommer att vara klart även ute bland partiernas gräsrötter, i den mån de finns kvar, så kommer kampen om medial profilering öka markant. Hur då Reinfeldt ska lyckas hålla ihop tre (!) partier som hänger på gärdsgården ska bli intressant att se.

Det ger ett visst hopp om att vi inte ska behöva vänta till år 2010…

Ullenhag på DN Debatt * SvD:s referat

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Federley, Olofsson, Nyliberal, Socialliberal, Högerregeringen, Extremhöger, Konkurrens, Erik Ullenhag, Stureplanscentern, Politik[/tags]


10 svar till “Federley och Olofsson kvarnstenar runt Centerns hals”

 1. Jag tror minsann att Erik Ullenhag har en känslig tå. Vad Erik inte förstår är att ett politiskt parti inte är en statisk uppsättning av åsikter utan förändras över tiden. Såsom varande en tidigare fp-politiker kan jag ju säga att jag önskar C fortsatt framgång med att bära det liberala tankearvet och jag tror faktiskt att C blir större än fp i nästa val. Det är bra för Sverige och sannolikt även för fp.

 2. Det vore bra om dom marknadsfundamentalistiska liberalerna drev sina frågor i egna partier (helst lika många som splittringen utgör) och inte agerade slamkrypare inom dom etablerade partierna.
  På det sättet får människor möjlighet att ta ställning till vad dom vill i val utan att få det nertryckt i halsen bakvägen.

  I synnerhet som dom inte respekterar den form av demokrati vi har utan ser densamma som en majoritets diktatur.

  Det skulle höja deras trovärdighet om dom inte åkte snålskjuts på ett system som dom normalt spottar på.

 3. Herr Ullenhag är väl besviken på att han inte kom på det först. Moderaternas skenbara eller verkliga förskjutning åt vänster i politiken har skapat en möjlighet för ett annat borgeligt parti att attrahera ”gamla” moderater som verkligen hatar facket tex. Centern upptäckte och utnyttjade detta medan folkpartisterna var upptagna med spionskandaler och ordningsbetyg.

 4. Nej (c) roll som mittenparti var nog bara en parentes, nu är man ju på väg tillbaka till sina trygga bruna rötter. Även om man nu får slåss med (sd) om väljarna, så får man ju i alla fall uppmärksamhet i media, och man blir uppmuntrade på ledarsidorna, främst från SVD oberoende (sd). Och på det sättet kan nog faktiskt (c) hänga kvar några månader längre än (kd) och definitivt längre än (fp).

 5. Mikael: Centern är (marginellt iofs) Sverige tredje största parti enligt senaste valet. De ökar dessutom i opinonen till skillnad mot fp.

  Folkpartiet kanske minskar ännu mer det är sant, de brukar göra det när de drabbas av osäkerhet och blir trekvartssossar. Detsamma gäller centern.

 6. Petter.
  Ja, det fattades ett ”också” i min tidigare post, ”jag tror faktiskt att C blir större än fp i nästa val också.”

  Det finns en stor marknadspotential för liberala partier i det svenska valet, vi har ju sett att moderaterna i likhet med socialdemokraterna bara är intresserade av köttgrytorna. Det verkas som att fp inte vill vara liberalt utan S-light.

  I USA är det de markandsliberala som avgör presidentvalen, den kristna högern tror att de sätter agendan, men det är den marknadsliberala delen som svänger mellan republikanerna och demokraterna.

 7. Centern är ju en ideologisk vindflöjel som seglat längst ut på högerkanten. Själv får jag ju mjäll bara jag hör Maud Olofsson.

  Ännu ett skäl att inte ha TV…

 8. Minns du hur stora Centern var under Gunnar Hedlund och Thorbjörn Fälldin?

  Och minns du hur Fp gick under Ulle… Ullsten? Bengt Westerbergs framgångar skedde tidigt i hans partiledarkarriär, när han utgjorde och uppfattades som ett tydligt brott mot sossarnas politik.

  Vari ligger logiken i att en tydlig borgerlighet är ”en kvarnsten” och motsatt, att Ullenhags eftergivenhet till socialdemokraterna är nyttig?

 9. Nyspråket. *Stureplanscenter*: En bondmora och lantisen som kom till stan.