Federley ångrar sin donation till IDF!?


Vi är många som reagerat kraftigt på Fredrick Federleys politiska självmål då han berättade att han skänkt pengar till den Israeliska armén.

Bland bloggarna har det väckt ett stort intresse också hur Federleys kommentarer ser ut. Det finns mängder av kommentarer som uppfyller alla kriterier för att omedelbart plockas bort men uppenbarligen bryr sig inte Federley om detta. På min blogg har ett antal personer kommit med fullständigt irrelevanta påståenden i kommentarerna kring Federley men jag har valt att helt stryka sådant. Så Federley gör inte bara Centern en björntjänst, han gör samma sak åt hela bloggosfären.

Kyrkoordnaren skriver: ”Den 15 juli frågade jag mig: Vad säger Centerrörelsen om Fredrick Federleys utspel att skänka pengar till Israels försvar? Det fanns skäl att känna sig allvarligt bekymrad över en enskild ungdompolitikers omdömeslösa agerande för att skapa opinion. Fredricks och CUF:s stöd för månggifte har ju inte åstadkommit några större applådåskor och nu var hans syfte att föra in Centern på den utrikespolitiska arenan. Federley gjorde Centern en björntjänst.”

Bloggaren Robsten reagerar också över hur det debatteras på Federleys blogg, fast kanske mer om själva debattekniken och skriver: ”Om vi tar Federley som ett exempel så tenderar han att kalla alla stater som han inte gillar för antidemokratiska (märkligt nog inte för diktaturer som ju är demokratins motsats).”

Så nog har konflikten i mellanöstern rört om en hel del i bloggosfärbägaren. Bland annat har Lennart Frantzell idag skrivit ett mycket läsvärt inlägg. Det utgår ifrån det faktum att frågan om mellanöstern också diskuteras internt i Folkpartiet. Lars Drake har kritiserat Israels agerande vilket föranledde Cecilia Wikström att reagera. Så här skriver Lennart om det:

Cecilia Wikströms svar visar hur många i Europa och USA aldrig kommer att kunna förstå – om de ens är det minsta intresserad av – den historiska omvälvning som just nu sker i den islamska Mellanöstern. Genom att endast se Mellanöstern som en förlängning av Förintelsen i Europa för 60 år sedan så förlorar man all insikt om, och allt inflytande över, den revolution som kommer att påverka hela världen. Unga professionella i Palestina, Libanon, Egypten, Jordanien och Irak är precis lika ointresserade av Cecilia Wikströms engagemang för Förintelsen som Cecilia Wikström är för den armeniska Förintelsen eller för.”

På ett sätt är det trots allt bra att Federley går ut som han gör. Väljarna får på det sättet upp ögonen för vad han tycker om saker och ting. Vi är nog många som tror att partiet lokalt i Stockholms län ångrar bittert att han placerades på riksdagslistan. För att åter citera kyrkoordnaren: ”Federley gjorde Centern en björntjänst”.

I Dagens Nyheter igår kom pudeln.

Federley: ”– Donationen var en symbolmarkering. Just då tyckte jag det var rimligt, men jag förstår kritiken och tar den till mig.”i


11 svar till “Federley ångrar sin donation till IDF!?”

 1. Sorry för felplacerad kommentar Jinge. Jag menar att Federley är rätt körd, och det i dubbelbemärkelse.

 2. ”Min lojalitet ligger hos demokratiska och fria länder.”

  Med andra ord så borde Federley skänka pengar till Hamas eftersom de är demokratiskt valda och strävar efter ett fritt Palestina. För det är väl inte så att frihetsälskande Federley stöder ockupation..?

 3. Fredrick verkade inte ångra sig ang. att han skänkt pengar den israeliska armén när han diskuterade med Gustav Fridolin (mp) i SVT:s Gomorron Sverige, tidigare den här morgonen (8:15). Han verkade heller inte tydligt säga att han inte kommer att göra om samma sak igen, trots det som står sist i artikeln på Dagens Nyheter.

 4. Jag hade tänkt att rösta på alliansen, men det blir inte centern efter detta. Folkpartiet och kristdemokraterna var uteslutna tidigare. Moderaterna? Nja!

 5. Enligt Federly har han inte alls ångrat sig. Rubriken ”Federly ångrar sin donation till IDF!” är alltså fullständigt galet. Vidare är det inte ”en pudel”, eftersom han inte ångrat sig.

  http://federley.blogspot.com/2006/07/sista-dagarna.html

  ”De får det att framstå som att jag ångrar donationen vilket inte är rätt. Jag skriver att jag förstår kritiken. Sen har det ju vinklats som att pengarna går till vapen när de går till en social stödförening för soldater som administreras av försvaret men så funkar medielogiken.”

  M.a.o stöder han fortfarande att han donerat pengar till IDF.

  Angående hur mycket han skänkte, enligt han själv i Internationalens ”Hallå där!”:
  http://www.internationalen.se/news.php?extend.1577

  ”Vad jag har skänkt räcker väl till ett par kalsonger. ”

 6. Jag tycker å andra sidan inte att man ska döma ett helt parti utifrån en riksdagsledamots uppfattning (som för övrigt försöker köra en fristående personvalskampanj i partiets namn).

 7. Menar jag att DN ljuger? Goddag yxskaft. DN skriver ju inte att han ångrat sig. Det är din rubriksättning som ljuger isf, om man ska ta till ljugar-argumentet.

  Du skriver: Federly ångrar sig i DN och länkar till en artikel där följande står:

  ”Federley: Inga fler donationer”

  ”Fredrick Federley säger att han inte ångrar donationen, men skulle inte göra om den.

  –Donationen var en symbolmarkering. Just då tyckte jag det var rimligt, men jag förstår kritiken och tar den till mig. ”

  Menar du att DN ändrat artikeln från att du läste den till att jag läste den?

  Ingenstans i DNs artikel står det att han ångrar sin donation av kalsonger till IDF, bara att han inte skulle göra om det och ”förstår kritiken”. På hans blogg poängterar han ytterligare att han inte ångrar sig utan anser att det var något sorts politiskt ställningstagande.

  Sen när förresten började du tro på DN blint? Med tanke på din post några dagar sen om att Bergling blivit vänsterpartist blev en stor artikel i just DN…

 8. Ptja..

  ”Donationen var en symbolmarkering. Just då tyckte jag det var rimligt, men jag förstår kritiken och tar den till mig.

  Skulle du skänka pengar till israeliska försvaret igen?
  – Nej, man ska ju inte ge pengar till en krigsförande organisation.”

  Jag tolkar hans uttalande som att han ångrar sig även om han inte säger det ordagrant. Inte bara för att han BORDE ångra sig. Israel var en krigförande stat då han skänkte pengar oxo..

 9. Jag vetefan om han ångrar sig egentligen, eller vad för typ av ånger det är . :) Ånger över att han gett pengar till IDF till kalsonger, eller att det blev sån rabalder för det.

  Snarare tror jag att han, som siktar på riksdagen via personval, kör enligt ”all publicitet är bra publicitet”. Frågan är väl om de röster han förlorat på utspelet vägs upp av de röster han fått (hans utspel måste vara det mest israel-vänliga som någonsin gjorts i svensk politik, så en hel del judiska nationalister bosatta i Sverige lär ju stödrösta just på honom utan att kanske bry sig om centerns övriga frågor).

  Han fick ju i alla fall vara med på SVT morgon! :)

 10. Fredrik var nog lite naiv där, bra att han insåg det fel han begick.

  Har Israel atomvapen? Har så för mig.

  GötePöte