Färgrevolution i Armenien?


Är en ny färgrevolution under uppsegling i Armenien?

Björn Nilsson, ”Björnbrum” (http://bjornbrum.blogspot.se/) har liksom jag läst två artiklar i siter som inte minst jag har citerat. De har olika uppfattningar. Björn har vänligen sammanfattat och översatt till svenska. Detta följer efter en kort, officiell presentation av konflikten. Jag var i Jerevan i mars 1985 på en studieresa av socialmedicinska föreningen, men vet föga om politiken i landet.
Armenien har 3 miljoner invånare och var en av de tiotalet stater som diplomatiskt stött Ryssland i samband med Krimkrisen 2014.
Serzj SargsianSerzj Sargsian
Aktuell officiell bakgrundsinformation.SvT
Den tidigare premiärministern Serzj Sargsian valde i måndags att avgå efter nästan två veckor av protester i Armenien. Sargsian var president i tio år, fram till den 9 april, då hans mandat gick ut. Han hann sitta elva dagar på sin nya post som premiärminister innan han avgick.
Han anklagades för att klamra sig fast vid makten genom de ändringar i författningen som ökade premiärministerns makt. Armeniens tillförordnade premiärminister Karen Karapetian föreslår nyval som en lösning på den politiska krisen i landet. Oppositionsledaren Nikol Pasjinian skulle ha hållit samtal med Karapetian om hur landets nya styre ska utformas. Men mötet ställdes in, vilket fått Pasjinian att uppmana till nya protester. Vi kan inte tillåta Republikanska partiet att fortsätta styra landet, sade han i ett videoinspelat uttalande sent på tisdagen.
”Problemet var inte (den tidigare premiärministern) Serzj Sargsian, utan hela Republikanska partiet.” Karapetian anklagar i sin tur oppositionsledaren för att ha velat använda mötet till att enbart föra fram sin egen agenda. Den tillförordnade premiärministern för fram nyval till parlamentet som en väg ur krisen, som han säger måste få en lösning för att inte ekonomin ska drabbas. Om Pasjinian vill bli premiärminister bör folket få ta ställning till det i ett val, tillägger Karapetian.

DN skriver 25/4 ”Rysslands president Vladimir Putin talade på onsdagen i telefon med sin armeniske kollega Armen Sargsian, enligt Kreml. De båda presidenterna var överens om att mana landets politiska krafter att visa återhållsamhet och göra sig redo att lösa den politiska krisen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Sargsian avser att inleda samtal med politiker från olika sidor för att försöka hitta en lösning. Den armeniska oppositionsledaren Nikol Pasjinjan uppgav samtidigt att han träffat ”ryska tjänstemän” som ska ha försäkrat att Moskva inte har för avsikt att ingripa i krisens Armenien, uppger Reuters.” DN

Ja, är en ny färgrevolution under uppsegling i Armenien? Den frågan är ännu inte avgjord. Somliga säger att så är fallet, andra argumenterar emot. Låt oss se på vad två nätsajter säger!

Globalresearch hävdar att det som hänt i Armenien är ett nederlag för demokratin.Globalresearch Varför? – Nio av 105 parlamentsledamöter har lett en alltmer våldsam rörelse för att störta en demokratiskt vald regering genom en ’mjuk’ militärkupp. I bakgrunden finns grupper i den armeniska diasporan i USA som arbetar för en ’regimförändring’.
JerevanHuvudstaden Jerevan med en miljon invånare. Man skymtar berget Ararat där ju arken med Moses och djuren strandade då vattnet rann undan. Källa Bibeln
Den armeniska regeringen har enligt artikeln gjort samma fel som den ukrainska inför ’Maidan’, man har vikt sig för kraven. Samtidigt har EU tryckt på för att få fängslade armeniska upprorsmakare frisläppta, även våldsamma sådana. En del militärer har gått ut på gatorna tillsammans med oppositionsgruppen. Det kan tyda på att diktatur och inte demokrati väntar bakom hörnet.

Alexander Mercouris skriver i The Duran att det inte är en färgrevolution i Armenien. TheDuranHan hävdar att det kan vara svårt att skilja ’äkta’ politiska kriser från sådana som drivs fram av USA. han menar att jämförelsen med Ukraina är missledande och fel. I Ukraina var proteströrelsen uttalat ryssfientlig. Något sådant har inte setts i Armenien. Förhållandet mellan dåvarande presidenten i Ukraina och Ryssland/Putin var också dåligt, ändå fick han gå. Den armeniske premiärministern har goda relationer med Ryssland och Putin. Däremot har han svikit tidigare vallöften (övergång från president- till parlamentariskt styre), och det talar emot honom.

Vidare har Armenien ett besvärligt geopolitiskt läge, trängt mellan fienderna Turkiet och Azerbaijan (och tidvis i krig med den senare), och har ingen annan än Ryssland att vända sig till om man behöver en stark internationell hjälpare. Detta talar mot att Armenien skulle göra en geopolitisk kursändring. Den ryska regeringen verkar för närvarande inte vara särskilt oroad.

i Andra om: , ,, , ,


6 svar till “Färgrevolution i Armenien?”

  1. Turkiet har utbildat och utrustat Azerbadjans armé under flera års tid nu. Snart smäller det där, med EU’s och Obama/Clintons hjälp.

  2. När Armenien hotas av muslimer kommer något att hända. Inte första gången heller.

  3. Nej, USA må ha dålig underrättelsetjänst ibland och förlita sig på överentusiastiska källor, men Armenien har de inte något att vinna på att bråka i. Några amerikanska armenier är en sak, men de har inga problem att fara fram och tillbaks mellan USA och Armenien, det finns ingen revansch för dem att få egentligen, inte som de fördrivna nazisterna från Ukraina. Den stora diasporan, och den är enorm även med östeuropeiska mått mätt, sett till andel av befolkningen, den befinner sig i Ryssland, där de arbetar och skickar hem pengar till sina familjer i Armenien. Det är inte en oansenlig del av BNP som kommer in i Armenien på det sättet.

    Nej, USA är nog glada att deras företag får verka där utan större problem, de skulle inte ha något att vinna på att ställa till bråk i Armenien. För EU och USAs del, så är bojsänket Ukraina en tillräcklig börda.

    Min sambo på universitetet arbetade en tid i Armenien och när jag själv bodde i USA, så umgicks jag en del med några Armenier på krogen.

    PÅ Counterpunch ser man ibland vad man vill se.

  4. Jag håller med Martin Kullberg. Men det finns ett annat land som strategiskt placerat mellan Ryssland i norr, Kina i öster och Afghanistan och Iran i söder, Detta land är Kazakhstan. Ett land som är en ledande producent av olja och andra naturresurser. Oljefältet Kashagan är ett av de största oljefälten utanför Mellersta östern.
    Den Kazakhstanska regeringen har under 2017 ingått ett avtal med USA, som ger USA tillåtelse att bygga en militär bas i Aktau. De får dessutom använda hamnportarna i Aktau och Kuryk för att transportera militär utrustning till Afghanistan.
    http://rkrp-rpk.ru/2018/04/29/астана-пустит-американских-военных-н/
    Dessutom så kan USA militärt skydda amerikanska oljeintressen i landet. T ex så finns ExxonMobile i Kazakhstan sedan 20 år tillbaka.

  5. DN rapporterar att parlamentet röstade ned Pasjinjan som premiärminister med 55 röster mot 45. Inte märkligt. Hans parti har färre än 10 % av rösterna i parlamentet, ungefär som V. Då manar denne ”demokrat???” sina anhängare att gå i strejk. Han har tidigare sagt att det parti som har majoritet i parlamentet inte ska få ställa upp inkommande val.