Faran med IP-telefoni


Idag skriver Dagens Nyheter en hyllnings-
artikel om IP-telefoni. Det blir billigare än med vanligt abonnemang från Telia avslöjar de.

Det är förvisso sant. Själv har jag IP-telefoni sedan ett halvår tillbaka och det är klart billigare men också mycket – osäkrare. Det har hänt mig ett antal gånger att bredbandet försvunnit helt, irriterad griper jag då telefonluren för att kontakta supporten – men ofta är det förstås tyst i luren. Det är inte bara internet som ger upp, det är lika ofta själva telefonidelen.

DN nämner strömavbrott, det är sant. Har inte utrustningen ström så är den – stendöd. Har man IP-telefoni så är det ett absolut krav att man också har mobiltelefon och att den är laddad. Oavsett vilken typ av nödsituation som kan tänkas dyka upp, IP-telefoni är definitivt inte maximal säkerhet utan någon form av fungerande backup. Sedan kan förstås var och en räkna ut vad man tänker när man vill ringa sin ISP och fråga om avbrottet ska vara länge…

I mitt fall skulle jag givetvis kunna välja min kabelteveleverantör också. Jag skulle till och med få tjugofyra megabit i stället för cirka fjorton som jag har nu. Men tyvärr är kabelbolaget ännu mer instabilt än min adsl-

leverantör. Jag tycker att DN kunde ha tryckt mer på de faktiska nackdelarna med IP-telefoni i sin artikel. Det är bra och kul med ny teknik, men man får inte blunda för att den är enormt sårbar. DN DN2

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]IP-telefoni, Bredband, ISP, Telia, Säkerhet, Teknik, Internet[/tags]


7 svar till “Faran med IP-telefoni”

  1. Jag har haft IP-telefoni i flera år och har sällan haft problem med den. Det var lite grann i början, men de senaste 3 åren har inget krånglat. Det är bara räkningen som har sjunkit med 75% i mitt fall. Det räcker som argument för mig i.a.f. Och handen på hjärtat.

  2. Tekniken är inte mogen ännu, men för somliga kan det fungera rätt hyfsat. Problemet är mest att få internetförbindelsen lika drftsäker som den fasta telefonin har varit och det lär ta många år till.

  3. En sak till man ska komma ihåg är att fax och modem ofta fungerar dåligt via ip-telefoni. Det är värt att tänka på för den som har villalarm som använder modem för att koppla upp sig mot larmcentralen eller om man använder modem för att fjärrstyra t ex värmen i sommarstugan.

  4. Ytterliggare en sak om IP-telefoni. Jag hade det ett tag från bredbandsbolaget men fick säga upp det för att det krånglade hela tiden. En sak som bör tas upp när man tvingas gå tillbaka till fast telefoni är att du tvingas betala för som om det är första gången du skaffar telefon. En kostnad som kan variera men 1200:- är normal kostnad. (Jag lyckades få ner den till 600:- som jag till slut fick ut av bredbandsbolaget då dom inte informerat mig om att när dom tog över fanns ingen möjlighet att gå tillbaka till fast telefoni kostnadsfritt)

  5. Jag tror många uppfattar sig själv väldigt viktig och vill ha en telefoni och internet säkerhet i klass med SOSAB… men det blir ofta lite för dyrt…
    Men IP-telefoni är både billigt och pålitligt. Och är det så att dataleverantörn skulle ha problem så har vi väl en 30 miljoner mobilabonnemang idag i Sverige… Så ringa till tex polis och ambulans är nog ingen fara.. men hur ofta gör man det som privatperson??
    Jag har testat flera olika IP-telefoni lösningar både privat och i jobbet. Och man tjänar massor av pengar. Jag bor ihop med en partner från utlandet och hade tidigare telefonräkningar på 3-4 tusen per månad och de är idag på ca 5-6 hundra… och det rings mer än tidigare.

  6. Vi porterade vår fasta telefoni till IP för 2 år sedan. Faxen går på IP och villalarmet har vi via GSM. Vi har haft ett avbrott på IP under dessa 2 år. När avbrottet uppstod fick jag mail och sms om det inträffade. Personligen märkte jag aldrig av det.

  7. Är absolut beredd att betala nån hundralapp mer i månaden för att vara säker på att det fungerar.