Fågelviruset har muterat säger media


Det är en uppgift som jag tror obetingat på. Detta virus muterar tämligen snabbt och det sker sannolikt fler än en gång per dygn…

Men är det över huvud taget en nyhet? Det är svårt att bedöma det för en lekman. Så här skriver DN/TT:

”Forskare i Vietnam säger att fågelinfluensaviruset H5N1 har muterat till en farligare form som lättare kan angripa däggdjur, rapporterade statliga medier på söndagen.”

Cao Bao Van, chef för molekylärbiologiska avdelningen vid Pasteurinstitutet sade att ”24 virusprover från fjäderfän och människor avkodats och visar en påtaglig variation av antigener…

…Förändringen kan resultera i att viruset lättare drabbar däggdjur och därmed människor.”

Att fågelinfluensaviruset H5N1 tillhör något av det absolut farligaste vi stött på under de senaste decennierna är väl helt klart.

Uppmärksamheten det fått globalt är tämligen självklar även om vissa kvällstidningar skjuter mygg med kanon.

När man skriver om detta brukar det bli kommentarer som förfasas över faran med ett globalt spritt virus som kan slå ut hundratals miljoner människor.

Sedan brukar det alltid bli ett par kommentarer som går ut på att pollenallergier är farligare. Varför det blir en sådan polarisering begriper jag inte riktigt.

Min egen uppfattning är, som jag skrivit många gånger tidigare, att Sverige bör ha resurser till en egen vaccinproduktion snarast.

Även om inte H5N1 blir en luftburen smitta mellan människor så kommer det andra som blir det..7 svar till “Fågelviruset har muterat säger media”

 1. Det här är ingen kommentar till fågelviruset (aktuella ämnet).

  Jag brukar läsa din blogg och har noterat att du inte kommenterat (bloggat) om Nalin Pekguls flykt från Tensta.

  Har du någon kommentar om det ämnet?

 2. Kommentarer som inte berör ämnet i en bloggning är s.k. metakommentarer vilket jag normalt inte tillåter. Till sådana finns mail som fungerar alldeles utmärkt.

  Skälet till att jag inte accepterar metakommentarer är att jag vill att kommentarerna till varje post ska handla om posten och inte en massa annat. Det framgår av kommentarsreglerna och min mailadress återfinns på fler ställen här på bloggen..

  I praktiken betyder det att jag automatiskt raderar kommentarer av det slaget. Vill man (du) att jag ska berätta vad jag tycker om det ena eller det andra så gör jag gärna det om jag tycker något. Men när jag tycker något så brukar man normalt inte behöva ställa den frågan eftersom jag redan tyckt.. :)

 3. Pengar finns det.
  Bo Lundgren han som kallar sig riksgäldsdirektör skulle ju strunta i att amortera 5 miljarder på statsskulden i år.
  Det var vad dom sa i går.

  Så vad är det för fel, dom kan ju låta bygga både flygplanet och vaccinfabriken, så vad tusan funderar dom på?

  Utredningen som dom prata om för 5 veckor sen har dom ju redan fått.

  Är det någon som vet vad beslutsfattarna sysslar med nu ?

 4. H5N1 tillhör inte något av det farligaste vi stött på under de senaste decennierna. Det finns en klassificering över farliga smittämnen och man kan säga att exempelvis Ebola och H5N1 spelar över huvud taget inte i samma liga.

  Vad som kan utvecklas ur viruset är en annan sak, influensavirus muterar ganska ofta, i vida populationer sker det sådana mutationer i stort sett varje vecka. H5N1 kommer aldrig bli en luftburen smitta mellan människor, men om antigenskift inträffar och det blir t.ex. H3N2 eller liknande kan det absolut bli det. Denna sifferkombination talar nämligen om något om de proteiner som bygger upp virusets utsida och är de som immunförsvaret ”ser” när man smittas. Beroende på kombinationen kan viruset därför vara olika lätt att smitta.

  Det som har hänt här är en antigendrift, detta är normalt och kommer sig av att influensavirus i sin replikering (när de försökar sig) inte har någon inbyggd mekanism för att se till att dess RNA (arvsmassan för denna typ av virus) läses korrekt när nya virus skall tillverkas. De flesta DNA-virus samt övriga organismer i biosfären har inbyggda mekanismer mot ”kopieringsfel” som saknar i dessa typer av virus. Därför inträffar det mutationer mycket ofta, de flesta har dock ingen större inverkan på viruset medan en del kan ha en radikal verkan.

  Antigenskift är något annat, det orsakas nästan aldrig av en mutation av viruset utan vad som händer är att två virus invaderar en cell samtidigt, exempel H5N1 och H3N2. Det kan då hända att de virus som produceras hädanefter har skiftat delar av proteinskalen med varandra, exempelvis skulle H5N2 eller H3N1 kunna uppstå ur detta. Hur farliga dessa skulle vara för oss människor beror på många faktorer.

 5. Handlingskraftig regering

  ”Hörde ryktas om att det skall tillsättas en utredning som skall utreda om forskarna i Vietnam jobbar vetenskapligt och efter beprövad erfarenhet. Men det kan väl inte vara sant?”

 6. Det är väl en ganska bra idé att göra en utredning när det just nu enda källan är en nätupplaga av en vietnamesisk tidning. En sådan utredning borde ta kanske ett par dagar att undersöka sanningshalten i påståendena och ifall det vietnamesiska forskarna arbetar vetenskapligt och har erfarenhet av denna typ av arbete.

 7. En hädisk dikt kring detta ämne

  ”O Jesus i höjden, låt nyliberalerna o timbro få smaka fågeln, när tranan når hornborgarsjön, låt antigenskiftet ske mot rätt snp/polymorfism nyliberala block, å låt daggmaskarna få äta kycklingpurré”