Fågelinfluensan redan i Sverige enligt TT


Det har gått lite snabbare att få hit fågelinfluensan än vad vi hade väntat oss verkar många tycka.

TT: 13:05 Expert: Smittan kan ha nått Sverige. Fågelviruset finns i praktiken sannolikt redan i Sverige. Den bedömningen gör Björn Olsen, ledande expert på fågelinfluensa, efter att det i dag bekräftats att två tyska svanar i Östersjön dog av viruset H5N1.

Egentligen finns det ingen anledning att höja på ögonbrynen inför det TT berättar. Alla har vetat att den skulle dyka upp här och frågan har bara varit – när. Att man nu räknar med att den redan finns i landet betyder egentligen inget alls. Frågan är möjligen vad som händer när myndigheterna bekräftar den första döda fågeln som är smittad med H5N1. Men någon panik blir det knappast.

Höns och äggproducenterna lär bli de första som märker av en minskad efterfrågan. Men i den moderna produktionen går knappast några större mängder höns runt som ”sprätthöns”. Och de som har sådana får väl tillfälligt sluta krav-stämpla äggen, eller hur de nu gör.

Man får väl hoppas att landets alla juniorer i 3-4årsåldern blir tillräckligt förmanade av sina föräldrar för att inte på egen hand inleda någon räddningsoperation. Frågan är väl om ålderskategorin är mottagliga för den sortens påverkan. Själv funderar jag på att anmäla mig som frivillig om det kommer att behövas ornitologer för att hjälpa till med provtagningar etc.


4 svar till “Fågelinfluensan redan i Sverige enligt TT”

  1. Kyckling- ägg och kalkonproducenterna klarar sig nog, värre är med viltfågeluppfödarna. De har sina djur under bar himmel. Jag tvivlar också på att de kan kontrolleras av myndigheterna.

  2. Det vore väl synd om det blev en panik, egentligen. Speciellt som dessa bakterier dör vid ganska låg värme. Den behandling som förutsätts av fågel för att man ska slippa sjukdomar som ALLTID är relaterade till fåglar räcker för att slå ut bakterien.