Fågelinfluensan ointressant för högeralliansen

Under den socialdemokratiska regimen så var Morgan Johansson Folkhälsominister. Det var under den tiden som fågelinfluensan blev en stor och omdiskuterad fråga.


Den massmediala höjdpunkten
inträffade när några viggar upphittades i Oskarshamn, fåglar som hade dött av influensans elaka variant, H5N1. Jag minns att kvällstidningarna visade dramatiska bilder med pilar som utvisade var kärnkraftsverkets säkerhetsbunker fanns, för det var därifrån ”katastrofarbetet” leddes.

Men en god sak hände i alla fall. Departementet undersökte frågan och kom fram till att vi
– behöver egen produktionskapacitet i Sverige så att vi snabbt kan producera vaccin. Det beslöts att man skulle avsätta en miljard för att bygga en sådan fabrik, och beslutet i riksdagens partigrupper var enhälligt.

Så gick det som det gick. Vi satt plötsligt med en borgerlig högerregering och därmed dog frågan om vaccinfabrik. Lars Rekke som hade utrett saken redogjorde för de två produktionsmöjligheterna, antingen gör man vaccin på hönsägg vilket är den traditionella metoden, eller också bygger man en vaccinfabrik som använder en ny metod som framställer vaccin långt mer effektivt med – genteknik.

Nackdelen med den sista metoden är att den ännu inte är certifierad fullt ut. Den fungerar utmärkt och är ekonomiskt effektiv, och kanske det viktigaste – mångfalt snabbare än den gamla. Börjar man bygga en sådan vaccinfabrik idag så kommer den att vara godkänd den dagen den står färdig.

Men läser man folkhälsominister Maria Larssons interpellationssvar på frågan om hur det ska bli med den nya fabriken så svarar hon undvikande och säger att det inte är klart vilken metod man ska använda.

Enligt en välunderrättad källa kan jag berätta att man under den socialdemokratiska regeringsperioden hade regelbundna sammanträffanden mellan departementet och de berörda partierna, enligt samma källa förekommer inga sådana sammanträden eller informationsträffar i nuläget, något som ytterligare styrker mig i min uppfattning att regeringen tänker fortsätta att ligga lågt.

Vi vet av erfarenhet att högerregeringar inte vill använda skattemedel för folkflertalets bästa, de vill helst transferera pengarna till dem som redan har. Men nu kan vi räkna med att inom några veckor ha de första flyttfåglarna på plats varav en del givetvis kommer att göra som i vår nationalsång – leva och dö i Norden, och nu dessutom av H5N1.

Har Maria Larsson (kd) och resten av högerregeringen inte för avsikt att satsa på att bygga upp produktionsmöjligheter för vaccin utan hänvisa till ett lager av Tamiflu, som möjligen kan hjälpa ett fåtal, ja då känns det angeläget att de meddelar skattebetalarna detta.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Fågelinfluensan, H5N1, Högerregeringen, Maria Larsson, Vaccinfabrik, Folkhälsan, Pandemi, Politik[/tags]

Nyligen.se

  8 comments for “Fågelinfluensan ointressant för högeralliansen

 1. Kurt
  7 februari, 2007 at 14:34

  Under (s) styret informerades övriga partier i viktiga frågor, det bryr sig ju inte (m) om längre. Och det finns ju inte någon anledning att ha sammanträden mellan departement, eftersom det är Fredrik och Anders som bestämmer. Blir fågelinfluensan en stor sak i media igen så kommer de att pytsa ut några miljarder till läkemedelsindustrin. Men någon vaccinfabrik blir det inte, det skulle ge långsiktiga kostnader. Det blir billigare att köpa vaccin till ett UTVALT skikt av befolkningen, om det blir aktuellt.

 2. caridon
  7 februari, 2007 at 14:35

  Jinge Hur många har dött av fågelinfluensan i sverige ?

  Hur många bedöms dö av fågelinfluensan i sverige de närmsta åren. (best och worst case cenario)

  Vad skulle det kosta att bygga denna fabrik ?

  Vad skulle det kosta att vaccinera befolkningen i stor skala ?

  vilka är alternativen till att bygga fabriken ?
  Fins det kappacitet på annat håll ?

  Hur många skulle dö av storskaligt vaccinerande ?

  Detta är alla relavanta delfrågor och innan vi har svar på det kan man inte veta om det är lämpligt att bygga en fabrik. Min gissning är att det är rent slöseri att bygga denna fabriken och att vi kan rädda många fler liv genom att använda pengarna till annat (tex canserbehandlingar)

  /C

 3. 7 februari, 2007 at 14:44

  Men Caridon då.. :-)

  1) Noll, om man inte räknar Spanska Sjukan dit, isf var det väl 80-85000
  2) Om det blir H5N1 som blir nästa pandemi vet vi inte, forskarna tror det. Gissningsvis kommer hundratusentals att dö, i värsta fall över miljonen
  3) En miljard
  4) Försumbart, 10.- per person kanske.
  5) Inga, det finns en realkapacitet till produktion av 300 miljoner vaccindoser idag, vi är sex miljarder.
  6) Nej det finns som jag skrev, produktionskapacitet på 300 miljoner doser för hela planeten.
  7) Svårt att säga, under alla omständigheter skulle över 99% av de vaccinerade överleva.

  Beslut om en sådan fabrik är redan fattat, nu bromsar högern, sannolikt av de skäl jag nämner i bloggposten.

  Men även om inte H5N1 blir nästa farsot så behöver vi stor produktionskapacitet i norden. Sars, Ebola, Dengufeber och liknande sjukdomar kan när som helst bli luftburna genom en mutation och då vill det till att vi SNABBT kan tillverka vaccin.

  Och du; vänd dig gärna till din riksdagsman om du har synpunkter.

 4. Noctivagus
  7 februari, 2007 at 14:54

  Inte alls intressant. Men man kanske inte spelar på att skrämma folk. Tyvärr visar det skrivna och flera kommentarer på en total förblindad av röda skyddslappar. Som vanligt är man tyvärr tvungen att säga.

 5. Anders
  7 februari, 2007 at 14:57

  Det vore väl dags för moderaterna att visa att de menar allvar nu. I Idonesien är det ett 40tal som smittats varav flera av luftburet virus. Men det är väl som vanligt. Högern vill aldrig använda skatter till annat än att berika sig själva.

 6. 7 februari, 2007 at 14:59

  Ta-mig-faan: De högerextrema vill inte bara döda alla vargar, alla människor oxo…

 7. 9 februari, 2007 at 00:37

  Visst är det som Anders säger att smittan har kunnat påvisas spridas mellan människor i en del fall. Att det kommmer en pandemi är klart men frågan är bara när. Sedan ger faktiskt ett vanligt pneumokockvaccin ett visst skydd mot lunginflammation som är den allvarligaste följdeffekten vid smitta av fågelinfluensa eller influenser i största allmänhet.
  Har varit känt mycket länge av både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket. Minskar dödligheten med ungefär 30%. Dessutom ger det skydd i upp till 5-7 år.
  Visst är det bästa om det kombineras ett pandemivaccin på sikt eller Tamiflu på kort sikt. Om man jämför med en ”vanlig” influensa så ger ett vanligt influensavaccin ihop med en pneumokockvacciner ett väsenligt högre skydd än bara med influensavaccin.

  Men visst behövs en vaccinfabrik under statlig kontroll i landet. Vi pratar inte bara vid en pandemi utan även för den vanliga årliga influensarna. Så ett kontinuerligt basbehov behöver produceras på årsbasis i alla fall.

  (Hm får läsa in mig på det här igen och uppdatera mina för ämnet aktuella webbplatser.)

 8. caridon
  10 februari, 2007 at 13:30

  Du Caridon! I fortsättningen så läser du igenom kommentarsreglerna och bemödar dig om att följa dessa.

  Dessutom ska du använda en fungerande mailadress!! :-(

  / Jinge

Comments are closed.