Fågelinfluensan i Fjollträsk, någon överraskad?


Nej jag kunde väl tro det. Att hela landet är drabbat av sjuka fåglar inom kort är helt uppenbart.

Regeringens specielle utredare ska lägga fram ett förslag om de närmare om-ständigheterna när det gäller byggandet av en vaccinfabrik den sista mars. Då först får vi besked om när-var-hur. Samtidigt läste jag igår en tidningsartikel om fågel-influensans företrädare. Det var Spanska Sjukan som i praktiken dödade 5% av världens innevånare.

Spanska Sjukan spreds huvudsakligen på 18 dagar och då ska vi vara klara över att kommunikationerna inte alls var lika goda på den tiden som de är idag. Hur man kommit fram till siffran vet jag inte, möjligen gäller den bara USA.

Om H5N1 kommer bli nästa dräpare av format vet vi givetvis inte i nuläget. Men skulle samma procentuella dödlighet gälla så kommer ca 300 miljoner människor att dö om inte man hinner få fram ett vaccin. I Sverige skulle det då bli 450 000 människor.

Det säger sig självt att landet på inget sätt är förberett på att en miljon eller fler medborgare insjuknar samtidigt i influensa.

Många kommer helt enkelt att dö enbart för att de inte kan beredas någon vårdplats.

Regeringen kommer inte att på något sätt kunna förstärka akutsjukvården i sådan omfattning så att man går iland med den uppgiften.

Men det blir en lätt absurd situation när man samtidigt kan läsa i tidningarna att man överväger att satsa fyra miljarder på att köpa två flygplan från USA. Nuder hävdar att överskottet i statsbudgeten i år blir dramatiskt.

Ok. Dåså! Då tycker jag att vi ska höja sjukvårdsbiträdens- och sjuksyrrors löner till en nivå så att dessa yrken blir populära igen. Satsa gärna någon miljard på att bygga ut beredskapen inför katastrofer och pandemier nu när plånboken är fylld.

Busch och hans anhang får väl försöka sälja dessa flygplan till någon som behöver dem.

Nu undrar jag förstås över var alla avspärrningar i stan kommer att bli. Dessutom förstås över den ”krislednings-central” som bör upprättas om man följer exemplet från Oskarshamn. Finns det en källare i Rosenbad som man kan använda?

Det finns i.a.f. ett ledigt rum på UD..


4 svar till “Fågelinfluensan i Fjollträsk, någon överraskad?”

 1. Nix, inte ett dugg förvånad.

  Men vad som är slående är hur väl informationen till media från krisberedskapen (eller varifrån det nu kommer) verkar kunna hålla emot oro och panikkänslor hos människor.
  Fast jag undrar lite över valet att inte göra några som helst avspärrningar i huvudstaden efter att både Oskarshamn och Oxelösund fick sina tre- och tiokilometerscirklar utmarkerade på nyhetskartorna per omgående efter första viggen/sothönan.
  Är det också ett sätt att lugna medborgarna?
  Anledningen sades ju vara att den ena svanen ”låg på isen” och den andra svanen var ju bara en fågel! Jaha, och en fågel är ingen fågel?!

  Ja, ja, bra i alla fall att det är lugnt.

 2. ”Regeringen kommer inte att på något sätt kunna förstärka akutsjukvården i sådan omfattning så att man går iland med den uppgiften.”

  Det beror på vilken regering vi har när sjukdomen slår till! Göran Hägglund påstod med bestämdhet att en borgerlig regering skulle klara en katastrof betydligt bättre än en sosseregeringen.
  Antagligen skulle en borgerlig regering börja mata fåglar med betat foder och på så sätt lätt som en plätt stoppa fågelinfluensan.

 3. Är det inte amerikaner som äger Volvo och Saab numer, kan det ha något att göra med allt möjligt som verkar väldigt konstigt i svensk politik idag tro?

  Vi har ju dessutom ett stort handelsöverskott mot USA, och det är väl detta man är tvingad eller vill göra något åt – kanske eller ska det kanske kallas U-hjälp :-).

 4. Är det mörka pertiet på bilden en horisontell Sverigebild möjligen?