Facket yrar nu igen


Ibland undrar jag lite över tingens ordning…

Nu bråkar facket eftersom ett Lettiskt företag lämnat anbud på ett bygge i Vaxholm och sedan tagit hem affären. Lettiska byggjobbare har kommit hit för att göra jobbet.

Då kommer facket och kräver att det ska vara svenska kollektivavtal som gäller vilket är lätt absurt eftersom de lettiska jobbarna inte är med i Byggnads i Sverige.

Märkligt…

Jag lyssnade på ett radioprogram som handlade om ett par tjeckiska jobbare som bygger radiomaster åt ett mobiltelefonföretag här i landet. Då var det inget fack som bråkade trots att de bara hade hälften i inkomst per timme jämfört med sina svenska kollegor.

Likadant är det med, de i första hand polska åkerierna, som redan arbetar i landet. Deras chaufförer kommer definitivt inte upp i svenskarnas löner. Det här kommer givetvis att gälla många branscher framgent i takt med att de gamla östländerna upptäcker att Sverige kan bli en god marknad.

Vi var ju många som talade om detta som ett kommande problem i samband med utvidgningen av EU, men det skulle inte bli några konflikter kring detta hävdade våra framträdande politiker.

Problem är det väl egentligen inte heller om man bortser från facket som nu inser att vi kommer att förlora en hel mängd av arbetstillfällen.

Lettlands regering är, med viss rätt, väldigt upprörda över hur man i Sverige försöker att hindra konkurrensen.

Vill Sverige utvidga EU och stärka marknadskrafterna så ska man väl inte komma och gnälla när man ser resultatet..?


5 svar till “Facket yrar nu igen”

 1. Den som röstade för EU kan ju inte gnälla om det här eftersom vi redan då visste att det skulle bli så här, att utländska bolag dumpar marknaden så att vi själva blir arbetslösa.

 2. Företaget som tog hem anbudet har kollektivavtal. Svenskt. Och det var en av förutsättningarna. När de sedan väljer underleverantör bör självklart den följa samma regler som gjorde att de vann anbudet.
  Är det något konstigt?

 3. Jag känner inte till hur avtalet skrevs, men rimligen bör inte köparen lägga sig i vilken underleverantör som anlitas bara varan upfyller kvalitetsnormen. Men står det verkligen i avtalet att inga utlänningar får anlitas ska man givetvis följa detta. Men den typen av skrivningar brukar bara finnas i militära byggjobb. F.ö. så hade väl alla som lämnade anbud möjlighet att räkna på vad det skulle kosta med utländska underentreprenörer. Och som EU-medborgare har letterna rätt att arbeta här så det är knappast något som ska förvägras dem. Och de har oxo kollektivavtal, fast med sitt fack i Lettland väl?

 4. Om man bortser från lagar och paragrafer ett tag: Tycker du att det är rätt att vissa får halva lönen för samma jobb, bara för att de kommer från ett annat land? Vore det rätt att ta hit Vietnamesiska arbetare, dubbla deras lön (vilket skulle innebära 5 kr i timman) och säga ”de tjänar ju i alla fall mer ön hemma”?

  Vi skapar ett A och ett B-lag. Vill vi ha en sådan arbetsmarknad?

 5. Men Pierre!

  Finns det * något * på denna hemsida som tyder på att jag vill att det är ok att att vissa får bara halva lönen, eller att det är ok med pigor?

  Jag förstår inte vart du vill komma med en så märklig fråga..?