Expressen visar bilder på mordoffer


Att kvällspressens moral lämnar en del övrigt att önska vet vi. Häromdagen var det Aftonbladet som visade paparazzibilder på Svennis dambekanta.

Resumé: ”I går kom Expressens bilaga ”Året i bilder”. Den säljs även i dag och innehåller bilder från några av de mest uppmärksammade händelserna under året som gått. På ett uppslag i bilagan publicerar tidningen för första gången en omaskad bild från dubbelmordet i Surte där två män avrättades med en automatkarbin. På bilden ligger de dödade männen i varsin blodpöl. Ansikten syns och på ett av offren syns även skotthålet i pannan.”

Själv funderar jag ibland på hur länge de dröjer innan kvällspressen helt anammar de tyska och engelska tabloidernas idé om att vida ”dagens nakenbild” och liknande.

Förr var det så att pressfotografer ute på uppdrag tog – alla – bilder som kunde tas vid otäcka händelser. Detta eftersom man visste att tjänstgörande bildredaktörer valde bort bilder som läsare och eventuella offers anhöriga inte ville se. I det aktuella fallet försvarar sig Expressen med att offren är öststatsmaffia. Det må vara sant, men vet verkligen Expressen säkert att de inte har anhöriga i Sverige? Tänk jag tvivlar..

Hur kommer pressfotografer att agera framöver? Kommer de redan vid fotograferingen av otäcka saker göra den redigering som bildredaktörerna borde göra?Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Mediekritik, Kvällspressen, Foto, Bilder, Etik, Expressen[/tags]


3 svar till “Expressen visar bilder på mordoffer”

  1. I det aktuella fallet försvarar sig Expressen med att offren är öststatsmaffia.

    Det hade varit rimligare om dom sagt som det är:

    ”Vi har ingen etik och vi skiter i om andra har det”