Expressens upplagemässiga kräftgång


Jag har vid ett antal tillfällen ägnat mig åt mediekritik, och det med all rätt. Framförallt är jag negativ till kvällstidningarnas nyhets-
värdering.


Somliga hävdar
att det faktum att tidningarna placerar silikonförstärkta dokusåpakändisar på alltmer framträdande plats i tidningarna beror på att ”läsarna vill ha det så”. Nu ska jag inte polemisera med läsarundersökningar jag inte sett men i måndags refererade jag en artikel i tidningen Resumé som pekade på en dramatisk nedgång i upplagesiffrorna för Expressen. Jag frågade mig om Expressen var på väg mot nedläggning.

Så här skrev jag: ”Tre gratistidningar i Stockholm betyder givetvis att trycket på kvällstidningarna ökar. Men man kan definitivt inte bortse från huvudskälet. Allt fler läser nyheter via nätet och de som bara är ute efter underhållning hittar sannolikt den också via Internet. Detta parat med en trend som visar att kvällspressen alltmer försöker att lika Hänt i Veckan gör givetvis att folk tröttnar. Somliga hävdar att kvällstidningarna säljer det som folk vill ha, och att det är därför de ser ut som de gör. Men hur kommer det sig i så fall att båda tidningarna går kräftgång upplagemässigt? Snart är det nog dags att börja spela på hur länge Expressen kommer att finnas kvar.”

Thomas Mattsson, som är chefsredaktör på Expressens Nya Medier kommenterade mitt inlägg på detta sätt: ”Nåja, man kan också anföra ett alternativt perspektiv: nämligen att både Expressen och Aftonbladet har en högre totalräckvidd nu än någonsin – vilket alltså är sedan lanseringarna 1944 och 1830… Den som vill proklamera kvällspressens död bör alltså beakta att Expressen – via olika distributionsformer som print, nätet, radio, tv, mobilt – når cirka 1,9 miljoner personer per dag. Och Aftonbladet når cirka 3 miljoner personer. I väntan på den nedläggning som några av er hoppas på har Expressen och Aftonbladet också presenterat tertial- och kvartalsrapporter som visar att företagen gör rekordvinster…”

Hade Thomas skrivit ”- Ja dessvärre har du nog rätt Jinge!” så hade Aftonbladet fått sig en rejäl kioskvältarrubrik till morgondagens löpsedel. En annan konsekvens hade säkert blivit att Thomas per omgående fått lämna ifrån sig nycklarna till redaktionen och se sig om efter ett nytt arbete.

Det inser givetvis bloggens besökare men det gör inte att man ska bortse från vad han säger. Han har, med den positionen han har, en inblick som är näst intill unik. Det är möjligen bara ytterligare ett par kollegor som är lika initierade.

På det personliga planet så hoppas jag inte på kvällstidningarnas nedläggning. Om jag skulle försöka mig på att sammanfatta mina egna förhoppningar så handlar de uteslutande om

journalistisk kvalité och inget annat. Att Expressens journalister fått ett antal utmärkelser genom åren innebär inte att tidningen är vaccinerad mot utslätning och snuttifiering.

Från kvällspressens sida bör man i stället ta till sig av den kritik som numera har blivit deras ständiga följeslagare. En annan sak är att jag talar om papperstidningens förestående försvinnande. Jag tror inte att vare sig varumärket eller hemsidan kommer att gå samma öde till mötes. Problemet är inte bara Expressens. Aftonbladet lider också av kraftigt sjunkande upplagesiffror och sannolikt gäller detta även de andra kvällstidningarna.

Men Thomas borde, framförallt utifrån den position han har, inse att det ligger en del i mitt påstående från den förra bloggposten ”Allt fler läser nyheter via nätet och de som bara är ute efter underhållning hittar sannolikt den också via Internet.” För den dagen som många skäms för att köpa en kvällstidning, eller läsa den på bussen, den dagen kommer många journalister att bli arbetslösa. Att tolka min eller andras uppfattning som kvällstidningshat är ett misstag. Man ska givetvis tolka det som krav på bättre kvalitet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Expressen, Thomas Mattsson, Kvällspress, Snuttifiering, Silikon, Dokusåpakändisar, Politik[/tags]


Ett svar till “Expressens upplagemässiga kräftgång”

  1. ”Bryan hade sex med död hjort”

    ”För ett år sedan dödade han en häst som han sedan hade sex med.Nu har 20-årige Bryan James Hathaway slagit till igen.Den här gången med en död hjort som låg bredvid vägen.”

    ”Nu har 20-årigen från Wisconsin hjort det igen.”

    -Expressen

    —————————————-

    Där vitsade de till det lite. Lite skoj ska det vara med sex…

    Att trappa upp nyhetsrapporteringen från sex till tidelag tyder på en viss desperation.

    Som sagt: ju förr vi blir av med Aftonbladet och Expressen desto bättre!

  2. Jo, jag köper ofta Aftonbladet sedan 15 år, eftersom det är den enda tidning som har ganska bra kultursida numer, men det är inte ovanligt att jag skäms för att ta tidningen från ståndet på grund av förstasidans förfärliga fetstilsrubriker. Expressen däremot skulle inte falla mig in att köpa, och den läser jag inte ens via nätet.

  3. Jo, jag köper ofta Aftonbladet, sedan 15 år då jag slutade att prenumera på DN, eftersom det är den enda dagstidning som har ganska bra kultursida – ibland, men det är inte ovanligt att jag skäms för att ta tidningen från ståndet på grund av förstasidans förfärliga fetstilsrubriker. Expressen däremot skulle inte falla mig in att köpa, och den läser jag inte ens via nätet.