Expressen och Mona Sahlin


Att Bonniers kvällstidning Expressen ägnar sig åt politisk propaganda på nyhetsplats visade jag senast igår.

Expressen har under en följd av dagar försökt att påskina att Mona Sahlin använt sitt inflytande som minister för att se till att hennes dotter fick en praktikplats på den svenska ambassaden i Washington. Vore påståendet korrekt är det givetvis helt i sin ordning att ägna spaltutrymme åt saken, men med tanke på Expressens alla lögner finns det all anledning att läsa Mona Sahlins uttalande ordentligt.

Mona Sahlin till Expressen: ”Ni får vända er till ansvarig generalkonsul i Washington med frågor hur de tillsätter praktikplatser och korttidsvikariat. Som politiker är jag självklart mycket noga så att mina barn inte särbehandlas, varken positivt men heller inte negativt. Min dotter är 28 år och har de senaste åtta åren arbetat och studerat i USA, vilket hon fortfarande gör för att ta sin magisterexamen i statsvetenskap.”

Utan att vara expert på UD:s personalpolitik så tycker jag att en 28-åring som läser på en magisterexamen i statsvetenskap, och som studerat i USA de senaste åtta åren – på ett ytligt plan förefaller vara väl så kvalificerad för ett korttidsvikariat. Att blivande UD-personal skulle diskvalificeras för att deras föräldrar är ledande socialdemokrater verkar vara en lätt obehaglig tingens ordning.

Men det är väl, precis som igår, något som ingår i den borgerliga propagandan. Men visst är det obehagligt att det ska göra det på nyhetsplats när det egentligen borde föregå på ledarsidan i stället?

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]politik, expressen, Mona Sahlin, bonnierkoncernen, mediekritik, val2006, propaganda, desinformation, ud, washington[/tags]


11 svar till “Expressen och Mona Sahlin”

 1. Kommentarsreglerna! /Jinge

  (Dessutom kommer jag att polisanmäla dig om du utger dig för att vara en känd politiker en gång till!)

 2. Läsa ordentligt var det. Poängen i Expressenartikeln är inte att Sahlins dotter fått jobbet fastän hon inte är kvalificerad för det. Istället går kritiken ut på att svenska ambassaden i Washington frångått de rutiner som gäller för anställning till praktiktjänst, d v s andra kvalificerade har inte givits chans att söka jobbet. Artikeln ger inget direkt stöd för att Sahlin på något sätt skulle ha varit pådrivande för att få sin dotter tillsätt till tjänsten. Däremot så verkar dottern har utnyttjat sin moders namn i kontakter med ambassaden. Så är det någon som felat mer allvarligt i detta ärende så är det ambassaden i Washington som leds av socialdemokraten Gunnar Lund.

 3. Läsa ordentligt?

  TITTA ordentligt! Varför tror du att Expressen väljer att presentera det som de gör?

  Hur ovanligt är det att folk nyttjar sina kontakter när det gäller att skaffa sig ett arbete?

 4. Vad jag vet – åtminstone utifrån mina diskussioner med vänner och arbetskamrater – är det inte särskilt vanligt när man söker arbete att berätta vem lilla mamsen är. Och inte heller att mamma blandar sig i – typ ringer upp arbetsgivaren. I normalfallet är det till och med synnerligen negativt, för det som söker arbete alltså.

 5. Miriam! Det är knappast förbjudet att berätta att man har familjeband rätt in i regeringen när man söker ett vikariat på en ambassad. Men själva grejen är Expressens agenda, uppfattar du inte den?

  Expressen borde hålla sin politiska propaganda till ledar- och debattsidan tycker jag.

  Dessutom! Sahlins uppringning var INTE till ambassaden eller ett försök att påverka någon!

  Uttryck dig på ett klart och redigt språk och använd inte GBA-anklagelser!!

 6. Hej vänsterfolk

  Tror Ni det spelar någon liten roll att ambassadören heter Gunnar Lund och är fd minister i samma regering som Mona sitter i?

  Framtidsmannen™ H.A.R.

 7. Namnet ”Gunnar Lund”, sa mig allt!

  Boktips till Jinge och alla andra. Anders Isakssons bok ”Den politiska adeln” har nyligen kommit ut som pocket.

  Hur gick det förresten till med rekryteringen av riksdagsledamöternas privata sekreterare? Utannonserades de tjänsterna offentligt? Eller gick de tjänsterna till familj, släkt och vänner?

 8. Trams debatt!! Vilka hjälper inte sina barn! Vilka utnyttjar inte sina kontakter? Höga chefer på företag utnyttjar väl aldrig sina kontakter med att hjälpa sina barn? Tror inte heller att i just denna frågan vi skall använda vänster-högerskala utan bara att konstatera att så här är det.