Europa kräv slut på blockaden av Gaza!

Denna artikel har skrivits av Gunnar Olofsson, ordförande i Borås Palestinagrupp. Han har många gånger besökt området och är en av landets främsta experter. Har även haft flera artiklar publicerade här tidigare.

Artikeln publicerades första gången 5/2 2017. Blockaden är kvar som bl.a. DN skrev 1/12 2017 ”GAZA. Sedan tio år lever två miljoner människor instängda i Gaza, under allt värre umbäranden. Arbetslösheten är skyhög och brist råder på allt från el till rent vatten.
Israel blockerar gränserna, och terrorstämplade Hamas styr den palestinska enklaven med järnhand.
DN har besökt Gaza i samband med att ett försoningsavtal mellan Hamas och Fatah ska träda i kraft.”

Därför är artikeln är lika aktuell idag.

Artikeln.
Den israeliska armén ägnar sig åt ”uppenbarligen systematiskt olagligt dödande” av palestinier i Gaza och har förvärrat den humanitära krisen i området. Det är slutsatserna i en rapport presenterad för Europarådets Parlamentariska Församling (PACE) i slutet av januari. Rapporten, med kravet på Israel och Egypten att avbryta blockaden av Gaza, är framtagen av den svenska politikern Eva-Lena Jansson (s) och antogs med röstsiffrorna 46 för, 12 emot och 2 nedlagda röster.
Palestina moder imagesCAMJYQ6MModer Palestina
PACE konstaterar att över 2.000 palestinier dödades, över 12.620 hus förstördes, och 6.455 hus allvarligt skadades, under Israels anfall mot Gaza sommaren 2014. Sammanlagt 17.650 familjer, med totalt omkring 100.000 personer, blev hemlösa flyktingar i en redan överbefolkad instängd enklav. Israel har sedan dess genomfört en ”massiv och exceptionell ökning” av attackerna mot palestinska fiskare och deras redskap och använt ”överdrivet och medvetet våld utan grund” mot jordbrukare, journalister, medicinsk personal och protesterande i området utefter gränsen mellan Gaza och Israel.

Gaza genomlever nu en svår el-kris, med elektricitet högst några timmar dagligen, till följd av blockaden, brist på reservdelar och politisk misshushållning – något som lett till stor social oro. Enligt en färsk ekonomisk rapport har området redan nått ett stadium av ekonomisk kollaps. Den öppna arbetslösheten är nu 43,2%, andelen fattiga uppgår till 38,8% och var femte invånare lever under gränsen för extrem fattigdom. Omkring 1,5 miljoner människor är beroende av utländskt bistånd. Återuppbyggnaden av allt som förstörts går orimligt långsamt och bara en bråkdel – runt 25 miljoner av 566 miljoner dollar – av de medel som beräknats behövas för återuppbyggnaden har hittills i praktiken avsatts för detta.

Det finns helt enkelt inget alternativ till ett avbrytande av blockaden. Sveriges regering – som i egenskap av ordförande i FN:s säkerhetsråd just försuttit chansen att visa vägen – måste nu ta till sig att såväl PACE-resolutionen om stopp för blockaden av Gaza, som FN:s säkerhetsråds resolution 2334 om avbrytande av ockupationen av Palestina, är på riktigt och måste omsättas i praktisk handling. Det är dags för påtryckningar på Israel – bojkotter, avinvesteringar och sanktioner – så att man till sist tar sitt förnuft till fånga, avslutar ockupationen och blockaden och inleder normala förbindelser med omvärlden. Görs ingenting snart riskerar – i ljuset av en alltmer ohållbar situation i Gaza och ny kraftig utbyggnad av illegala bosättningar på Västbanken – hela utvecklingen annars att slutgiltigt gå över styr.
Palestina 8karta2Medan vi ser på

i Andra om: , , , ,, , , ,

  7 comments for “Europa kräv slut på blockaden av Gaza!

 1. 6 februari, 2018 at 00:06

  Planen är att driva ut palestinierna sakta men säkert och stjäla lite mer av deras land varje dag och mörda de som motsätter sig det. Därefter är planen att fortsätta expansionen av Israel även i andra riktningar.

  Sionismen, som kan liknas vid nazismen eller den extrema islamismen, har precis som monopolkapitalismen världsdominans som slutmål. Det är inte ens någon hemlighet . Det är tydligt och helt evident.

  Det är den vanliga hederliga människan som får lida i kaoset som uppstår, inte de galna sekternas psykopater som vilseleder, förvanskar och förtrycker.

 2. Permanent Improvement
  6 februari, 2018 at 08:58

  Kurderna bjuder in USA som överlevnadsgaranti, varpå USA hamnar i konflikt med Turkiet. Är inte det ett drömscenario? Sen är Turkiet hänvisade till Ryssland, varpå Ryssland kan återta Byzans och skicka turkarna tillbaka till öken och stäpp. Bättre och bättre dag för dag!

 3. nils
  6 februari, 2018 at 19:44

  Kan någon ge en bild av hur det är i Jordanien i dag.

  En kanske udda fråga mitt i detta, men är det någon som vet hur läget är i Jordanien i dag ?
  Har på en webblänk sett att det är ekonomisk kris där, man har stora IMF lån och stora flyktingläger.
  Om jag inte minns fel så är det ca 1,8 miljoner Syrier och ca 2,2 miljoner palestinier i läger. Den naturliga handeln mellan Jordanien och Syrien är blockerad av ’tafiris’ på den Syriska sidan av gränsen.

 4. Marktjuven ska väck!
  6 februari, 2018 at 20:30

  Hela världen borde sätta sanktioner på den sista rasstaten i världen tills den uppför sig enligt folkrätten. Alltfler inser att marktjuvarna är PROBLEMET som hela världen måste få slut. Alternativet som står till buds är annars åt fanders med oss alla. Valet borde vara givet.

  Här en av många vittnesmål om den brutala sionist regimen

  ”A continuum of oppression is pervasive in Palestinian society, ranging from the matrix of control the Jewish state has imposed on Palestine to the oppression of cultural norms, such as those having to do with patriarchy, gender and class that are common to all societies to one degree or another.”

  https://www.globalresearch.ca/palestine-and-the-issue-of-jewish-identity/5628419

 5. nils
  6 februari, 2018 at 21:50

  Efter ett visst sökande finner jag denna webbsida som har med Jordanien och andra länder i regionen.

  https://alshahidwitness.com/syria-refugees-dire-predicament/

Comments are closed.