EU får fredspris – ett dåligt val och ett nytt slag i ansiktet på Alfred Nobel


Europeiska unionen får Nobels fredspris 2012, meddelade Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland på fredagen. Den norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland anförde klassiska argument i EU:s högtidstal när han idag motiverade varför EU får årets fredspris. Under mer än 60 år har EU bidragit till försoning, fred och demokrati i Europa. Tyskland och Frankrike förde tre krig mot varandra Jagland anknöt även till dagsläget och påpekade att unionen säkrar en fredlig utveckling på det tidigare krigshärjade Balkan. I motiveringen framhålls också att EU under sin nuvarande kris kan behöva uppmuntran. Men han ”glömde” EU:s krigiska roll, liksom han glömde Obamas för 3 år sedan.

Den norska Nobelkommittén gav år 2009 gav fredspriset till Barack Obama, överbefälhavare för världens i särklass mest krigiska nation efter andra världskriget och då som nu engagerat i brutala folkrättsvidriga krig i Irak och Afghanistan. Man fullföljer nu traditionen genom att ge fredspriset till en organisation som har mycket nära samarbete och ger stöd till inte bara USA:s utrikespolitik utan också till den utpräglade krigsorganisationen NATO. Den ena skandalen följer den andra.

Förvåning och motvilja bland experter och folket.Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström reagerade med enorm förvåning på på beskedet att unionen får Nobels fredspris 2012. Det finns ju en oerhörd massa personer och organisationer ute i världen som gör fantastiska insatser för fred och mänskliga rättigheter. Kl 15.30 hade närmare 3/4 av c:a 7000 röstat Nej på frågan på DN:s framsida om EU var värt fredspriset. Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktsforskning vid Uppsala universitet menar att det är överraskande att ge fredspriset till ett EU i kris och tillägger att EU:s fredsinsatser sällan är lyckade ute i världen. Krigshetsaren Carl Bildt (Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien) gratulerar 500 miljoner EU-medborgare till priset. DN:s ledare ger en tvekand gratulation.

På hemsidan för Folkrörelsen mot EU kan man få viktig information: ”EU militariseras och har ambitionen att bli en militär stormakt. Men i praktiken kommer EU:s militär under överskådlig tid att vara beroende av Nato. EU:s militär behöver tillgång till Natos resurser för större operationer. Detta betyder att det är de EU-länder som är med i Nato som kommer att vara styrande för utvecklingen. Nato kommer att vara hästen som drar EU-vagnen.”

I Lissabonfördraget framgår tydligt att EU:s militära politik måste vara förenlig med Natos. 21 av EU:s 27 medlemsstater är också med i Nato, och ytterligare fyra, däribland Sverige, i Partnerskap för fred som har starka band med Nato.

NATO är en krigsorganisation. Verksamhetsområdet har utvidgats kraftigt senast vid NATO-toppmötet 2010 då man antog den 7:e strategin ”NATO 2020”. Ett stort problem är att uppgifterna definieras främst av USA, världens i särklass mest aggressiva stat efter 1945, och att NATO:s insatser visat sig kränka folkrätt, nationellt självbestämmanderätt ibland utifrån tunt FN-mandat som överskrids kraftigt. Reinfeldt m fl framställer Afghanistankriget som framgångsrik, men det är ett brutalt folkrättsvidrigt krig där svenska soldater strider under ledning av NATO. NATO gjorde en viktig insats i splittringen av Jugoslavien genom bombanfallen mot Serbien. I Libyen utökade man ett tunt FN-mandat in absurdum och genomförde, med svenskt stöd tusentals bomanfall som beräknas ha dödat tusentals civilia libyer.

EU har infört extra sanktioner mot Iran utöver dem som FN:s säkerhetsråd slog fast i juni. I likhet med de sanktioner som USA infört, och som också Kanada aviserat, är EU-sanktionerna inriktade på energisektorn i Iran. Givetvis har EU sedan länge sanktioner mot Syrien. Dessa icke-fredliga, folkrättsligt illegala handlingar sker hand i hand med USA. I förhandlingar pressar man hårt fattiga länder i Afrika mot för dessa ogynnsamma handelsavtal, via WTO. Fiskeflottor från EU-länder rovfiskar utanför Afrika och berövar mindre lokala fiskebåtar deras fångst och mat. Vad har det med fred att gör?

I Motvallsbloggen kan man läsa att statsminister Reinfeldt vill att vi svenskar ska ta åt oss lite av äran för priset eftersom, även Sverige är med och skapar fred i vår tid. Uttrycket “fred i vår tid” har använts som ren satir i snart 75 år av dem som kan Europas 1900-talshistoria. Dessa “bevingade” ord uttalades av Neville Chamberlain när han kom hem till England efter fyrmaktskonferensen i München 1938. Han hade där accepterat att Hitler införlivade en del av Tjeckoslovakien i sitt tredje rike. Chamberlain trodde att man därmed hade avvärjt ett krig i Europa – inom ett halvår hade andra världskriget brutit ut. Detta visar också den enorma faran med eftergiftspolitik (visavi USA idag).
Uttrycket “fred i vår tid” betyder ej fred utan förberedelse för krig och precis så är det nog idag!!


i Andra om: , , ,, , , , , , , ,

DN 12/10 DN:s ledare 12/10 Folkrörelsen nej till EUMotvallsbloggen 12/10
SvD 12/10 Aftonbladet 12/10Expressen.seSvT 12/10 Nobelpriset till NATO 2013 – Counterpunch 12/10

  6 comments for “EU får fredspris – ett dåligt val och ett nytt slag i ansiktet på Alfred Nobel

 1. Gösta Berling
  12 oktober, 2012 at 18:47

  Norska nobelkommitten har genom åren gjort en rad tveksamma bedömningar men det här är mer utmanande än de flesta. Förutom att EU mer och mer kommit att bli en krigsorganisation utåt kan man ju även se hur ”fredsprojektets” framfart regelmässigt leder till utslagning, kravaller och upplopp.

 2. Leif Öhman
  12 oktober, 2012 at 19:01

  Under morgonens lokalradiosändning kom beskedet om det skamligt tilldelade fredspriset. Det var makabert att höra jublet i morgonstudion. VI har fått fredspriset skanderades i studion, i direktsändning.
  Jag tänkte direkt på hur Norge var inblandat i Libyenkriget. Är detta en utnämning av sig själv, mumlade jag, heligt förbannad. Kan någon hålla med mig; är inte detta en intellektuell förolämpning? Obama fick detta pris för något han sa sig vilja göra, men aldrig gjorde. Däremot meddelade han, att han trodde på osande krut och det visade han. När kommer NATO att tilldelas priset?
  EU befinner sig i krig via ett antal medlemsländer. EU straffar och står i på många håll, i radion nämndes Piratjakten utanför Afrikas horn. Via Turkiet kommer sannolikt EU att ansluta till det väntande anfallet på Syrien. Det hastar att förvärva Turkiet till EU.
  Det hastar inte bara att kräva NATO ut ur Afghanistan och Sverige. Det synes nu vara angeläget att kräva Sverige ut ur EU!

  PS. Hörde en intervju med Reinfeldt på radio. Han skulle ge sin syn på EU:s inbandning i diverse konflikter och hur det rimmar med Fredspriset. Svaret: Det är det moderna sättet att lösa konflikter.

 3. Martin Kullberg
  12 oktober, 2012 at 20:45

  Hade en fredsaktivist med mig i bilen idag. Hon jobbade med fredsarbete och icke-våld, målet var fred och minskad mängd krigsmateriel i världen. En sån som hon, som arbetar med det uttryckliga målet fred, skulle aldrig få fredspriset, hur framgångsrik hon än skulle vara i det arbetet. Fredspriset är en årligen återkommande norgehistoria och är precis som de flesta norgevitsar, inte rolig alls. Det är skamligt och särskilt när man bara behöver öppna vilken dagstidning som helst, vilken dag som helst, och uppleva att EU är det största hotet emot fred i Europa idag.

 4. 13 oktober, 2012 at 10:06

  Nu har Diana Johnstone (”Dårarnas korståg”) och Jean Bricmont (”Humanitär imperialism”) kommenterat Nobelpriset och föreslår att priset 2013 går till NATO! Se länken till Counterpunch nedanför detta blogginlägg (http://www.counterpunch.org/2012/10/12/an-immodest-proposal-for-the-nobel-peace-prize-committee/)

 5. moe
  13 oktober, 2012 at 12:42

  Lustigt, med tanke på att flera EU länder är inblandade i väpnade konflikter och säljer vapen som aldrig till diktaturer i den förtryckta världen (MÖ och Afghanistan). Varför fick inte Israel priset för andra gången undrar man? Vilket Ding Ding värld vi lever i!

Comments are closed.