Erica Lejonroos förlorade heder


I samband med Reinfeldts misslyckade ministerval av Borelius och Stegö Chilò så tipsades TV4 om att ytterligare en moderat skott sig på ett orättfärdigt sätt.


Det var moderaten Erica Lejonroos
som enligt TV4 hade beviljat sig själv bidrag till pengar för tandvård från Kris, Kriminellas Revansch i Samhället, där hon själv satt i styrelsen. Tyvärr var uppgifterna behäftade med faktafel av det grövre slaget, något som ännu inte TV4 vare sig erkänt eller bett om ursäkt för.

Bakgrunden är tämligen oglamorös. Erica har under en period av sitt liv missbrukat och begått brott, men för femton år sedan så rättade hon upp sin tillvaro och har skött sig sedan dess. Hon har t.o.m. skött sig så bra att hon skulle bli moderat kommunalråd i Sundbyberg och även kommunstyrelsens ordförande. Det är bra jobbat av en f.d. missbrukare.

Hon hade suttit i Kris styrelse, men inte då tandvårdsbidraget beslutades. Dessutom var det inte Kris som stod för beloppet utan en stiftelse. Det enda som var galet i det hela var att i stiftelsens regler står det att det bara är innevånare i Stockholms Kommun som är berättigade att söka ersättning, men Kris hade feltolkat det som Stockholms Län. Därför betalade Erica tillbaka pengarna.

Här hade väl allt kunnat sluta om inte resten av mediecirkusen fått klart för sig att ytterligare en moderat kvinna var ett lovligt byte. Man kan inte klandra dem eftersom TV4 toppat med nyheten, de hade ju ett scoop med en egen moderataffär. TT rapporterade vidare och sedan var cirkusen i full gång. Erica blev nerringd av journalister som ville ha alla smaskiga detaljer, en granne ropade glåpord efter henne i trappan, och Erica orkade inte. Hon hade inte gjort något fel, men att acceptera kommunalrådsposten och ordförandeskapet i kommunstyrelsen, nej hon orkade inte.

Erica hade byggt upp en liten konsultfirma som ägnade sig åt webdesign men hennes kunder var plötsligt någon annanstans. De var inte längre hennes kunder i alla fall. Allmänhetens Pressombudsman, Olle Stenholm, lämnade beskedet att hon givetvis kan gå till domstol. Ja visst, det kan hon, men det förutsätter att hon har en extremt bra ekonomi eftersom ett

TV-bolag sätter in flera advokater och dessutom dyra advokater. Epitetet Allmänhetens Pressombudsman är inget annat än en papperskonstruktion. Olle Stenholm får sin lön av tidningsutgivarna vilket givetvis gör honom till en tämligen menlös figur i sammanhanget.

Men TV4 då? De måste rimligen ha sänt rättelser och bett offentligt om ursäkt för att inte journalisten Emma Jidemyr brydde sig om att kontrollera fakta? Nej då, tro inte det för det är helt fel. Vare sig Emma Jidemyr eller TV4:s ledning ber om ursäkt eller betalar skadestånd, ja de rör inte ens ett lillfinger för att rätta till vad de ställt till med.

Det är ett av alltför många exempel på hur journalister inte ska bete sig. Den gamla devisen ”kolla inte fakta för då spricker storyn” gäller än.

Hur gick det för Erica Lejonroos då, kanske du undrar? Ja gick och gick, idag är hon arbetslös så nu kommer väl hennes moderata kompisar att sänka hennes a-kassa antar jag.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Erica Lejonroos, Emma Jidemyr, Olle Stenholm, TV4, Mediekritik, Journalistik, Politik[/tags]


9 svar till “Erica Lejonroos förlorade heder”

  1. När TV4 kom med den här nyheten så märktes det fort att det var något skumt. De flesta andra medier rapporterade det som ett telegram, men det kom inte några uppföljande artiklar på det.

  2. Vi är alla människor, det gäller också moderater, även de som är fördomsfulla är människor.
    Du tar ställning på ett mänskligt sätt, Jinge!

  3. Han som satt i Tv och berättade om det hela jobbar i en konkurerande verksamhet som heter Livskraft. Medlemmar därifrån sprider massa skit om kris som inte stämmer.