Entlediga prinsessan Madeleine


I morse tittade jag på den TV-film som visats i julhelgen om kungafamiljen. SVT har lagt ut den på nätet.

Varför jag tittade kan jag nog inte riktigt bena ut, kanske var det någon sorts nyfikenhet. Möjligen var det för att de intervjuade prinsessan Madeleine, men jag är inte säker på det. Det jag däremot är helt övertygad om är att regeringen per omgående bör strypa apanaget så att de får samma ersättning som andra arbetslösa. Allt i akt och mening att därigenom stimulera dem att skaffa sig ett arbete så de kan försörja sig själva. Arbetslinjen har jag hört högerregeringen kalla det.

Prinsessan Madeleine är en ung dam som jag tidigare betraktat som mycket vacker. Det har inte gjort ont i ögonen när man sett på henne, om man säger så. Men maken till tillgjord och uppmålad tjej har jag nog inte sett förr. Hon intervjuades bland annat om Sollidens slott som hon uppenbarligen har skrivit något slags arbete om på universitetet. Hon gjorde ett mycket tunt och ytligt intryck på mig och jag kom på mig själv med att tänka flera gånger – så behändigt att skriva en uppsats om ett slott. Då kan ju vem som helst i hovstaben hjälpt henne att skriva ihop den.

Hennes storasyster har ju haft någon släng av anorexi och plötsligt insåg jag att Madelaine har väldiga problem med sin självkänsla. Att flickan inte klarar av att koppla av framför en TV-kamera kan hon inte lastas för, men har de inga rådgivare längre inom kungafamiljen? Varför måste hon ställa upp i TV stridsmålad som inför den värsta rundan bland kokain-näsorna på Stureplan?

Flickan är fotogenisk men kan ingen tipsa henne om att hålla mun när man spelar in ljud? Jag såg hennes storasyster på nätet då TV4 hade något slags rymdprogram och där hon talade med Fuglesang. Hon var precis lika ytlig och tillgjord

som sin yngre syster. Nu orkade jag inte se på hela programmet men antagligen intervjuades även Carl-Philip i SVT:s julprogram.

Visst, det är lätt att ifrågasätta en så odemokratisk och antik företeelse som vårt kungahus men nog är det väl dags att göra slag i saken och avskaffa det? Sossarna har ju velat det men inte ha vågat eftersom folk inte skulle rösta på (s) då, så nu har de verkligen chansen. Andelen republikaner i Sveriges Riksdag är förkrossande stor. En motion från (s) om att avskaffa fånerierna skulle gå igenom direkt och då skulle alla partier dela på beslutet.

Kungafamiljen kan få anställning som vaktmästare och guider på slotten med avtalsenlig lön. Det ska de väl ändå kunna klara av?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Kungafamiljen, Madeleine, Victoria, Carl-Philip, Kungen, Drottningen, Republik, Politik[/tags]


6 svar till “Entlediga prinsessan Madeleine”

 1. Kungafamiljen har det väldigt lätt, och just därför är det så svårt att bli av med dem.

  Den större delen av det svenska folket tycker om ”sin” kungafamilj. Förvisso fostras vi till det i stort sett, men för väldigt många är det en så viktig tradition att jag till och med tror att vissa skulle överge sossarna för att få behålla kungahuset. Det finns ju olika former av rojalism i detta land.(Frågan är om inte det var en miss av sossarna att bara beröva kungahuset makten på den gamla tiden. Fanns större agg mot överklassen och kungahus tidigare skulle jag tro. Kanske hade det till och med varit bra om man låtit kungahuset haft aningen mer makt. Då hade nog fler övergivit rojalism light.)

  Måste dock tillägga en gammal insändare jag läste för ett antal år sedan. Denne rojalist hävdade ungefär att påstå att kungafamiljen är en odemokratisk företeelse var lika dumt som att torka en katt i en mikrovågsugn.

  Hysterisk liknelse!

 2. Å andra sidan betyder ju demokrati att folk skall få vad de vill ha och de flesta vill ju ha monarki. Således är monarkin demokratisk.

 3. Jinge: Hur vet du det?

  Den senaste mätningen visade väl att c.a 70% ville ha kvar monarkin om jag inte missminner mig. Jag tror den gjordes i samband med hans ”personliga” tal (alltså ett tal han inte själv skrivit) som handlade om förlusten av hans egna far.

 4. Monarkin stöds i dag av runt 80 % av svenskarna (Svd 5 april 2006). Särskilt invandrarna lär uppskatta kungahuset. Nalin Pekgul listar några argument för monarkin i DN debatt 24 mars 2006, som jag finner rimliga.
  Även om den svenska tronen inte på långa vägar kan jämföras med den thailändska vad avser popularitet, står den likväl fast förankrad i fosterjorden främst kanske tack vare den svenska Tanten.
  Och Henne bör nog inget parti med aspirationer på överlevnad reta upp i valtider.

 5. Jag tror inte att det gjorts ngn seriös undersökning men jag är övertygad om att de flesta väljer bort kungen om de kan.