En mördad och hans minne


Det handlar mycket om Olof Palme nu i dagarna. Det är inte så märkligt med tanke på att det nu var precis 20 år sedan han mördades.

Jag fick veta att han var skjuten genom att jag sprang på toaletten vid 4-tiden på morgonen och såg på min dator att någon var inne och skrev ett inlägg på min BBS. Det var en kille som heter Jörgen och jag blev fullkomligt rasande. Hur kunde han skriva något så idiotiskt som att Palme var mördad?

Innan jag klippte av sladden till modemet så kollade jag för säkerhets skull om det var något TV-program igång, och det var det tyvärr.

I dagarna frågar sig många betraktare var skillnaden består mellan Olof Palme och

hans politik jämfört med Göran Perssons. Jämförelsen utfaller inte till Perssons fördel kan man säga. Persson går i USA:s ledband och bryr sig inte om kriget i Irak, eller t.ex. Mellanösternkonflikten.

Hade Palme levat så hade han jämfört Israel med det gamla Sydafrika. Hade Palme uttalat sig om USA och Englands angreppskrig, ett krig byggt på lögner, så hade ordvalet ”satans mördare” varit aktuellt igen.

F.ö. såg jag dokumentären om Palmemordet som sändes i lördags. Jag såg den på nätet och nu tror jag att det var Christer Pettersson. Igen..


9 svar till “En mördad och hans minne”

  1. Det verkar ligga mycket pengar och arbete i att förankra en ensam pundare som Palmemördare i folkmedvetandet, speciellt nu när han är död..

    Bevisade konspirationer har förekommit tidigare och historien dräller av dem, gemensamt för dem alla är som Altstadt så riktigt påpekar att det tar lång tid innan de avslöjas, meddelösa pundare däremot brukar inte befinna sig på fri ”flucht” (hehe) särskilt länge…

    Det som övertygade mig var med vilken övertygelse och frenesi Palmes ministrar, systemskiftarna, tillsammans med högerkrafterna ”lita på oss” rusade fram innan chocken lagt sig, innan liket av vår statsminister ens hunnit kallna och snart låg folkhemmet och hoppet om en rättvisare värld i spillror.

    I sin utmärkta bok ”Att vilja gå vidare” argumenterade Olof Palme mot tanken på medlemskap i bankir & direktörsunionen €U:

    ”EU är farligt för små länder som Sverige, om det nationella oberoendet påverkas… Vi är inte medlemmar av EU och vi kommer inte heller att bli medlemmar av EU, men vi samarbetar med EU utan problem”

    ”Den svenska neutralitetspolitiken bestämmer vi själva. Dess innebörd är alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig. Därför ansluter vi oss inte till militära allianser, (Läs NATO) fogar inte in oss i något stormaktsblock. (Läs EU) Därför måste vi genom fasthet och konsekvens skapa förtroende för vår förmåga att hålla fast vid den valda handlingslinjen, (Läs självständigheten) förtroende för vår vilja att inte falla undan för påtryckningar från främmande makt. ” (Läs marknadskrafternas sekteristiska sammanslutningar & Lobbyorganisationer)

    Jag tror att de som beodrade mordet på vår stasminister såg det som ett nödvändigt ont i deras agenda, Palmes politik blev under 80-talet till en rad eftergifter åt ”marknaden” och allt mer uddlös men Palme var framför allt det levande HOPPET om att en annan värld var möjlig, inte bara för vanliga svenskar utan för latinamerikaner i USAs fascistddiktaturer och fattiga världen över.

    Det är nu liksom då de som Olof Palme kallade SATANS MÖRDARE som anger tonen i världspolitiken, som släcker hoppet för miljontals människor världen över.

  2. Kanske hade han tyckt att Saddam också var en ”satans mördare”? Kanske hade han förbannat terrorister & självmordsbombare som offrar oskyldiga i sin gudomliga kamp? Vem vet?

  3. Det är klart att han skulle tyckt att Saddam var en mördare. Det tyckte OP redan under sin livstid. Och förbannat terrorister skulle han oxo gjort. Men han skulle inte hållt käften om USAs agerande..

  4. Glöm inte att USA och Israel SKAPADE Saddam Hussein och rustade upp hans arme så länge han tog order från Washington/Tel-Aviv, hade han inte funnits så hade han uppfunnits..

  5. Åh, jag kommer ihåg Jürgen (Hansen? aka Yorgle (tror jag)) och debatterna från Tungelstamonitorn så väl från den där tiden. Inte så roligt ämne kanske, men vilken fart det var. 300 bauds debatter där texten scrollade över skärmen. Det var tider det. Ursäkta nostalgitrippen.

  6. Hur kommer det sig att du vet att det var han? :-) Exakt så var det. Men inte fasen scrollade texten? Man fick allt peta till ett ”Enter” först..

    Vet du nåt om vad Jörgen gör idag?

    Ja, jo, ”Tungelstamonitorn” var fin. En annan försöker ju sprattla med även idag.. :-)

  7. Jag minns att jag läste din bbs redan året innan. Med andra ord * jag har läst vad du skriver i 21 år Jinge! Är det något slags rekord? Kul att du blivit nätkändis! Jugge, var inte han döv?

  8. Jo, som jag minst det var Yorgle döv, vi hade något samtal över texttelefon med den spännade asynkrona hastigheten 1200/75 bps. Men jag vet tyvärr inte var det blev av honom.

    Jag flyttade från föräldrarna 1987 och därmed bort från modemet, jag tappade kontakten med de flesta då. När jag skaffade modem igen 1991 hade bbsvärlden blivit helt annorlunda och jag hittade inte tillbaks till dig Jinge. Men det är kul att du sprattlar!

  9. Jodå Jörgen var döv. Är fortfarande antagligen. Mja, min BBS bytte namn ett antal gånger efter 88 hette den Lottas Tcl, dotra skötte om den mest. Sedan hette den ”Jinges” från 89-90 fram till jag drog ur proppen omkring 92-3.. Jag är osäker på vilket år jag startade den men tror att det var 1982. Det fanns iaf bara en privat BBS före min men den försvann redan första året.