En mindre konflikt med Konflikt om en större konflikt


Den 27/10 berättade jag i ett blogginlägg om hur upprörd en kamrat som är mycket kunnig om Syrien över den bild om Syrienkonflikten som sändes i Konflikt i Sveriges Radio P1 samma dag.

Han mailade bland annat mig ” Hörde ni på konflikt/P1 nyss? Inte ett ord om möjligheten att även bakom Väst agerande i Syrienfrågan kan finnas en särintressen. Hur agera? Jag menar att det akut mest effektiva är att många mailar Konfliktredaktionen och t ex frågar om Västs historiska särintressen i Mellanöstern plötsligt inte längre existerar, om de helt enkelt anser att Väst endast har humanitära intressen i Syrien. Varför väljer de att kalla kriget mot Syrien inbördeskrig, utan att med ett ord ifrågasätta det ordvalet – allmänt bekant är ju att vapen och annat väller över delvis öppna syriska gränser och varifrån vapnen kommer – och officiella uttalanden från t ex USA!! Läser konfliktredaktionen inte tidningar, har de inte tillgång till nätet?

Jag lyssnade sedan själv på programmet och kunde instämma i hans bedömning.

Sedan skrev jag ett kort, kritiskt mail, som sändes till angivna adressen konflikt@sr.se, och fick till svar att ett privat bolag har hand om Konflikt och att mitt mail kommit fel. Vid förfrågan fick jag inte besked om vart jag skulle sända det, men tror nu att jag sänt till rätt mail-adresser. Att Konflikt är mycket ensidig i sin rapportering om Syrien i det också relativt ensidiga programmet om FN är en sak.

Är Konflikt outsourcat till ett privat bolga? – det är en annan viktig fråga nu inte bara för mig. Jag tror att många politiskt intresserade lyssnar på Konflikt, som ofta har intressanta program.

Mitt mail till kontakt@konflikt.se kl 08.04

Undertecknad vill härmed framföra kritik och protestera mot innehållet i radioprogrammet Konflikt 27/10, särskild då behandlingen av Syrien. I programmet saknas essentiell information om att det sedan våren 2011 sker också en utländsk intervention av jihadister etc och att betydande summor och vapen sänts in från länder som USA,Quatar, Saudiarabien, bl.a efter möte i Istanbul i början av april. Detta har i hög grad bidragit till att underminera Annans fredsarbete. Enligt FN-stadgan har en suverän stats ledning rätt att försöka behålla kontrollen över sitt territorium.

Detta har även rapporterats vid enstaka tillfällen i västmedia, som NY Times. Vidare är det belagt från flera håll att en hel del av informationen om övergrepp av den syriska regeringen är felaktig och obestyrkt. Detta har också rapporterats, bl.a i tysk TV av Totenhöfer.Det är också väl känt, bl.a. från intervju med förre presidentkandidaten Wesley Clark 2007 att det redan för mer än 10 år sedan fanns planer utarbetade i Pentagon för att destabilisera Irak, Libyen, Libanon, Syrien och Iran. Jag kan sända dokumentation om allt detta. Er ensidiga rapportering bidrar de facto till krigshets mot Syrien och motarbetar förståelsen för händelserna där. Då ni behandlade FN:s arbete saknar man en vederhäftig analys av hur USA/NATO utvidgat FN-resolutioner avgående Afghanistan och Libyen in extenso.

Jag ber er sända mig information om hur man anmäler programmet till radionnämnden
Anders Romelsjö, professor, Stockholm.”

Svar kl 08.10

”Hej Bäste Anders!
Jag heter Stefan Laurell och driver företaget Eductor Human Resources, det är vi som äger och driver sidan konflikt.se
Ditt mejl har därför tyvärr hamnat fel.Tänkte att du skulle värdesätta den informationen så att du vet att det inte
är hos oss det brister svarsmässigt samt att du också får möjligheten att nå fram till rätt adress.

Vänliga hälsningar,

/Stefan Laurell”

Mail från mig c:a kl 20.30 (något förkortat) till lyssnarservice@sr.se,daniela.marquardt@sverigesradio.se, konflikt@sverigesradio.se

”Hej!

Här återges ett mail som jag sände i morse med kritik av Konflikt 27/10 till mailadressen kontakt@konflikt.se efter anvisningar på en prsentation av Konfilkt på Sveriges Radios Hemsida. Inlägget återges, liksom det överraskande svaret ”Jag heter Stefan Laurell och driver företaget Eductor Human Resources, det är vi som äger och driver sidan konflikt.se. Ditt mejl har därför tyvärr hamnat fel.”

Ber er läsa min kritik och även svara på följande frågor:
1. Besvara gärna min kritik i mail.

2. Sänd mig adress till Radionämnden och information om hur anmälan dit bör ske

3. Informera om och hur ägandet av konflikt.se ser ut, gärna i detalj.

Vänliga hälsningar

Anders Romelsjö”

Jag återkommer med rapport om jag får svar som jag tror kan vara av intresse. Har någon hört om Konflikt drivs i privat regi?


i Andra om: , , ,, , , , , , , , Konflikt , ,

Konflikt 27/10 KonfliktKonflikt 27/10 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör
FIB-Kulturfront konferensreportage Porelären om Syrien Russia Today Dagens Arena 10/10 Syrien har inte bett om ursäkt DN 8/10 DN2 8/10 SvD 8/10Ab 8/10SvD 9/10Monthly Review DN 6/10 SvD 6/10 Aftonbladet 6/10Expressen 6/10 Sveriges RadioNya Zeeland Inlägg på Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 30/9DN Gunnar Jonssons ledare 28/9SvD 29/9Sveriges RadioSvTExpressenAftonbladetDN 26/9 SvD 26/9SvD 2 26/9Aftonbladet 26/9Expressen 26/9Sveriges Radio SvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn

  5 comments for “En mindre konflikt med Konflikt om en större konflikt

 1. 30 oktober, 2012 at 17:27

  Jag fick följande besked när jag kontaktade ”Lyssnarservice” Sveriges Radio idag: ”…Konflikt produceras av ekoredaktionen och är absolut inte privatägt, …..” Efter att ha forskat litet runt i detta med privatägt tror jag att du på något sätt fått tag i fel mailadress. Den rätta är: konflikt@sr.se – Efter mail (från mig) hit och dit kvarstår hos Konflikts redaktion min kritik mot programmet.
  Ulla Johansson

  • 30 oktober, 2012 at 18:27

   Misstänker det. Ska undersöka det vidare ändå. Men det viktiga och beklagliga är programmets ensidighet.

 2. 30 oktober, 2012 at 17:39

  Har bara kunnat konstatera att Konflikt har degenererat ordentligt på senaste tid. Orkar inte lyssna numer. Det är sorgligt för en gång var programmet Konflikt ett av de bättre på SR. Så inte nu längre.

 3. NSUN
  30 oktober, 2012 at 19:01

  http://www.konflikt.se verkar vara hemsidan för ett företag som säljer tjänster kring konflikthantering på företag. Jag ser ingen koppling alls på sidan till radioprogramet i fråga.

 4. 30 oktober, 2012 at 20:56

  Ingen överraskning egentligen, borde kanske försökt kolla innan. Det viktiga är kritiken av Konfliktprogrammets ensidiga framställning.

Comments are closed.