En högerallians som talar med kluven tunga


I förrgår stod Fredrik Reinfeldt inför en skara besvikna och oroade varvsarbetare i Karlskrona och försökte förklara att staten skär ner på materielinköpen.

När Sekoklubbens ordförande Erik Karlsson frågade Reinfeldt svarade han att staten inte är någon garant för jobben. Och det är väl ett rimligt uttalande om det fanns någon slags konsekvens i det. Men konsekvensen lyser helt med sin frånvaro, för idag berättar nättidningen E24:

”Regeringen skjuter till 4,1 miljarder kronor för att 31 Jas 39 Gripen ska få Natostandard. Ombyggnaden av 31 plan innebär att de blir lättare att lufttanka.”

Vi ska uppenbarligen slänga friska pengar efter dåliga. Den som sätter sig och räknar ut hur mycket vartenda JAS-plan kostat oss skattebetalare per person kommer sannolikt att få en chock. Att det ska byggas nya JAS som är Nato-anpassade låter vettigt med tanke på att Saab då får lättare sälja dessa. Men motivet mörkar högerregeringen med. Den ”hemliga planen” är förstås att nedrusta försvaret så att vi tvingas uppge vår alliansfrihet.

Vad JAS ska ha lufttankningsutrustning till är annars svårt att förklara för skattebetalarna. Det är inte heller någon som har försökt. Men när Östersjön blir allt hetare i diskussionerna så vore det väl rimligt att låta marinen få de resurser de vill ha? En annan sak som jag inte förstår är varför skattebetalarna ska investera i JAS Gripen när det är Saab och Investor som borde göra det. Det är de som får inkomsterna av försäljning av jaktplan, inte skattebetalarna.

Rimligt vore väl då att Wallenbergssfären också stod för investeringarna, men nej, 4,1

miljarder ytterligare ur skattebetalarnas plånböcker, för vidarebefordran till Investor och Wallenbergarna. För att trumma igenom den utgiften så har nu Danmark förklarat sig ”intresserade” av att köpa JAS. Befolkningen ska få intrycket att det kan vara en god affär att spendera 4 100 000 000 miljoner kronor samtidigt som man skär ner på pensioner, försäkrings- och A-kassan.

Och nyheten om Danmarks ”intresseanmälan” kommer samma dag som Reinfeldt förklarar att skattebetalarna ska ut med mer pengar. Är det inte märkliga tillfälligheter så säg?

Källor: DN E24 SvD DN1 SvD1

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Reinfeldt, Högeralliansen, Vapenindustrin, Investor, Vallenberg, Karlskrona, JAS, Gripen, Varvsindustrin, Politik[/tags]