En fråga om läsbarhet?

Jinge.se

Den senaste månaden så har jag i princip undvikit att använda två kolumner i mina bloggningar. Orsaken har varit att jag ibland vill använda större bildbredd än 362 pixel som är den maximala bredden i en spalt.

Själv tycker jag att läsbarheten ökar med tvåspaltigt och jag funderar på att övergå till det igen. Det skulle vara intres-
sant att ta del av besökarnas synpunkter i frågan, de senaste två bloggposterna har jag gjort ut i två spalter liksom denna. Är det lättare att läsa tvåspaltigt? Är det snyggare eller mer lätt-
överskådligt?

Jag gjorde en liten poll –> överst i högerspalten som passar dem som är för bekväma för att kommentera frågan.. :-) Men tyck gärna till, det är vare sig mer eller mindre besvärligt oavsett hur jag gör…

För säkerhets skull kanske jag bör tillägga att det enbart är en rådgivande undersökning. Oberoende av hur den utfaller så gör jag som jag vill, men visst bryr jag mig om resultatet.

/ Jinge

  7 comments for “En fråga om läsbarhet?

 1. 7 augusti, 2010 at 12:46

  Två spalter ökar läsbarheten. Man (jag) blir yr av att läsa text som breder ut sig i sidled.Det lättare att få ett snabbt grepp om vad inlägget handlar om. Och definitivt snyggare layout.

 2. Micke F
  7 augusti, 2010 at 13:14

  Jag föredrar också tvåspaltigt, snyggast och dessutom mer lättläst.

 3. Marcus R
  7 augusti, 2010 at 14:16

  Jag tycker nog det är vilket som faktiskt. Jag ser dock inte enkäten – är den uppe?

  • 7 augusti, 2010 at 14:43

   Jag tog ner när drygt tjugo hade svarat. 15-16 två spalter och omkring 6 en spalt. Det var det förväntade svaret och jag behövde inte veta mer.

 4. Stene
  7 augusti, 2010 at 14:49

  Jag läser din blogg i iPhone. Där omvandlar RSS-läsaren det skrivna så att det går att läsa på den lilla skärmen. När du har två spalter måste man hoppa upp och ner (i inlägget, alltså) för att läsa. Nä tack, om du kan undvika två spalter så är det bra.  Enspaltiga inlägg läses med samma kvalitet som i en papperstidning.

  Följer din blogg och har förstått att du också är besviken på VP. Hoppas Kommunisterna är starka nog att ställa upp i riksdagsvalet nästa gång.

 5. anders
  7 augusti, 2010 at 19:08

  Jag läser också din blott i mobilen, vilket förmodligen kommer att bli vanligare. Har du funderat på att skapa en separat layout för smartphones?

  • 7 augusti, 2010 at 19:29

   Nej, men det kommer säkerligen plugins som fixar det. WP är ju störst så det lär väl bli här, googlade och hittade smartphopnebrowsers fär WP så det kommer nog.

Comments are closed.