En av Haninges många uteliggare


Idag på min promenad träffade jag en mycket skäggig man ute i skogen.

Jag stannade och pratade med honom eftersom han hade med sig några katter.

Jag förstod direkt att han är en av kommunens uteliggare och han bekräftade att han bor i ett tält vid Kolartorp sedan tre år tillbaka. Året runt med sina tre katter..

Katterna var välnärda och välvårdade. Men väldigt folkskygga, men det kanske inte är så konstigt.

Vi pratade lite om uteliggarnas situation i kommunen och jag berättade för honom att socialtjänsten inte anser att det finns några alls.

Han hävdade att han känner till minst 25 stycken.

Jag nämnde den hiss jag tidigare nämnt som en populär sovplats. (bild till höger) Han berättade att det vintertid ofta kan bli slagsmål om den hissen eftersom den har värme.

Själv känner jag bara till 2-3 åretrunt-tältare denna vinter, men han hävdade att han kände till betydligt fler.

Nej, vi pratade inte om varför han bor i tält. Inte heller om hur det kom sig att han flyttade ut i skogen.

Och nej, han verkade inte vara såå pigg på kontakt med folk även om han gladdes en hel del åt att jag tyckte att han hade fina katter.

Endera dagen känner jag att jag måste knalla upp till socialchefen och fråga mer exakt om vad de vet eller inte vet om antalet.


Poppis sovplats i parkeringsgarage…

Jag funderar också att hälsa på honom i hans tält som jag nu vet ungefär var det finns.

Det skulle vara intressant att fråga honom lite om hur det kommer sig att han bor så, och hur det fungerar på vintern.

Han berättade att en kollega som bor i en jordkällare någon kilometer därifrån använder en annan jordkällare som toalett.

Men varför i hela friden ber han inte kommunen om hjälp? Han verkade inte psyksjuk eller visade upp några tecken till tyngre missbruk..

Det kan t.o.m. vara så att han vill bo på det sättet. Jag vet inte, och jag ville inte vara påträngande.

Nästa gång kanske..


5 svar till “En av Haninges många uteliggare”

  1. Alltid intressant att ta del av de människor vars vardag skiljer sig markant från de flestas andras. Att behöva slåss för att bo i en hiss är ju människoovärdigt. Jag känner inte mannen du pratade med närmare, men att den här gruppen av hemlösa ökar ser jag prov på varje dag. Tragiskt för ett land som fortfarande, iaf utanför Sveriges gränser, är känt för att vara ett välfärdsland.

  2. ”Tragiskt för ett land som fortfarande, iaf utanför Sveriges gränser, är känt för att vara ett välfärdsland.”

    Det kan nog tänkas vara det fortfarande, men inte i samma utsträckning som tidigare. Utslagningen har ökat, helt klart.

    Men den mannen jag pratade med idag verkade inte vara utslagen pga psyk eller missbruk. Men som sagt, jag ska fråga nästa gång jag ser honom..

  3. Jepp. Fast jag måste nog ta det lite cool så det kan ta ett tag. Misstänker att han inte är så angelägen att bli omskriven på nätet, och definitivt inte avbildad.

  4. Det där att bli bostadslös i Sverige går fort,tex om man blir vräkt.Efter en vräkning finns det nästan alltid en hyres-skuld som omöjligör att kunna skaffa ett nytt hyreskontrakt,jäller även andrahandskontrakt.Och även om hyres-skulden skulle bli betald så finns betalnings annmärkningen kvar.Som i vår kommun vet jag att det finns 5st rum att få efter en tids köande som soc har,och där skall man ge ”pissprov” och alk-test för att över huvudtaget få bo där och detta varje dag.Det kanske inte är så lätt med alla dessa ”kriterier” om man har hamnat i en tillfällig svacka i livet.Men jag låvar att det finns kraffter i samhället som gör allt,för att till varje pris ”förlänga”denna svacka som många har hamnat i.
    MVH Lindholm