En Attackflata, vad är det?


Idag var jag inne på söder och fikade med en gammal arbetskamrat. Han är norrlänning och har bott på söder 4 år varför han numer talar en utpräglad söderslang.

När vi satt och dividerade kom det fram en kvinna i 40-årsåldern och slog sig ner. Hon och min kamrat kände varandra sedan tidigare, men hon blev kortvarig vid vårt bord. Hennes flickvän kom nämligen för att fika med henne varpå tjejerna satte sig vid ett eget bord, långt ifrån oss. Min gamla arbetskamrat sade halvviskande till mig: – Hon är en attackflata!

Jag har stött på begreppet tidigare i någon av Jan Guillous böcker, men trots att jag träffat en hel bunt med lesbiska kvinnor så stämmer ingen in på uttrycket. Men, om uttrycket betyder att kvinnan ifråga gillar kvinnor och hatar män så har jag träffat två stycken, båda lika otäcka. Men de allra flesta lesbiska jag känt genom åren har inte varit manshatare alls utan vettiga och normala tjejer. Det enda är att de tycker bättre om tjejer vilket jag viss förståelse för eftersom jag också gör det. Jag har haft förmånen att arbeta i sådana yrken där folk är tämligen öppna med både åsikter och olika läggningar så det är inget konstigt.

Samtidigt känner jag mig dubbel inför uttrycket. Jag skulle knappast låta ordet fara över mina läppar även om kvinnan jag tänker på vore 100 % manshatare. Jag skulle inte ens använda ordet flata utan enbart lesbisk. Attackflata låter ungefär som ”bögjävel”, ett skällsord som inte är särskilt trevligt. Däremot kallar homosexuella män varandra för bögar, men…

Har jag uppfattat betydelsen av ordet attackflata rätt? Eller är det en särskild sorts lesbiska damer med kamouflageuniform och knivar lämpliga att kastrera män med? Nej det tror jag inte, och inte har jag googlat på ordet heller. Det räcker ju gott med att denna text kommer att hittas på google inom ett par dagar. Hmm…

(jag tolererar inga idiotkommentarer..)

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]sexualitet, attackflata, lesbisk, homosexualitet, manshatare, stockholm pride[/tags]


4 svar till “En Attackflata, vad är det?”

 1. Lite lustigt att man efter bara 4 år på baksidan börjar snacka stockholmsdialekt. Efter 10 år i Göteborg pratar jag fortfarande värmländska?

 2. Hej!

  Nej, jag är inte homosexuell! Däremot har homosexuella ingått i min närmaste vänkrets sedan jag jobbade med Cullberg balletten på 70-talet.

  Nog om detta. Jag skriver här eftersom jag inte hittar någon annan riktigt passande rubrik. Fast jinge kanske refuserar mig…det räknar jag med.

  Jag läser Jinges blog varje dag och delar hans åsikter för det mesta. Mycket bra blog, Jinge!

  Idag är jag förtids/sjukpensionär efter att ha jobbat för Riksteatern, Sida i Tanzania, som kurator inom psykiatrin och som arbetsförmedlare inom Kultur och Media. Och en hel del annat.

  Mitt stora nöje idag (rent intellektuellt) är att vara moderator för ett internationellt diskussionsforum, sedan 2 år tillbaka i tiden. Detta forum har sin bas i London och deltagarna kommer från hela världen. USA, Canada, England, Frankrike, Polen osv.

  Jag vill bara berätta att åsikterna kring USA, Irak, Israel vs Libanon till stor del överensstämmer med åsikterna på denna blog. Så Jinge, ursäkta mig att jag ”lånar” några ”braiga” bilder från din blog ibland.

  Jag får absolut styrka och kraft av att läsa era svenska inlägg här! Tack!!!

  PS. Egentligen är jag från Finland – but so what?