Elpriset går ner men Vattenfall höjer


Aftonbladet berättar i en notis, sådär lite i förbigående, att elpriset nu har gått ner så mycket att Vattenfall ser sig tvingade att – höja.

Jo du läste tyvärr rätt. Den regniga hösten har fyllt vattenmagasinen till den grad att priserna på den nordiska elbörsen Nordpol har störtdykt enligt tidningen, vilket givetvis leder till att Vattenfall måste öka priset på el. Man samlar väl guldmynt i dammar precis som man gör med vatten. Tyvärr så leder dessa dammars utlopp inte till några turbiner som alstrar el utan snarare till feta löner och bonusar för direktörerna.

Sedan använder de resten av vinsten till att leka affär i Tyskland och Polen. En liten udda detalj i sammanhanget är att alla stora kraftbolag på den svenska marknaden samtidigt kommit på att det finns så mycket billig el att man nu måste höja priset.

Att vår högerregering stoppar detta vansinne är knappast att förvänta sig. Mer troligt är att de kommer att sälja ut Vattenfall till stora investerare utomlands. Om de nu gör något alls, de tycker troligen att det är skojigt att företaget leker affär med medborgarnas pengar.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Vattenfall, Elpriset, Nordpol, EON, Högerregeringen, Politik[/tags]


6 svar till “Elpriset går ner men Vattenfall höjer”

  1. Jo det blir ju så här när man avreglerar marknader. Priserna går upp till orimliga nivåer helt utan verklighetsförankring bara för att företagen skall roffa åt sig så mycket det bara går.

  2. Min familj, två vuxna ett barn och en trea hyresrätt får betala 2500 i kvartalet. Vi har tvättmaskin…

    För 6-7 år sedan var det 4-500 i kvartalet.

  3. Jodu Charlie, vi har visst förstått hur marknaden fungerar, priserna stiger okontrollerat. Att det är så ser vi hela tiden. Sedan så försöker vissa försöka snacka bort detta faktum ändå. Det biter inte på oss som drabbas.

  4. Andreas, det kan se ut som om vi har en fungerande marknad eftersom det finns hundratals elbolag som säljer el till konsumenter. Nu är det dock så att det finns tre företag som står för nästan all produktion av el. Det ät mao en oligopolsituation där ingen av de tre aktörerna har något att vinna på att konkurrera med lägre priser.