Avregleringen av elmarknaden


Politiken att avreglera så mycket som möjligt är en av marknadsfundamentalismens hörnstenar. Lokalt i Stockholm gäller det praktiskt taget de flesta samhälleliga servicefunktioner. Äldrevården drivs ofta av privata företag utan möjligheter till insyn, kollektivtrafiken är en ständigt aktuell och pågående katastrof. Och jag säger bara snöröjningen..

Politikerna förutsätter att saker och ting blir bättre om man utsätter verksamheter för konkurrens. Elmarknaden har varit en sådan verksamhet som de hävdade skulle bli bättre och billigare. Vi vet ju hur det gått med den saken men nu börjar organisationen Svenskt Näringsliv klaga också. För nu börjar de alltfler förekommande elavbrotten kosta företagen stora pengar.

Och, de pekar ut – avregleringen!

”Arbetsgivarorganisationen Svenskt näringslivs energiexpert Birgitta Resvik tror att avregleringen av elmarknaden ökar risken för att det blir fler strömavbrott i framtiden.

En riktigt kall vinterdag är marginalerna numera så små att det är svårt att snabbt ersätta elen vid ett strömavbrott, menar Birgitta Resvik, som säger att de här små marginalerna också kan kosta Sverige nya jobb de kommande åren.

Bedömer man risken som alltför stor så är ju risken att investeringar hamnar utomlands, säger Resvik.”

Läs ekots rapport!

Som svar på Ekots fråga säger Svenska Kraftnäts Bo Krants: ”– Det är alltid bra att ha marginaler i sin försörjning men det är ju också ett pris i den marginalen. Skälet till avregleringen var ju att vi skulle få ner elpriserna och få bort överkapacitet.”

Det är ju möjligt att överkapaciteten gått ner, ja det är ju till och med troligt. Men hur gick det med elpriserna då? Idag kostar elen mer än dubbelt så mycket som den gjort tidigare. Sen har vi fått en del nya innovativa skatter, en kallas elcertifikatsavgift..

Och vårt statliga Vattenfall AB investerar i polsk kolkraft och tysk kärnkraft.. Vattenfall slutade sju miljarder plus i senaste bokslutet. Då skulle de väl kunna sänka elpriset, eller varför inte uppgradera kraftnätet så vi slipper massor av små avbrott?

Nähä. Nej, jag ska inte fråga varför..


4 svar till “Avregleringen av elmarknaden”

  1. Svaret på din fråga är väl ganska solklart, men det ska ju inte hindra dig att ställa frågan! Det är en girig och grisig behandling vi får av våra elleverantörer. Men staten kan ju alltid köpa tillbaks alltihop, till marknadspriser ;)

  2. Gissa en gång om att avregleringen av energipriset steg med 20% 1996-97 då man skapade Nordpol. Det skulle ju bli billigare för konsumenterna hette det då….

    Så där fortsätter de. Gissa om de som bestämmer har egna intressen i energimarknaden.

  3. Vi måste går ur EU snabbt. Vi har inte råd med EU.
    EU-medlemsskapet skulle ju göra det mesta billigare (kommer jag ihåg).

    Skrämmande läsning:

    Om tre år kan priset på el i Sverige ha tredubblats. Då, år 2007, ska alla EU-länder vara öppna för konkurrens även för hushållsel.
    – När vi får en fri marknad inom EU jämnas priserna mellan Norden och kontinenten ut, säger Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet, till Göteborgs-Posten.

    http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=190842

    I dag har Sverige de lägsta elpriserna i EU.

    ———-

    Det här är fiktiva priser som inte alls har med produktionskostnaderna att göra och som resultat att vi gått med i EU.
    Att alla inte förstod det här innan detta slog igenom må vara hänt, alla är inte så intelligenta dessvärre. Men att de fortfarande inte förstår det när vi har facit i handen är ju extremt märkligt.