Elavbrottet i Europa, avregleringens fel


Nu har européerna fått smaka samma bittra kalk som dem som fick frysa ett antal veckor i samband med stormen Gudrun.

Det lustiga var att jag bara någon dag tidigare läste att direktörerna i Fortum skulle få dela på en bonus på en halv miljard, en bonus som fortfarande växer för varje dag som går. Nivåerna på ersättningarna i de andra elbolagen känner jag inte till men mycket talar för att många miljarder av elkonsumenternas pengar nu tack vare att elmarknaden släppts fri hamnar i
– orätta händer.

Här i Sverige har vi sett elpriset höjas från tio öre till en krona, och detta per kilowattimme. Övervinsterna som skapas till följd av detta har i vårt fall inneburit att vårt statliga Vattenfall AB börjat leka affär med slantarna i Tyskland. Samma land som enligt medieuppgifter orsakade det elavbrott vi nu kan läsa om.

Visst är det möjligt att elpriset ska användas till att få folk att dra ner på sin energiförbrukning, det är med stor sannolikhet en bra metod. Men nu har den metoden, tillsammans med det faktum att marknaden fått ta hand om vinsterna, inneburit att hela Europa fått ta konsekvenserna. Vi ser hur elbolagens direktörer och ägare blir miljardärer.

Givetvis är det skojigt för dem. De kan köpa lyxyachter som de kan lägga utanför sina flotta hus i Västindien. Nu pratas det redan inom EU om att skapa en speciell energimyndighet som ska ta ansvar för eldistributionen i Europa. Jag anser att man kunde ha tänkt på detta från

början redan innan man upphävde nationaliserad eldistribution. Sannolikt kommer det att dröja länge än innan man åter reglerar marknaden.

Det är puerilt (*) att tro att kraftbolagen kommer att bygga ut elnäten och kapaciteten så länge direktörerna och aktieägarna kan stoppa pengarna i sina egna fickor, fickor som ofta nog är extremt rymliga.

(*) Pueril = Enfaldig/Barnslig (Pär Nuders uttryck)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Fortum, Vattenfall, Eon, Kraftbolagen, Elkraft, Kraftnät, Bonusar, Elnäten, Politik[/tags]


10 svar till “Elavbrottet i Europa, avregleringens fel”

  1. Nils-Erik! Man kan uttrycka det så här: hade staten ägt och kontrollerat kraftindustrin så hade inte profiten varit allt som styrt. Idag kan man praktiskt taget se dollartecknen flimra framför ögonen på deras direktörer. Staten hade tagit in lika mycket som idag men överskottet hade kunnat läggas på utbyggnad av kraftnät, vind och solkraft. Detta är inte privat industri lika intresserade av eftersom de då får lägre vinster..

  2. 1. Vad tjänar elföretag på att sådant här händer?

    2. Är det dåligt att någon kommer att kunna ställas till svars för det inträffade, med minskat anseende på marknaden som följd?

  3. Jag förstår faktiskt frustrationen här, och det är bedrövligt genomfört. Som högerspöke jag är. (Eller idag kanske man ska heta nyliberalspöke.)

    För att avregleringen skulle ha blivit lyckad för de svenska konsumenterna krävdes 1) att det var litet motstånd på marknaden för nya etableringar. 2) att produktionskostnaderna måste minska pga konkurrens av andra aktörers rationaliseringar.

    1) Gick åt helvete, det är nog svårt att uppfylla frihet på en marknad som är ofri till att börja med. Om det ska på lång sikt, som vi börjar se med telemarknaden, måste det vara enkelt och nyttigt att byta leverantör.

    2) Eftersom vi fick öpppen marknad mot Europa, där det är högre produktionskostnader och därmed priser, är det klart att det inte blir något tryck neråt på svenska producenter vad gäller produktionskostnader.

    Det stora problemet med allt är att Göran Persson med flera är anhängare av fri marknad (förutom vård), men inte förstår ekonomi så bra. Det gäller även borgarna i vissa fall ska jag säga.

    Jag är för fria marknader, men inte ofria som man har klantat till elmarknaden nu.

  4. Ett litet tillägg. Sen är det ju lite magstarkt kanske att brandskatta ett marknadsmisslyckande man själv skapat.

    ”Gjorde vi fel? Oj, men ni kanske vill betala lite extra?”

  5. Jag ser inga direkta problem med dyr el. Dyr el tvingar folk och företag till att använda den effektivare… Vilket minskar utsläppen. Så fram för högre elpriser!

  6. Eftersom det är en öppen marknad till övriga Europa så måste ju det svenska priset närma sig det europeiska priset, och det europeiska priset lär ju knappast sjunka! Därmed är det också ointressant hur mycket el som produceras i Sverige, producerars det mera så säljs det mera till övriga europa.

  7. Jag funderar över förutsättningarna för att öka produktions- och/eller distributionskapaciteten (alldeles oavsett ägandeform). Det finns väl utomordentligt stora hinder för investeringar i ökad produktionskapacitet som är avsedd att användas för at klara toppar. För det krävs ju dels kontinuerlig överkapacitet, dels produktionsanläggningar som kan startas och/eller öka kapaciteten vid extrem beslastning. Det senare gäller ju t.ex. inte för varken sol eller vind eller våg.

  8. Men nu handlade det om elabrottet och inte kunde jag undgå att sända en förflugen tanke till ett annat elbolag på andra sidan Atlandet, med ett namn liknande Eons, i synnerhet som jag kunde läsa att eftersom elförbrukningen hade ökat, så hade man inte hunnit med att investera tillräckligt i utbyggnaden av nätet och produktionen.

    Man kanske inte har intresse av att åstadkomma sådan förstås – om man inte tvingas till det, eftersom, som Jinge påpekar, det blir fetare i dirrarnas plånböcker om de nöjer sig med att höja priserna, och kan de hävda (av en ren tillfällighet precis som Enron gjorde) att kapaciteten inte räcker till efterfrågan, så säger ju marknadslagarna att priserna måste höjas.

    Milda makter, i själva verket lever vi en värld som styrs av dårar. För inte inspireras elföretagen till utvecklandet av alternativ elproduktion, sådan som inte blir lönsam förrän om 30 år. Då är ju dagens dirrar pensionerade och döda för länge sedan så det är mycket bättre för dem att bara höja priserna NU -omedelbart, det ger mer pengar till dem själva direkt, och innan de är hälsat hem!

  9. Kerstin, men snälla du, om kapitalismen hade fungerat så som du beskriver det, hur kan då företag från förra seklet vara konkurrenskraftiga än idag?