Ecuador – Assanges nya hemland? Varför det då?


Enligt uppgifter i kväll har Edward Snowden sökt asyl i Ecuador. Tidigare har Julian Assange gjort det. Men varför det då? Låt mig här informera om det mesta av det lilla jag vet om landet

Erik Snowden untitled
Rafael Correa valdes i februari till president i Ecuador med 15 miljoner invånare för en tredje period, med omkring 60 procent av rösterna, medan den främste medtävlaren bankiren Guillermo Lasso fck 23 % av rösterna. Detta var i höstas. Han fick sedan deinitivt 10 % fler än rösterna vid förra presidentvalet och hans parti fick absoult majoritet i parlementet. Jämfört med den vanliga segermarginalen i val i västvärlden är detta en stor marginal, och nästan lika stor som för Chavez i Venezuela (som vann med 11 %). Hans självständiga politik har medför att ett kuppförsök genomfördes 2011, med all sannolikhet stött av den odemokratiska staten USA, som även stött försök till statskupper och ledarmord i Venezuela och Kuba.

Assange. untitled

Den 49-årige Correa förmodligen har under sju år som president högsta ledare har han styrt landets resurser till att tillgodose behoven hos de fattigare delarna av Ecuadors befolkning. Andelen fattiga har minskat från 36 % till 29 %, medan minskningen i städerna skedde från 26 % till 17 %.
obama-prism
Medel från inkomst av olja, gas och andra rikedomar har i större utsträckning än tidigare gått till utbildning, hälsovård, bostäder och annan infrastruktur för både landsbygden och i städerna fattiga. Utbildningsbudgeten har fördubblats som andel av BNP. Garanterade Bostadskrediter har ökat kraftigt, vilket medfört kraftigt färbättrad bostadssituation.
Stora miljöinvesteringar har skett.
Correa i Ecuador 49445

Mot IMF.
President Correa har gjort tvärtemot vad Internationella valutafonden, IMF; har föreslagit. Han har sagt nej till privatiseringar och i stället satsat på offentliga institutioner, ökat utbytet med ALBA-länderna och även ökat satsningarna på de statliga oljebolagen. ALBA är en samarbetsorganisation sedan mellan länder i Latinamerika. Medlemmar är Antigua och Barbuda, Bolivia, Cuba, Dominica, Ecuador, Nicaragua, Saint Vincent, Grenadinerna och Venezuela. Han har sagt nej till frihandelsavtal med USA och EU.

BNP ökade med 3,6 % år 2010 och med 7,8 % 2011. Statsskulden är mindre än 10 % av landets BNP och kostar mindre än 1 % av statsfinanserna. Arbetslösheten ligger på 5 %. Utlandsinvesteringarna är begränsade. Wall Street Journal rapporterar att oljeexporten steg med 7,6 % 2012. Man har kraftigt ökat sitt ekonomiska samarbete med Kina.

Framtiden?
Med bibehållen ekonomisk inriktning kan nog landet utvecklas väl och ha glädje av sina oljetillgångar och den kraftigt ökade utbildningen.
USA stödde i Latinamerika senast statskuppen i Honduras 2009 då den valde presidenten ersattes av en högerman. Detsamma hände i Paraguay år 2012. CIA har enligt Flamman 14/2 tredubblat anslagen för att underminera Correas regering.
Å andra sidan hör jag nu på morgonnyheterna 24/6 kl 9 att relationerna mellan Ecuador och USA förbättrats påtagligt under året.

Frihetsgudinna gråter bild


i Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

DN 23/6 GuardianNyhetsbanken GlobalresearchNSA-chefenDN 4/11 2011Guardian 9/6 PRISMDN Bilderblogg

DN 24/6 DN 18/2DN 15/2 SvD 18/2 Pravda.nu
Wall Street Journal 19/2
DN 5/1 2013 Pepprat och rödgrönt Ab 5/1 Expressen 5/1 Anders Svenssons blogg Counterpunch 121214 Counterpunch II 121214 Counterpunch 10/10 EIN news kl 03 8/10 CBS 8/10 SvD 8/10 Sveriges Radio 8/10Expressen 8/10DN 7/10Aftonbladet 7/10 DN 8/10 2012DN 11/10

  3 comments for “Ecuador – Assanges nya hemland? Varför det då?

 1. Jan Wiklund
  24 juni, 2013 at 10:14

  Om Ecuador bara satsar på olja måste man vara skeptisk. Råvaruberoende är ett recept för framtida underutveckling och auktoritär samhällsstruktur. Endast industrialisering är en långsiktig garanti. Det skulle vara intressant att veta om Ecuador satsar på sådan, eller för den delen Venezuela. Vad jag har hört gör de motsatsen – lägger alla sina nu stora intäkter på konsumtion. Som en gång Uruguay.

 2. 25 juni, 2013 at 15:51

  Från nyhetsbyrån Russia Today och Nyhetsbanken (www.nyhetsbanken.se) kan följande hämtas

  ”Har Edward Snowden förrått folket i USA eller vissa eliter”, frågade Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino när han bekräftade att uppgiftslämnaren var i Ryssland och söker asyl i Eucuador.

  Patino sade på måndagen att principerna om mänskliga rättigheter var det viktigaste när det gäller den före detta CIA-anställde.

  Ecuador har varit i kontakt med den ryska regeringen om Edward Snowden och har informerat Ryssland att man överväger att bevilja honom asyl, sade utrikesministern vid en presskonferens i Hanoi på måndagen.

  Han betonade att den ecuadorianska regeringen sätter mänskliga rättigheter framför alla andra parters intressen. Patino sade också att det är ”paradoxalt” att den person som avslöjade påstådda kränkningar av privatlivet åtalas.

  Ordet ”förräderi” används, men vem har svikit vem? Är det folket som förråtts eller vissa eliter? frågade Patino.

  ”Förhållandet mellan USA och Ecuador bör grundas på respekt för suveränitet mellan de båda länderna och våra handlingar bygger på våra principer ”, sade ministern och betonade att USA hade nekat utlämning av flera ecuadorianska bankirer som flytt från Ecuador.

Comments are closed.